Apple Vision Pro: Μάθε τα πάντα για το νέο headset της Apple!

Περίληψη: Η Apple δεν έλεγε τίποτα σε κανέναν για χρόνια. Στο παρασκήνιο, όμως, δούλευε πάνω σε τεχνολογίες αιχμής και πλέον το Apple Vision Pro είναι πραγματικότητα!

Οι τεχνολογίες εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας υπάρχουν εδώ και πολλές δεκαετίες. Ποτέ, όμως, δεν κατάφεραν να μπουν στο mainstream και να κατακτήσουν σημαντικό κομμάτι της οποιασδήποτε αγοράς. Φαινομενικά περιορισμένα στον χώρο του gaming, αλλά πολύ ακριβές για να γίνουν επιτυχία, τα VR/AR headsets που έχουν κυκλοφορήσει κατά καιρούς έχουν εντυπωσιάσει μεν, έχουν παραμείνει στο επίπεδο του niche product, δε. Πολλές εταιρείες κολοσσοί έχουν κάνει απόπειρες, μεταξύ αυτών και οι Sony, Samsung, Meta (Facebook), Valve, αλλά και η Google, καμία όμως δεν σημείωσε ιδιαίτερη επιτυχία.

Οι αιτίες πολλές και διάφορες, αλλά η βασική είναι το ότι κανείς δεν φάνηκε διατεθειμένος να αγοράσει μια τόσο ακριβή συσκευή απλά για να παίζει παιχνίδια. Η Meta προσπάθησε να προσδώσει μια «επαγγελματική» χροιά στην τεχνολογία της, αλλά και αυτή απέτυχε να κάνει το breakthrough. Τώρα, όμως, η Apple παρουσιάζει το Vision Pro και, τουλάχιστον από τα demos, φαίνεται πως έχουν επενδύσει σημαντικά στο να κάνουν το headset της Apple πραγματικά χρήσιμο!

Τι είναι το Apple Vision Pro

Με απλά λόγια, το Vision Pro είναι ένα VR headset το οποίο είναι ασύρματο και φιλοδοξεί να αντικαταστήσει ακόμη και τον υπολογιστή. Η ίδια η Apple το αναφέρει ως συσκευή για «spatial computing».

Apple Vision Pro – review σε 2 λεπτά!

apple-vision-pro-01

Τα specs του Apple Vision Pro

  • 2 Micro-OLED οθόνες, κάθε μία με ανάλυση μεγαλύτερη από 4K

  • Apple M2 επεξεργαστής

  • Apple R1 επεξεργαστής

  • 6 μικρόφωνα

  • 12 κάμερες
  • 5 αισθητήρες για ανίχνευση κίνησης

Η Apple δεν έχει δώσει παρά κάποιες βασικές πληροφορίες, αλλά ακόμη κι έτσι, τα specs του Apple Vision Pro φαίνονται εντυπωσιακά. Ξεκινάμε από τον βασικό επεξεργαστή, ο οποίος θα είναι ο Apple M2. Μαζί του η Apple ανακοίνωσε και έναν νέο επεξεργαστή τον οποίο ονομάζει R1, και ο οποίος είναι υπεύθυνος για την επεξεργασία των δεδομένων των αισθητήρων που συνοδεύουν το Vision Pro. Συγκεκριμένα, το Vision Pro διαθέτει πέντε αισθητήρες, έξι μικρόφωνα, και 12 κάμερες! Όλα αυτά συμμετέχουν στον υπολογισμό τόσο της θέσης και της ταχύτητας κίνησης του κεφαλιού του χρήστη, αλλά και στην καταγραφή του περιβάλλοντος χώρου, αλλά και των χεριών του χρήστη (περισσότερα για αυτό σε λίγο). Παράλληλα, ο χώρος στον οποίο βρίσκεται ο χρήστης καταγράφεται μέσω LiDAR scanner και καμερών TrueDepth, για πλήρη τρισδιάστατη αναπαράσταση του χώρου. Μπροστά στα μάτια του χρήστη, η Apple έχει κατασκευάσει δύο μικροσκοπικές οθόνες τεχνολογίας micro-OLED, με κάθε μία εξ αυτών σε ανάλυση 4K για ένα σύνολο 23 εκατομμυρίων pixels σε μέγεθος γραμματοσήμου.

apple-vision-pro-02

Παράλληλα, υπάρχει και εξωτερική οθόνη, για να μπορούν οι άλλοι να βλέπουν τα μάτια του χρήστη και να καταλαβαίνουν αν ο ίδιος τους βλέπει ή όχι! Η θέση και η κίνηση των ματιών του χρήστη ανιχνεύονται μέσω ενός συστήματος LEDs και κάμερας υπερύθρων, ενώ υπάρχει και scanner ίριδας, ο οποίος είναι και η βάση του Optic ID, το οποίο χρησιμοποιείται για την ασφάλεια του συστήματος, ακριβώς όπως το Face ID στα iPhone. Η Apple έχει συνεργαστεί και με την γνωστή Zeiss για την κατασκευή ειδικών οπτικών ένθετων για χρήστες που φοράνε γυαλιά οράσεως. Τέλος, υπάρχουν και ακουστικά κοντά στα αυτιά του χρήστη (αλλά όχι πάνω), και με την τεχνολογία Spatial Audio και το audio raytracing, το Vision Pro αναλύει τις ακουστικές ιδιότητες του δωματίου στο οποίο βρίσκεται ο χρήστης για να προσαρμόσει τον ήχο στον χώρο και στο αυτί του κάθε χρήστη!

Apple Vision Pro: Δες το επίσημο video για να καταλάβεις τις δυνατότητές του

Όπως θα δεις στο βίντεο, η Apple έχει κάνει πολλά έξτρα βήματα για το Vision Pro. Δεν πρόκειται για μια μονοδιάστατη συσκευή, αλλά για ένα πολυεργαλείο virtual reality, το οποίο μπορεί να παίξει παιχνίδια, να προβάλλει ταινίες, να τρέξει κανονικά προγράμματα και apps στον εικονικό του χώρο, να λειτουργήσει ως πληκτρολόγιο και να επιτρέψει στον χρήστη να χειριστεί παράθυρα και προγράμματα απλά με κινήσεις των χεριών του! Αλλά… ας αφήσουμε την εικόνα να μιλήσει!

Video Duration
9:22

Apple Vision Pro: το μυστικό κρύβεται στο software

Όπως στις περισσότερες συσκευές της Apple, η μυστική συνταγή δεν κρύβεται στα hardware specs αλλά στο software. Η Apple έχει επενδύσει σοβαρά στο λειτουργικό σύστημα του Vision Pro, το οποίο ονομάζει visionOS. Το visionOS βασίζεται, προφανώς, στην ίδια βάση με τα macOS, iOS, και iPadOS, την οποία οι προγραμματιστές της Apple έχουν επεκτείνει για να υλοποιήσουν το πρώτο «χωρικό» λειτουργικό σύστημα. Το Control Vision Pro, το σύστημα της Apple που κρύβεται μέσα στο visionOS, επιτρέπει τον χειρισμό του περιβάλλοντος με τα μάτια, τα χέρια, αλλά και τη φωνή.

Όπως αναφέρει η ίδια η εταιρεία, φρόντισαν ώστε ο χειρισμός να είναι προφανής και «μαγικός» – απλά κοιτάς κάποιο στοιχείο του λειτουργικού περιβάλλοντος, πιέζεις τα δάκτυλα μεταξύ τους για να το επιλέξεις, ενώ μπορείς να πληκτρολογήσεις χρησιμοποιώντας το εικονικό πληκτρολόγιο ή ακόμη και με υπαγόρευση! Τα προγράμματα και τα apps εμφανίζονται στον χώρο, στο ιδανικό μέγεθος, ενώ αντιδρούν δυναμικά στο φως, ενώ ρίχνουν ακόμη και σκιές!

Apple Vision Pro και ακόμη περισσότερα apps

Ένα πράγμα το οποίο η Apple φροντίζει να είναι έτοιμο μέχρι την επίσημη κυκλοφορία του Vision Pro είναι τα εργαλεία για τους developers. Τα apps είναι ζωτικής σημασίας για οποιοδήποτε σύστημα και η Apple έχει ήδη διαθέσιμα όλα τα γνωστά (σε προγραμματιστές της πλατφόρμας της Apple) εργαλεία και frameworks, όπως το Xcode, το SwiftUI, το RealityKit, αλλά και το ARKit, ενώ υπάρχει και υποστήριξη για το Unity!

Apple Vision Pro: Πότε θα κυκλοφορήσει

Η κυκλοφορία του Apple Vision Pro έχει τοποθετηθεί από την Apple στις αρχές του επόμενου έτους (2024) για τις Ηνωμένες Πολιτείες· δεν υπάρχει ενημέρωση για τη διαθεσιμότητα στον υπόλοιπο κόσμο.

Η τιμή του

Όπως αναφέρει η Apple στο επίσημο site της, η τιμή του Apple Vision Pro ξεκινά από 3.499 δολάρια.

Έχασες το WWDC 2023; Δες το εδώ!

Video Duration
126:11

Μάθε το πρώτος όταν κυκλοφορήσει το AR headset της Apple

Για να είσαι ενημερωμένος και να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα της τεχνολογίας, γράψου στο newsletter του Public και θα φροντίσουμε εμείς τα υπόλοιπα. Αλλά και για όλα τα νέα, τεχνολογικά και μη, μείνε συντονισμένος στη συχνότητα του Public Blog!