Steve Wozniak / 71 χρονών γίνεται σήμερα ο συνιδρυτής της Apple

Περίληψη: Ο ένας εκ των δύο μεγάλων Steve στην ιστορία της Apple έχει σήμερα γενέθλια. Ο Steve Wozniak, ή Woz, γεννήθηκε σαν σήμερα το 1950.

Δύο Steve, ο Jobs και o Wozniak, έφτιαξαν στα 70s μία εταιρία που θα εξελισσόταν σε κολοσσό. Το 1976 ίδρυσαν μαζί την Apple, την εταιρία που είναι σήμερα η πολυτιμότερη στον κόσμο. Ο Steve Wozniak, ως μηχανικός και προγραμματιστής ήταν το «μυαλό» πίσω από την επιχείρηση. Χωρίς αυτόν και το Blue Box που δημιούργησε δεν θα υπήρχε η Apple, όπως είχε αποκαλύψει στη βιογραφία του ο Steve Jobs. Σήμερα είναι μία τέλεια ευκαιρία να θυμηθούμε τα επιτεύγματα του Woz, καθώς ο συνιδρυτής της Apple έχει γενέθλια και γίνεται 71 χρονών.

Τα Blue Boxes, τα οποία ανέπτυξε ο Steve Wozniak και πουλούσε ο Steve Jobs, ήταν συσκευές που χρησιμοποιούνταν σε σταθερά τηλέφωνα και έδιναν τη δυνατότητα σε χρήστες να κάνουν κλήσεις μεγάλων αποστάσεων χωρίς κόστος. Η επιτυχία αυτού του εγχειρήματος θεμελίωσε τη συνεργασία τους. Τα πρώτα βήματα προς τη δημιουργία της Apple έγιναν το 1975. Τότε ο Steve Wozniak ξεκίνησε να σχεδιάζει τον Apple I, τον πρώτο υπολογιστή της εταιρίας. Ο σχεδιασμός του υπολογιστή ολοκληρώθηκε το Μάρτιο του 1976 και ο Woz προσπάθησε πολλές φορές να πουλήσει το δημιούργημά του στη HP, εκεί όπου δούλευε. Όταν οι προτάσεις του έπεσαν στο κενό, ο Jobs έπεισε τον Wozniak να ξεκινήσουν τη δική τους εταιρία – και αυτό έκαναν. Την 1η Απριλίου 1976 ο Steve Wozniak και ο Steve Jobs ίδρυσαν την Apple Computer Company.

Όλες οι πρώτες μεγάλες επιτυχίες της Apple οφείλονται εν πολλοίς στον Woz. Εκείνος σχεδίασε τον Apple II, τον πρώτο εμπορικά επιτυχημένο προσωπικό υπολογιστή, και τον Macintosh, τον πρώτο υπολογιστή με γραφικό περιβάλλον εργασίας. Η έμπνευση που οδηγούσε τον Woz ήταν η ανάγκη για δημιουργία συσκευών που ο ίδιος ήθελε να χρησιμοποιήσει, αλλά δεν υπήρχαν. Έτσι, τις κατασκεύασε ο ίδιος. Οι μεγάλες επιτυχίες των πρώτων χρόνων μεγάλωσαν γρήγορα την Apple και έφεραν στον Steve Wozniak προαγωγές σε διοικητικούς ρόλους. Μόνο που ο ίδιος δεν απολάμβανε το ίδιο τα νέα του καθήκοντα και προτιμούσε το ρόλο του μηχανικού. Αυτό τον οδήγησε στην απόφαση να αποχωρήσει από την εταιρία το 1985.

Μετά την Apple, μεγάλο μέρος της ζωής του έχει αφιερωθεί στη φιλανθρωπία, αλλά και στις επενδύσεις και τη δημιουργία νέων εταιριών. Μία από τις μεγαλύτερες συνεισφορές του στον κόσμο της τεχνολογίας, στην μετά-Apple εποχή, είναι η ίδρυση του Electronic Frontier Foundation το 1990. Το EFF είναι ένας διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός ο οποίος μάχεται για τις ελευθερίες στον ψηφιακό κόσμο μέχρι και σήμερα.

Όπως είχε δηλώσει κάποτε ο Steve Wozniak, «Ο στόχος μου δεν ήταν να βγάλω πολλά χρήματα. Ήταν να φτιάξω καλούς υπολογιστές». Η ιστορία του στο χώρο της πληροφορικής αποδεικνύει πως τα κατάφερε. Το μόνο που έχουμε να προσθέσουμε εμείς είναι: χρόνια πολλά Woz!