Google I/O 2022: όλες οι ανακοινώσεις

Περίληψη: Τι παρουσιάστηκε στο πρόσφατο συνέδριο Google I/O; Δες όλα τα νέα προϊόντα, τα smartphones, αλλά και τις άλλες συσκευές που ετοιμάζει η Google!

Η Google είναι μια από τις μεγαλύτερες "υπερδυνάμεις" στον χώρο της πληροφορικής παγκοσμίως, ενώ η ανάπτυξη του Android, του λειτουργικού συστήματος που βρίσκεται πίσω από όλα τα smartphones – πλην Apple – στον κόσμο, της δίνει μια εξέχουσα θέση. Το Google I/O είναι ένα συνέδριο στο οποίο η Google παραδοσιακά εστίαζε σε software και πλατφόρμες. Φέτος, όμως, τα πράγματα άλλαξαν. Η Google είχε ετοιμάσει πολλά πράγματα, αλλά τα πιο σημαντικά δεν αφορούσαν το software αλλά τις συσκευές!

Η εταιρεία παραδοσιακά δεν ασχολείται τόσο πολύ με τις συσκευές, μιας και δεν θέλει να υποσκιάσει τις άλλες εταιρείες, οι οποίες αποτελούν "πελάτες" της, τόσο υιοθετώντας το Android ως πλατφόρμα όσο και χρησιμοποιώντας τις υπόλοιπες υπηρεσίες της. Παρά ταύτα, η Google διατηρεί τη σειρά Pixel για τα δικά της smartphones, περισσότερο ως πλατφόρμες "επίδειξης" τεχνολογικής υπεροχής παρά ως ευθέως ανταγωνιστικές συσκευές. Ως εκ τούτου, κάθε νέα κυκλοφορία έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς μέσα από τις συσκευές της εταιρείας βλέπουμε τα όρια της τεχνολογίας και των δυνατοτήτων του Android.

Τι ανακοίνωσε η Google

Σε ένα άκρως ενδιαφέρον keynote, η Google είχε να παρουσιάσει μια σειρά νέων προϊόντων, τα οποία περιλάμβαναν το νέο Pixel 6a, το Pixel 7, το Pixel Watch, το Pixel Tablet, τα Pixel Buds Pro, αλλά και τη νέα έκδοση του Android, το Android 13, ενώ είδαμε και την επιστροφή του Glass.

Google Pixel 6a

Η πρώτη συσκευή αφορά τη μέση κατηγορία, το λεγόμενο "midrange", και είναι το Pixel 6a. Το νέο smartphone χρησιμοποιεί το chip Tensor το οποίο είναι σχεδιασμένο από την ίδια τη Google, ενώ θα διαθέτει κάμερα με αισθητήρα στα 12 megapixels και πολλές λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης για βελτιωμένες φωτογραφικές ικανότητες.

google-io-01

Google Pixel 7 – 7 Pro

Οι νέες ναυαρχίδες της Google θα είναι τα Pixel 7 και Pixel 7 Pro, τα οποία θα τρέχουν Android 13, ενώ θα διαθέτουν την επόμενη γενιά του επεξεργαστή Tensor της ίδιας της Google. Επίσης, το 7 θα διαθέτει δύο φακούς ενώ το 7 Pro θα έρχεται με τρεις. Η σχεδίαση είναι ανανεωμένη και είδαμε φωτογραφίες με "φιλέτα" από ατσάλι στο πίσω μέρος.

Google Tablet

Αυτό ήταν έκπληξη μιας και η Google "αποσύρθηκε" από τα tablets το 2019. Κι όμως, ανακοίνωσε πως το 2023 θα επανέλθει με ένα νέο Pixel Tablet, το οποίο θα κρύβει μέσα του το τσιπ Tensor, όπως και το Pixel 6a. Παράλληλα, θα έρχεται με 20 apps ειδικά βελτιστοποιημένα για χρήση σε tablets, μαζί με το Android 13! Ο στόχος του να αντιπαρατεθεί στα iPads της Apple είναι περισσότερο από φανερός.

google-io-02

Pixel Watch

Η Google έχει δώσει ιδιαίτερο βάρος στα wearables, κάτι που έγινε φανερό τόσο με τη συνεργασία με τη Samsung όσο και μετά την εξαγορά της Fitbit. Το Pixel Watch που ανακοινώθηκε θα τρέχει το νέο λειτουργικό Wear OS 3, ενώ η ίδια η συσκευή θα είναι… ολοστρόγγυλη, εν αντιθέσει με τα Watches της Apple.

Pixel Buds Pro

Η Apple με τα AirPods έχει γίνει το "standard" στην αγορά, αλλά και ο στόχος για πολλούς ανταγωνιστές. Η Google μπαίνει και σε αυτή την κατηγορία "απέναντι" από την Apple, φέρνοντας τα Pixel Buds Pro με χαρακτηριστικά όπως η υποστήριξη "τρισδιάστατου" ήχου ή η ακύρωση εξωτερικών θορύβων. Βέβαια, εκτός της Apple, η Google θα έχει να αντιμετωπίσει και άλλες εταιρείες όπως η Samsung, η οποία διαθέτει τα δικά της ασύρματα ακουστικά.

Google Glass

Αυτό ήταν περισσότερο teaser παρά παρουσίαση. Στο τέλος του keynote, όμως, η Google "πέταξε" και μερικά "ψίχουλα" τα οποία έδωσαν σε όλους να καταλάβουν πως η ανάπτυξη των γυαλιών augmented reality της εταιρείας δεν έχει σταματήσει, αλλά συνεχίζεται κανονικότατα και σύντομα μπορεί να δούμε και κάποιο προϊόν!

Android 13

Η επόμενη έκδοση του λειτουργικού συστήματος για smartphones βρίσκεται σε στάδιο beta, με την κυκλοφορία του να τοποθετείται, όπως συνήθως, προς τα τέλη του καλοκαιριού. Η Google έκανε σαφές το ότι το νέο Android 13… δεν είναι κάτι νέο, αλλά αποτελεί βελτίωση και βελτιστοποίηση του Android 12. Μάλιστα, δεν δίστασαν να πουν πως "το Android 13 είναι γεμάτο βελτιστοποιήσεις" (refinements), κάνοντας σαφές το ότι η εταιρεία δουλεύει έτσι ώστε να διορθώσει όλα τα προβλήματα του Android 13 αλλά και να "εξομαλύνει" όλα εκείνα τα σημεία του λειτουργικού τα οποία δεν είχαν "καθίσει" καλά στο Android 12.

google-io-03

Άλλες ανακοινώσεις στο Google I/O 2022

Μιας και μιλάμε για ολόκληρο συνέδριο, η Google είχε να ανακοινώσει… άπειρα πράγματα. Σταχυολογώντας τα, πρέπει να αναφέρουμε πως το Android Auto, η πλατφόρμα της Google για συστήματα αυτοκινήτου, θα δεχθεί μια μεγάλη επανασχεδίαση, τα αποτελέσματα της οποίας θα αποκαλυφθούν σύντομα. Επίσης είχαμε την παρουσίαση του Multisearch, ενός νέου τρόπου αναζήτησης στο Google Search ο οποίος επιτρέπει τον συνδυασμό εικόνας και κειμένου. Το Google Assistant έχει δεχθεί κι αυτό τις περιποιήσεις των προγραμματιστών και τώρα έχει νέους τρόπους ενεργοποίησης (εκτός του "Ok Google"), ενώ γίνεται καλύτερη η κατανόηση του προφορικού λόγου. Περνώντας στο Google Maps, έχουμε νέες δυνατότητες όπως αυτή του υπολογισμού διαδρομών "φιλικών στο περιβάλλον", ενώ μια νέα όψη, το "Immersive View" παρέχει τρισδιάστατες εικόνες συνδυάζοντας δεδομένα από το Street View και την τεχνητή νοημοσύνη της Google.

Η Google προέβη και σε μια μετονομασία, το Google Pay γίνεται τώρα Google Wallet, προσπαθώντας, ίσως, να αποφύγουν συνειρμούς από την προστακτική του ρήματος "pay". Βέβαια, δεν πρόκειται μόνο για αλλαγή ονομασίας, μιας και το Google Wallet έχει να φέρει νέες λειτουργίες, όπως την αποθήκευση καρτών, φοιτητικών ταυτοτήτων, εισιτηρίων, ψηφιακών κλειδιών (αυτοκινήτου και άλλων), ακόμη και αεροπορικών εισιτηρίων.

Εκτός όλων αυτών, η Google είχε πολύ περισσότερα πράγματα να παρουσιάσει, τα οποία όμως ξεφεύγουν του κοινού ενδιαφέροντος και αφορούν περισσότερο developers και προγραμματιστές εφαρμογών Android. Το μόνο που πρέπει να κρατήσουμε από αυτά είναι το ότι η Google δουλεύει πάνω σε δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες, πράγματα ταυτοχρόνως. Είναι σαφές το ότι θέλει να φέρει τις τεχνολογίες της στην καθημερινότητα όλων μας, παρέχοντας δυνατότητες που δεν έχουμε ξαναδεί, είτε μιλάμε για καλύτερες φωτογραφίες από το κινητό, είτε την εξάλειψη κλειδιών, ταυτοτήτων και πιστωτικών καρτών από τις τσέπες και τις τσάντες μας. Κάποιες από αυτές, σίγουρα, θα τις δούμε στο μέλλον.