WWDC24: Όλα όσα μάθαμε στο μεγάλο event της Apple

Περίληψη: Το ετήσιο συνέδριο της Apple ξεκίνησε και τα νεότερα από το WWDC24 είναι πολλά και άκρως ενδιαφέροντα. Ώρα να δούμε τι μας επεφύλασσε η πρώτη μέρα του keynote.

Ανάμεσα στα πολυαναμενόμενα events του Ιουνίου βρίσκουμε το Worldwide Developers Conference ή αλλιώς WWDC. Το συνέδριο προγραμματιστών της Apple έχει γίνει πλέον θεσμός, με τους απανταχού φίλους της τεχνολογίας να περιμένουν πώς και πώς όλα τα νεότερα που μας έρχονται από το Cupertino της ηλιόλουστης Καλιφόρνια. Και φέτος όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στο keynote της Apple, το οποίο φέτος είχε έντονο άρωμα... AI. Πάμε να δούμε αναλυτικά όσα είδαμε στην πρώτη μέρα του μεγάλου event!

Apple Intelligence: Ο θαυμαστός κόσμος της ΤΝ στα χέρια σου

Διόλου τυχαίως, το ΑΙ είναι το μεγάλο buzzword των τελευταίων ετών και όπως είδαμε στην πρώτη μέρα του WWDC 2024, το νέο σύστημα ΤΝ που φέρει το όνομα της εταιρείας (we see what you did there Apple) αναμένεται να πρωταγωνιστήσει. Το Apple Intelligence έρχεται να εμπλουτίσει την επόμενη έκδοση των λειτουργικών συστημάτων για iPhone, iPad και Mac, φέρνοντας μαζί του μια μεγάλη γκάμα εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης. Τα νέα features περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, προηγμένα εργαλεία σύνταξης και επιμέλειας κειμένου, λειτουργίες δημιουργίας custom εικόνων και emoji, προτάσεις «έξυπνων απαντήσεων» στις εφαρμογές «Messages» και «Mails», εμφάνιση εισερχομένων σε προτεραιότητα στην κορυφή του inbox, πιο άνετη επεξεργασία φωτογραφιών, δημιουργία playlists στο Apple Music και πολλά άλλα.

Video Duration
4:25

Σημαντικό boost από τη δύναμη του AI παίρνει και η Siri. Η γνωστή μας φωνητική βοηθός θα μπορεί στο εξής να ανταποκρίνεται με μεγαλύτερη «φυσικότητα» στις ερωτήσεις μας, να εκτελεί η ίδια εργασίες σε μεγάλο αριθμό εφαρμογών, και να συντάσσει περιλήψεις από ιστοσελίδες που τρέχουν στο Safari. Για το καινούριο της σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης, η Apple συνεργάστηκε και με την OpenAI, με το διάσημο πλέον ChatGPT να ενσωματώνεται στη Siri, το πιθανότερο μετά το λανσάρισμα της νέας έκδοσης του λειτουργικού συστήματος το φθινόπωρο. Όπως μάθαμε χθες, το ChatGPT ενδέχεται στο εγγύς μέλλον να υποστηρίζεται και σε άλλα συστήματα της Apple, πράγμα που σημαίνει πως η συνεργασία με την Open AI φαίνεται πως ήρθε για να μείνει.

Όσον αφορά την ασφάλεια των χρηστών, η Apple διαβεβαιώνει πως όλες οι λειτουργίες του Apple Intelligence θα πραγματοποιούνται «on device», χωρίς να συλλέγονται τα δεδομένα των χρηστών. Να σημειώσουμε εδώ πως τις λειτουργίες Apple Intelligence θα υποστηρίζουν οι συσκευές με τσιπ A17 και τα μοντέλα που είναι εξοπλισμένα με επεξεργαστή της σειράς M.

Ανανεωμένα iOS 18 & iPadOS 18

Το Apple Intelligence δεν ήταν ο μοναδικός πρωταγωνιστής στο χθεσινό keynote της εταιρείας από το Cupertino. Στη νέα έκδοση του λειτουργικού για iPhone που περιμένουμε το φθινόπωρο, βρίσκουμε ενδιαφέρουσες αλλαγές και ουκ ολίγες προσθήκες. Το iOS 18 έρχεται να προσφέρει στους χρήστες περισσότερες επιλογές customization από ποτέ. Οι χρήστες θα μπορούν να έχουν τον πλήρη έλεγχο της αρχικής οθόνης, μετακινώντας και αλλάζοντας το χρώμα των εικονιδίων στο πλέγμα. Στην ίδια λογική, το Κέντρο Ελέγχου θα λάβει επίσης ένα γερό update, με περισσότερες επιλογές παραμετροποίησης ώστε να είναι πλέον, και αυτό με τη σειρά του, πιο προσαρμόσιμο στις ανάγκες των χρηστών.

wwdc-2024-apple-03

Οι Φωτογραφίες έχουν και αυτές επανασχεδιαστεί προσφέροντας στους χρήστες ένα πιο οργανωμένο περιβάλλον όπου θα μπορούν να αναζητήσουν και να ταξινομήσουν ευκολότερα τις αγαπημένες του στιγμές. Περνώντας στα Μηνύματα, μάθαμε πως το iOS 18 θα προσφέρει υποστήριξη στο RCS, το οποίο με απλά λόγια σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια και βελτιωμένη ανταλλαγή πολυμέσων στο app επικοινωνίας της Apple συγκριτικά με τα «παραδοσιακά» SMS. Ακόμα ένα ενδιαφέρον feature που προστίθεται είναι τα «tapbacks» με emojis και stickers αλλά και η δυνατότητα δορυφορικής ανταλλαγής μηνυμάτων με end-to-end κρυπτογράφηση. Από θέματα ασφάλειας ξεχωρίζει επίσης η νέα εφαρμογή Passwords, η δυνατότητα «κλειδώματος» των apps, αλλά και ο έλεγχος των επαφών στις οποίες οι εφαρμογές έχουν πρόσβαση.

Updates βρίσκουμε ακόμη στην οργάνωση του Mail, τους Χάρτες, το Journal και το app της Αριθμομηχανής, η οποία (επιτέλους) γίνεται μέρος των iPad με το iPadOS 18. Στη νέα έκδοση λογισμικού των iPads θα ενσωματωθεί παράλληλα και η νέα λειτουργία «Math Notes» η οποία θα λύνει εξισώσεις και άλλα μαθηματικά προβλήματα. Στο ανανεωμένο iPadOS 18 βρίσκουμε επίσης ένα πιο εύχρηστο Tab Bar που φέρνει στο νου μας το Dynamic Island των iPhones. Τέλος, για τους χρήστες που δεν διακρίνονται στην…καλλιγραφία, η λειτουργία Smart Script στο app Notes αναλαμβάνει να «μεταμορφώσει» ακόμα και τις πιο δυσανάγνωστες σημειώσεις.

Νέο macOS Sequoia

Στο WWDC 2024 πήραμε επίσης μια πρώτη γεύση από το νέο macOS Sequoia. Η 15η έκδοση του λειτουργικού συστήματος φέρνει στα Mac σημαντικές προσθήκες και φυσικά όλη την ισχύ του Apple Intelligence για το οποίο μιλήσαμε πιο πάνω. Για αρχή, το macOS Sequoia θα προσφέρει τη δυνατότητα mirroring με iPhone, μέσω της οποίας ο χρήστης θα μπορεί να χρησιμοποιήσει το κινητό τους μέσα από την οθόνη του Μac και να τρέξει ακόμα και εφαρμογές του smartphone απευθείας από τον υπολογιστή. Το νέο cross-platform Password app διασφαλίζει την ακεραιότητα των προσωπικών κωδικών, επιτρέποντας τόσο την ασφαλή αποθήκευση όσο και τον ασφαλή διαμοιρασμό τους.

wwdc-2024-apple-04

Το Safari διαθέτει ανανεωμένο reader mode και home page ενώ η λειτουργία Presenter Preview επιτρέπει στο χρήστη να δει ακριβώς τι μοιράζεται ο ίδιος σ’ ένα call. Να αναφέρουμε ακόμη πως στο ανανεωμένο Sequoia βρίσκουμε διάφορες ακόμα βελτιώσεις όπως ένα εργαλείο διάταξης παραθύρων στην οθόνη, και ένα νέο εργαλείο για τη μεταφορά παιχνιδιών από και προς τα Windows.

Νέο WatchOS 11

Το επόμενο update λογισμικού που είδαμε στο WWDC 2024 αφορούσε τα smartwatches της Apple. Οι δύο μεγάλες αλλαγές στο WatchOS 11 είναι τα δύο apps που λέγονται Training Load και Vitals. Το πρώτο, όπως μαρτυρά και το όνομά του, συνυπολογίζει τα βιομετρικά στοιχεία που συλλέγει το Apple Watch, δίνοντας μια ολοκληρωμένη εικόνα για το φόρτο της προπόνησης, ενώ το δεύτερο έρχεται να ενημερώσει το χρήστη, όταν κάποια μέτρηση βρίσκεται άνω ή κάτω του φυσιολογικού.

Το Apple Vision Pro βγαίνει…εκτός ΗΠΑ

Μέχρι πρότινος το state-of-the-art headset ήταν διαθέσιμο μόνο για τους φίλους της Apple εντός των ΗΠΑ. Σύντομα όμως αναμένεται να ξεκινήσει το λανσάρισμα σε χώρες της Αμερικής (Καναδάς), της Ασίας (Κίνα & Ιαπωνία) αλλά και της Ευρώπης (Γερμανία, Γαλλία & Ηνωμένο Βασίλειο). Σχετικά με το λογισμικό τώρα, η Apple ανακοίνωσε στο χθεσινό event πως στο VisionOS 2 έρχονται να προστεθούν χωρικές φωτογραφίες, νέες χειρονομίες για τον έλεγχο, αλλά και βελτιωμένο mirroring του Μac.

Video Duration
2:51

Αυτά τα… ολίγα από την πρώτη ημέρα του keynote της Apple. To WWDC 2024 θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή, οπότε μείνε συντονισμένος για να μη χάσεις καμία είδηση!