2021 Recap / Τα κορυφαία tech προϊόντα της χρονιάς

Περίληψη: Και τη χρονιά που κλείνει είχαμε την ανακοίνωση εκατοντάδων προϊόντων τεχνολογίας. Ποια από αυτά έκλεψαν την παράσταση; Η απάντηση παρακάτω 👇

Βρισκόμαστε «μία ανάσα» από τη νέα χρονιά! Σε λίγες μέρες θα έχουμε 2022. Πριν φτάσουμε εκεί, ας θυμηθούμε τι συνέβη στο χώρο της τεχνολογίας τη χρονιά που φεύγει. Από τον Ιανουάριο μέχρι και το Δεκέμβριο είχαμε δεκάδες ανακοινώσεις που δημιούργησαν νέα δεδομένα σε κάθε τομέα. Ας δούμε τις σημαντικότερες.

Τα smartphones του 2021 που ξεχώρισαν

Το 2021 ξεκίνησε πολύ «δυνατά», με τη Samsung να ανακοινώνει τα flagship smartphones της σειράς Galaxy S21. Τα τρία κινητά, και ειδικά το S21 Ultra, ξεχώρισαν για τις επιδόσεις και τις φωτογραφικές τους δυνατότητες. Κι αυτό ήταν μόνο μία πρώτη γεύση από όσα θα ακολουθούσαν. Λίγους μήνες αργότερα, τον Αύγουστο, η Samsung έφερε στην αγορά τα Galaxy Z Fold3 και Galaxy Z Flip3. Η νέα γενιά αναδιπλούμενων συσκευών της εταιρίας είναι η πιο ολοκληρωμένη από ποτέ, προσθέτοντας καινοτομίες όπως 120Hz οθόνες και πιστοποίηση IPx8.

Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με Xiaomi, τον Σεπτέμβριο. Η κινέζικη εταιρία, πιστή στον value for money χαρακτήρα της, ανακοίνωσε τα οικονομικά flagship της σειράς 11T, προσφέροντας κορυφαία specs και εξαιρετικές κάμερες σε ένα πολύ προσιτό πακέτο. Το Σεπτέμβρη, όμως, η προσοχή όλων ήταν στην Apple και όχι στη Xiaomi. Η εταιρία από το Cupertino ανακοίνωσε στο California Streaming event τα τέσσερα νέα smartphone που απαρτίζουν τη σειρά iPhone 13. Τα iPhone 13 έφεραν τον κορυφαίο επεξεργαστή Apple A15 Bionic στον κόσμο των smartphones, πρόσθεσαν οθόνες 120Hz (στα Pro μοντέλα), και βελτίωσαν ακόμα περισσότερο τις ήδη εξαιρετικές κάμερες των smartphones της Apple.

Computing ανακοινώσεις

Από το Γενάρη άρχισαν οι μεγάλες ανακοινώσεις και στο χώρο τον υπολογιστών. Η AMD ήταν αυτή που κέρδισε τις εντυπώσεις στη CES 2021, ανακοινώνοντας τους κορυφαίους laptop επεξεργαστές Ryzen 5000. Η Intel ξαναμπήκε κι αυτή δυναμικά στην αγορά των desktop επεξεργαστών, τον Νοέμβριο, με την παρουσίαση των Intel Alder Lake 12ης γενιάς. Τα έξι μοντέλα της σειρά φέρνουν μία εντελώς νέα αρχιτεκτονική στους υπολογιστές, η οποία συνδυάζει Performance και Efficiency πυρήνες σε ένα πακέτο. Όπως δείχνουν τα benchmarks, οι Alder Lake επεξεργαστές έφεραν ξανά την Intel στην ανταγωνιστικότητα.

Οι μεγάλες ανακοινώσεις της Apple δεν έλλειψαν και στο κομμάτι των υπολογιστών. Η «επανάσταση» που ξεκίνησε ο M1 επεξεργαστής το 2020, συνεχίστηκε δυναμικά. Στο Apple Unleashed event του Οκτωβρίου η Apple ανακοίνωσε τους ακόμα πιο ισχυρούς επεξεργαστές M1 Pro και M1 Max, αλλά και τα πλήρως ανασχεδιασμένα MacBook Pro 14 και MacBook Pro 16. Τα δύο νεότερα μοντέλα επεξεργαστή αυξάνουν ακόμα περισσότερο τις επιδόσεις, ειδικά στο κομμάτι των γραφικών, κρατώντας την κατανάλωση ενέργειας σε εντυπωσιακά επίπεδα. Όσο για τα νέα laptops, εκτός από τους ισχυρότερους Apple Silicon επεξεργαστές, αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά τους είναι οι οθόνες Mini LED με ρυθμό ανανέωσης έως 120Hz και η πληθώρα θυρών που προσφέρουν.

Εικόνα και ήχος

Οι Mini LED οθόνες δεν βρίσκονται μόνο στα νέα MacBook Pro, είναι μία τεχνολογία που ήρθε και στις τηλεοράσεις. Πρώτη την έφερε η LG μέσα από τη νέα σειρά QNED. Οι QNED τηλεοράσεις της LG γεφυρώνουν το «χάσμα» μεταξύ LED και OLED, προσφέροντας κορυφαία εικόνα, αντίθεση και χιλιάδες ζώνες φωτισμού για HDR απόδοση που ανταγωνίζεται τις OLED τηλεοράσεις, χωρίς όμως να «υποφέρει» από το φαινόμενο του burn-in σε βάθος χρόνου.

Όσο για τον ήχο, τα προϊόν που μας εντυπωσίασε περισσότερο από κάθε άλλο μέσα στη χρονιά ήταν τα ακουστικά Sony WF-1000XM4. Το active noise cancelling τους είναι το καλύτερο που έχουμε βιώσει ποτέ και δεν συγκρίνεται με κανένα άλλο, γι’ αυτό και τα ξεχωρίσαμε από οποιοδήποτε άλλο ζευγάρι ακουστικών δοκιμάσαμε φέτος!

Εσύ ποιο τεχνολογικό προϊόν λάτρεψες περισσότερο φέτος; Όποιο κι αν είναι, αν δεν το έχεις αποκτήσει ήδη, απόκτησέ το στο Public και κάνε ένα δώρο στον εαυτό σου αυτά τα Χριστούγεννα.