Qualcomm: Έρχονται τρία νέα 4G chips για smartphones!

Περίληψη: Η μεγαλύτερη εταιρεία σχεδίασης επεξεργαστών για smartphones παρακάμπτει το 5G στη νέα της σειρά επεξεργαστών, αλλά υπάρχει λόγος!

Εδώ και αρεκετούς μήνες, η παγκόσμια αγορά έχει στρέψει το βλέμμα της στη νέα τεχνολογία 5G, η οποία υπόσχεται – τι άλλο; – πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες διασύνδεσης και περισσότερες δυνατότητες. Και όμως, η Qualcomm βλέπει πως υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μέχρι η τεχνολογία 5G να γίνει απαραίτητη. Ειδικά σε χώρες οι οποίες χαρακτηρίζονται ως “αναδυόμενες” αγορές, το 4G έχει ακόμη πολύ μέλλον. Πάνω σε αυτή τη διαπίστωση, η εταιρεία ανακοίνωσε τρεις νέους επεξεργαστές – ή SoC αν προτιμάτε – για κινητά και φορητές συσκευές: τους 460, 662 και 720G.

Η στόχευση των νέων αυτών chips γίνεται αμέσως σαφής, αν προσέξουμε μια μικρή λεπτομέρεια: και οι τρεις επεξεργαστές έχουν τη δυνατότητα να «συντονιστούν» με το ινδικό σύστημα πλοήγησης, το αντίστοιχο των GPS, GLONASS και Galileo, ονόματι Indian Regional Navigation Satellite System. Η Qualcomm προφανώς θέλει να μπει με αξιώσεις στην τεράστια ινδική αγορά και φροντίζει ώστε τα προϊόντα της να είναι καταλλήλως εφοδιασμένα.

Βλέποντας τους τρεις επεξεργαστές, ο 720G είναι και ο πιο δυνατός. Υποστηρίζει βίντεο και παιχνίδια HDR αλλά και καταγραφή βίντεο σε ανάλυση 4k, ενώ μπορεί να συνδεθεί με αισθητήρες έως και 192 megapixels. Περιλαμβάνει τη “μηχανή” τεχνητής νοημοσύνης (AI) 5ης γενιάς της Qualcomm, Wi-Fi 6 και Bluetooth 5.1 ενώ κατασκευάζεται στα 8 νανόμετρα.

Ο μεσαίος 662 είναι σαφώς χαμηλότερων επιδόσεων, αν και η Qualcomm αναφέρει πως διαθέτει «εκπληκτικές ικανότητες σε κάμερα και τεχνητή νοημοσύνη» – παρά το γεγονός πως η μηχανή AI είναι 3ης γενιάς, δύο «σκαλιά» πιο κάτω από τον 720G. Υποστηρίζει τοπολογίες με τρεις κάμερες, ενώ έχει τις ίδιες ικανότητες συνδεσιμότητας με το μεγαλύτερο μοντέλο. Κατασκευάζεται δε στα 11 νανόμετρα.

Τέλος, ο μικρός Snapdragon 460 είναι σχεδιασμένος για το low-end τμήμα της αγοράς, αν και η Qualcomm αναφέρει πως οι επιδόσεις του αποτελούν ένα μεγάλο βήμα για τη σειρά 400, με την ίδια μηχανή AI με τον 662, το ίδιο modem και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά. Κατασκευάζεται επίσης στα 11 νανόμετρα και μάλλον θα δούμε παραπλήσιες φωτογραφικές ικανότητες – κατασκευαστών θελόντων.

Ο λόγος που η Qualcomm κυκλοφόρησε αυτούς τους επεξεργαστές δεν χρήζει ιδιαίτερης ανάλυσης. Μπορεί η τεχνολογία 5G να είναι ενδιαφέρουσα και να ανοίγει νέους ορίζοντες, απέχουμε, όμως, αρκετά χρόνια από την πλήρη ανάπτυξη τέτοιων δικτύων σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Qualcomm, γνωρίζοντας πως οι επεξεργαστές και τα smartphones, ιδιαιτέρως τα φθηνά, αλλάζουν κάθε χρόνο, επενδύει στο σήμερα, κυκλοφορώντας ισχυρούς αλλά και φθηνούς επεξεργαστές, τους οποίους θα δούμε σε smartphones σε λίγους μήνες. Στοχεύοντας σε αγορές όπως αυτή της Ινδίας, η Qualcomm έχει εξασφαλισμένη την «πελατεία» για αρκετό ακόμη καιρό!