10 χρόνια χωρίς τον Steve Jobs

Περίληψη: Σήμερα συμπληρώνονται 10 χρόνια από το θάνατο του Steve jobs, ενός ανθρώπου χωρίς τον οποίο ο χώρος της τεχνολογίας θα ήταν σίγουρα πιο φτωχός.

Πέρασαν κιόλας 10 χρόνια από την ημέρα που ο κόσμος έχασε τον Steve Jobs. Ο ιδιοφυής συνιδρυτής της Apple κατάφερε από ένα μικρό γκαράζ στο Los Altos να ξεκινήσει μία τεχνολογική επανάσταση. Δυστυχώς, θα έφευγε από τη ζωή σε αρκετά μικρή ηλικία, μόλις στα 56 του. Σήμερα συμπληρώνονται 10 χρόνια από την 5η Οκτωβρίου 2011 και εμείς δεν μπορούμε παρά να θυμηθούμε τα κατορθώματα του πολυμήχανου άνδρα πίσω από την Apple, η οποία είναι σήμερα η μεγαλύτερη εταιρία τεχνολογίας παγκοσμίως.

Η ιστορία του Steve jobs ξεκινά από το San Francisco, στις 24 Φεβρουαρίου 1955. Εκεί γεννήθηκε, εκεί μεγάλωσε, εκεί καινοτόμησε και μεγαλούργησε. Οι βιολογικοί του γονείς τον έδωσαν για υιοθεσία και οι Paul και Clara Jobs ήταν η οικογένεια που θα τον υιοθετούσε. Πολύ σύντομα η οικογένεια Jobs θα μετακόμιζε στην Santa Clara, η οποία στα 1950s απέκτησε το προσωνύμιο Silicon Valley. Ο Steve Jobs θα μεγάλωνε σε ένα περιβάλλον γεμάτο με μηχανικούς και εφευρέτες και σύντομα θα ακολουθούσε κι αυτός ένα παρόμοιο δρόμο.

Το «σημείο 0» της Apple είναι το σπίτι στο Los Altos στο οποίο μεγάλωσε, και συγκεκριμένα το γκαράζ. Εκεί, μαζί με τον Steve Wozniak θα έβαζαν τα θεμέλια της εταιρίας που θα άλλαζε τον κόσμο πολλές φορές από το 1976 μέχρι σήμερα. Οι Steve Jobs και Steve Wozniak ξεκίνησαν δημιουργώντας και πουλώντας «Blue Boxes», μία ηλεκτρονική συσκευή για να πραγματοποιούνται υπεραστικές κλήσεις χωρίς χρέωση.

Σύντομα οι δύο Steve θα πειραματίζονταν με την ιδέα της δημιουργίας ενός προσωπικού υπολογιστή. Το αποτέλεσμα ήταν ο Apple I, ο οποίος σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου από τον Woz. Η νέα τους επιχειρηματική ιδέα συνδυάστηκε με την ίδρυση της εταιρίας που όλοι ξέρουμε σήμερα. Η Apple ιδρύθηκε την 1η Απριλίου 1976. Ο πρώτος της υπολογιστής ξεκίνησε να πωλείται την ίδια χρονιά και κόστιζε $666,66. Η πρώτη μεγάλη επιτυχία της Apple ήρθε ένα χρόνο αργότερα, με το νέο μοντέλο της εταιρίας. Ο Apple II ήταν ο πρώτος προσωπικός υπολογιστής μαζικής παραγωγής που θα γνώριζε εμπορική επιτυχία και αναγνωρισιμότητα και αυτή ήταν μία από τις πρώτες φορές που ο Steve Jobs θα άλλαζε τον κόσμο με το όραμά του.

Η ζωή και η καριέρα του Jobs δεν συνδέεται μόνο με την Apple όμως. Το 1985 ο Steve Jobs αποχώρησε από την εταιρία που είχε ιδρύσει και ένα χρόνο αργότερα δημιούργησε τη NeXT. Η NeXT ήταν και αυτή εταιρία υπολογιστών που κατασκεύαζε τόσο hardware όσο και software. Μπορεί η NeXT να μην είχε τη ίδια επιτυχία που είχε η Apple, αλλά αυτή η εταιρία θα ήταν το εισιτήριο της επιστροφής στην Apple για τον Steve Jobs, καθώς το 1996 η NeXT εξαγοράστηκε από την Apple έναντι $421 εκατομμυρίων.

Αυτό ήταν ένα σημείο καμπής καθώς η επάνοδος του Jobs στην ηγεσία της εταιρίας είναι η αρχή της σύγχρονης εποχής της Apple, η οποία συνεχίζεται ακόμα και σήμερα. Με τον Jobs στο τιμόνι, η κουλτούρα καινοτομίας της Apple επανήλθε και γιγαντώθηκε. Η δεύτερη θητεία του Jobs στην Apple έφερε ανανεωμένα προϊόντα, δημιουργία καινοτόμων υπηρεσιών, είσοδο σε νέες αγορές και αλλαγή εποχής σε επίπεδο software. Η μετάλλαξη της Apple ξεκίνησε με υπολογιστές όπως ο πρώτος iMac. Ακολούθησε η κυκλοφορία του macOS X στους υπολογιστές της Apple και έπειτα ξεκίνησε η μετάβαση στην x86/Intel εποχή. Το macOS X βασιζόταν στο NeXTSTEP, το λειτουργικό της NeXT που είχε δημιουργήσει ο Steve Jobs. Η κυκλοφορία του iPod και του iTunes ήταν μία ακόμα μεγάλη καινοτομία της Apple, η οποία άλλαξε για πάντα την αγορά μουσικής.

Το αποκορύφωμα της δεύτερης θητείας του Steve Jobs στην Apple ήρθε τον Ιανουάριο του 2007. Στις 9 Ιανουαρίου 2007 ο Steve Jobs θα ανέβει στη σκηνή του Macworld San Francisco για να δείξει για πρώτη φορά στον κόσμο το iPhone! Το keynote αυτό έχει μείνει στην ιστορία και το επαναστατικό νέο iPhone έγινε από την πρώτη στιγμή το νέο standard στην βιομηχανία των κινητών τηλεφώνων. Επάνω στην τεράστια επιτυχία του iPhone βασίστηκε και ακόμα μία εξαιρετικά επιτυχημένη δημιουργία της Apple, το iPad.

Video Duration
10:20


Η παρουσίαση του πρώτου iPad, στις 27 Ιανουαρίου 2010, ήταν η τελευταία ανακοίνωση hardware από τον Steve Jobs. Το τελευταίο keynote του θα γινόταν τον Ιούνιο του 2011, στο WWDC 2011. Δύο μήνες μετά, στις 24 Αυγούστου 2011 ο Steve Jobs υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του CEO της Apple. Λίγες εβδομάδες αργότερα, στις 5 Οκτωβρίου 2011 ο Steve Jobs θα έφευγε από τη ζωή, νικημένος από καρκίνο στο πάγκρεας.

Η ζωή και το έργο του Steve Jobs είναι σίγουρα μία συναρπαστική ιστορία που δεν χωρά σε λίγες παραγράφους. Για μία βαθύτερη εικόνα στην πορεία και την προσψπικότητα του συνιδρυτή της Apple, που έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα πριν από 10 χρόνια, σου προτείνουμε την επίσημη βιογραφία του Walter Isaacson. Σε μία από τις πολλές συναντήσεις του με τον Isaacson, ο Jobs είχε μοιραστεί τις σκέψεις του για τη ζωή και το θάνατο και είχε πει πως: «Θέλω να πιστεύω πως υπάρχει μετά θάνατον ζωή. Θέλω να πιστεύω ότι η συσσωρευμένη σοφία δεν εξαφανίζεται όταν πεθάνεις, αλλά ότι αντέχει με κάποιο τρόπο. Ίσως όμως είναι ακριβώς όπως ένας διακόπτης ενεργοποίησης/απενεργοποίησης και κλικ-έφυγες. Ίσως αυτός είναι ο λόγος που δεν μου άρεσε να βάζω διακόπτες ενεργοποίησης/απενεργοποίησης σε συσκευές Apple.»