Το YouTube αποκτά «κεφάλαια»

Περίληψη: Η πλοήγηση σε βίντεο μεγάλης διάρκειας στο YouTube μόλις έγινε ευκολότερη. Τα YouTube Chapters χωρίζουν αυτόματα το βίντεο σε κεφάλαια, αν ο δημιουργός τους το θελήσει.

Η κορυφαία πλατφόρμα παρακολούθησης βίντεο στον πλανήτη είναι αδιαμφισβήτητα το YouTube. Μπορεί τίποτα να μην απειλεί την πρωτοκαθεδρία του, όμως, το YouTube χρειάζεται μία ανανέωση που και που για να παραμένει φρέσκο. Αυτό μπορεί να πάρει τη μορφή ενός redesign, όπως το πρόσφατο του Μαρτίου, ή της προσθήκης νέων χαρακτηριστικών. Και μιας και η επανασχεδίαση της σελίδας έγινε πρόσφατα, η Google ετοιμάζει τώρα την προσθήκη νέων λειτουργιών, το νεότερο εκ των οποίων είναι τα «κεφάλαια».

Τα YouTube Chapters είναι μία δυνατότητα που έχουν πλέον αρκετοί δημιουργοί, η οποία τους επιτρέπει να χωρίσουν τα βίντεό τους σε κεφάλαια. Θα μπορεί δηλαδή ένας δημιουργός να ορίσει, κατά το ανέβασμα του βίντεο, από ποια κομμάτια αποτελείται αυτό και να δώσει έναν τίτλο στο καθένα. Έπειτα το YouTube θα εμφανίσει τις ενότητες επάνω στη μπάρα προόδου, για να μπορείς εύκολα να επιλέξεις το σημείο του βίντεο που σε ενδιαφέρει.

Σίγουρα θα έχεις συναντήσει περιπτώσεις μεγάλων βίντεο για τα οποία ο δημιουργός τους έχει προσθέσει timestamps στην περιγραφή. Αυτός ο τρόπος επισήμανσης των ενοτήτων είναι αρκετά χρήσιμος, αλλά και λίγο άβολος, ειδικά μέσω κινητού. Οπότε η Google αποφάσισε να τον εξελίξει. Από εδώ και πέρα, αν ένας δημιουργός φτιάξει μία περιγραφή στην οποία θα εμφανίζονται τα κομμάτια του βίντεο που ανέβασε, αυτά θα μετατρέπονται αυτόματα σε κεφάλαια. Άρα για τους δημιουργούς δεν αλλάζει τίποτα, ενώ οι θεατές μπορούν να πλοηγούνται με μεγαλύτερη ευκολία στα βίντεο.

Το χαρακτηριστικό αυτό είναι προς το παρόν σε δοκιμαστικό στάδιο, αλλά είναι ήδη διαθέσιμο σε πολλούς δημιουργούς. Τα κεφάλαια δουλεύουν τόσο σε desktop όσο και σε smartphone περιβάλλον. Δεν είναι όμως διαθέσιμα σε όλους τους χρήστες, οπότε μπορεί να χρειαστεί να περάσει λίγος καιρός μέχρι να εμφανιστούν στον browser σου ή στην εφαρμογή.

Το YouTube φαίνεται πως βρίσκεται σε μία περίοδο αλλαγών καθώς πρόσφατα μάθαμε πως η Google ετοιμάζει και το YouTube Shorts, τον αντίπαλο του TikTok. Αυτό θα αργήσει όμως να κυκλοφορήσει, ενώ τα Chapters είναι ήδη διαθέσιμα για πολλούς χρήστες, άρα και πιο κοντά στην επίσημη κυκλοφορία τους σε όλους.

Για ακόμα περισσότερα social media νέα και tips μείνε συντονισμένος στο Public Blog.