Sony WH-1000XM5: μπορεί το καλό να γίνει… καλύτερο;

Περίληψη: Η Sony φέρνει νέο design και βελτιώσεις για τα WH-1000XM5, τα κορυφαία της ασύρματα ακουστικά με active noise cancelling!

Αυτή τη στιγμή, λίγες είναι οι εταιρείες που μπορούν να κοντράρουν τη Sony τόσο στα ασύρματα ακουστικά γενικά, όσο και στα ακουστικά με "ενεργή ακύρωση θορύβου" – γνωστή και ως active noise cancelling. Εδώ και χρόνια, η Sony απολαμβάνει τη (σχεδόν) μοναξιά της… κορυφής, έχοντας δημιουργήσει μια σειρά από headphones τα οποία διακρίνονται για τις επιδόσεις τους, τόσο στην παραγωγή ήχου κορυφαίας ποιότητας όσο και στην… διαγραφή ήχου, όταν αυτός ο ήχος είναι κάτι που δεν θέλεις να ακούσεις. Δηλαδή, στο noise cancelling! Περίπου κάθε ενάμιση χρόνο, η Sony έβγαζε μια νέα έκδοση των κορυφαίων της ακουστικών, κρατώντας τα βασικά στοιχεία της επιτυχημένης της σχεδίασης, αλλά βελτιώνοντας στα σημεία τόσο το design όσο και το noise cancelling. Αυτό που δεν περιμέναμε από τη Sony ήταν κάτι… ριζοσπαστικό με τα νέα Sony WH-1000XM5!

Προτού δει τα νέα Sony WH-1000XM5, κάποιος θα περίμενε κάτι παρόμοιο με τα προηγούμενα μοντέλα. Κι όμως, η Sony αποφάσισε να σπάσει την παράδοση και να προχωρήσει σε μια τολμηρή επανασχεδίαση! Τα προηγούμενα μοντέλα έμοιαζαν πρακτικά σαν… τέσσερις σταγόνες νερό, επομένως κανείς θα περίμενε να δει την "παράδοση" να συνεχίζεται και στα XM5. Κι όμως, η Sony φαίνεται να σκέφτηκε… "four's enough" και να πήγε σε μια ικανή επανασχεδίαση, αλλάζοντας τη μορφή των headphones.

Sony WH-1000XM5-01

Σχεδίαση για λιγότερο θόρυβο!

Η ίδια η εταιρεία αναφέρεται στο νέο design ως "noiseless design", το οποίο κυρίως αφορά τη σχεδίαση του σετ, η οποία προσπαθεί να μειώσει τις περιοχές οι οποίες δημιουργούν θόρυβο λόγω του… αέρα! Κάπως έτσι αφαιρέθηκαν κάποιες αρθρώσεις και κάποιοι μεντεσέδες, με αποτέλεσμα τα νέα XM5 να διπλώνουν απλώς, και όχι να μπορούν να γίνουν… μπαλίτσα. Η επίδραση αυτής της σχεδιαστικής απόπειρας έχει οδηγήσει σε πιο ομαλές μεταβάσεις, μακρές καμπύλες και, γενικά, πιο αεροδυναμικό σχήμα. Προφανώς μιλάμε ακόμη για ακουστικά, όχι για μονοθέσιο της Formula-1, αλλά η Sony κάνει ό,τι μπορεί για να μας μπερδέψει. Ελπίζουμε μόνο τα νέα ακουστικά να μην αυξάνουν υπερβολικά την οπισθέλκουσα στις μεγάλες ευθείες.

Στο εσωτερικό των XM5 βρίσκουμε ένα νέο ηχείο (σε κάθε ένα ακουστικό, προφανώς), το οποίο είναι μεν μικρότερο από αυτό του XM4 (30mm έναντι 40mm), αλλά πλέον είναι πολύ πιο ελαφρύ και κατασκευάζεται από ανθρακονήματα. Επιπλέον, έχουμε βελτιώσεις και στα ηλεκτρονικά των ακουστικών. Ενώ τα προηγούμενα χρόνια η Sony είχε ρίξει το βάρος στην ακύρωση κυρίως θορύβου χαμηλών συχνοτήτων, και έχοντας επιτύχει εκπληκτικά αποτελέσματα, πλέον έχει την ευκαιρία να ανέβει στις συχνότητες.

Νέο και βελτιωμένο hardware για τα νέα WH-1000XM5

Για να πετύχει καλύτερο noise cancellation, η Sony πλέον χρησιμοποιεί τον επεξεργαστή V1 (Integrated Processor V1) ο οποίος έκανε την εμφάνισή του πρώτη φορά στα WF-1000XM4, τα οποία είναι earbuds και όχι ακουστικά. Επίσης αύξησε τα μικρόφωνα στα οποία βασίζεται το σύστημα για να ακυρώνει θορύβους, με τον αριθμό να έχει ανέβει στα οκτώ (έναντι τεσσάρων στα XM4), ενώ αντίστοιχη είναι και η βελτίωση του firmware για την καλύτερη και γρηγορότερη αναγνώριση των διάφορων ήχων και θορύβων. Μάλιστα, ενώ στο προηγούμενο μοντέλο έπρεπε να χρησιμοποιήσεις το NC Optimiser για κάθε διαφορετική τοποθεσία, στα XM5 η Sony έχει βελτιώσει τόσο το firmware ώστε τα ακουστικά αναπροσαρμόζονται αυτομάτως, χωρίς την ανάγκη χρήσης του προγράμματος.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι, για μια ακόμη φορά, εντυπωσιακό. Η Sony βρίσκεται στην κορυφή της τεχνολογίας, ακυρώνοντας με επιτυχία ενοχλητικούς θορύβους όπως τους κινητήρες του αεροπλάνου σε μια πτήση.

Ένα άλλο βελτιωμένο χαρακτηριστικό είναι το "Wearing Detection", το οποίο ανιχνεύει πότε φοράς τα ακουστικά και πότε τα βγάζεις, ώστε να κάνει pause τη μουσική ή το βίντεο που ακούς, αλλά και να τα συνεχίζει όταν τα ξαναβάλεις!

Sony WH-1000XM5-02

Παράλληλα, τα νέα 1000XM5 επιτρέπουν τη σύνδεση σε δύο συσκευές ταυτοχρόνως, κάτι το οποίο είναι, προφανώς, πολύ χρήσιμο μιας και μπορείς να τα έχεις συνδεδεμένα ταυτοχρόνως, για παράδειγμα, και σε κάποιο laptop αλλά και στο smartphone σου, ώστε να μη χάνεις κλήσεις!

Κάπως έτσι, λοιπόν, έχουμε ίσως τα καλύτερα ασύρματα noise cancelling headphones που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην αγορά. Η Sony φαίνεται να έχει κάνει πάλι το θαύμα της και ξεπέρασε το προηγούμενο μοντέλο κατά πολύ. Για να δεις κι εσύ τα νέα XM5 από κοντά, δεν έχεις παρά να περάσεις μια βόλτα από το κοντινότερό σου Public ή, αν ψήθηκες ήδη και δεν θέλεις περαιτέρω δοκιμές, να μπεις στο Public.gr και να τα παραγγείλεις!