Τέλειος καφές στο σπίτι; Γίνεται!

Περίληψη: Με την κατάλληλη μηχανή καφέ μπορείς κι εσύ να γίνεις… barista στην κουζίνα σου. Πάμε να δούμε πώς!

Κλισέ μεν αλλά ισχύει: Ο καφές για τους Έλληνες είναι τρόπος ζωής. Ειδικά τα τελευταία χρόνια το αγαπημένο μας ρόφημα κάνει… reload, γίνεται πιο σοφιστικέ και pemium, συχνάζει πλέον σε ψαγμένες μπάρες και οι λάτρεις του πειραματίζονται με καβουρδίσματα και cupping (γευσιγνωσίες). Όλα καλά, λοιπόν, με τα ψαγμένα καφέ. Τι γίνεται όμως όταν θες να απολαύσεις τέλειο καφέ στο σπίτι; Με την κατάλληλη μηχανή καφέ μπορείς κι εσύ να γίνεις… barista στην κουζίνα σου. Πάμε να δούμε πώς! 

Το να ετοιμάσεις καφέ είναι, θεωρητικά, απλή υπόθεση, ειδικά όταν μιλάμε για ελληνικό, φίλτρουφραπέ ή «νες». Ένα μπρίκι, μια φραπεδιέρα ή ένας βραστήρας είναι τα κύρια εργαλεία που μπορεί να χρειαστείς και το μόνο που πλέον σε απασχολεί είναι το χαρμάνι που θα σου δώσει τη γεύση που αγαπάς. 

Στην περίπτωση του espresso εξίσου σημαντική – ίσως ακόμα σημαντικότερη – είναι η επιλογή της ποικιλίας. Ασχέτως αν προτιμάς τον καφέ ζεστό ή κρύο, espresso ή cappuccino, η πρώτη ύλη πρέπει να είναι όσο πιο φρέσκια γίνεται, για ιδανικό αποτέλεσμα. Γι’ αυτό προτίμησε την αγορά κόκκων καφέ και όχι αλεσμένου. Με έναν μύλο, μπορείς εύκολα να αλέσεις τον καφέ λίγο πριν τον ετοιμάσεις, για να εξασφαλίσεις δυνατό άρωμα και γεύση. 

Πάμε τώρα στο κομμάτι του εξοπλισμού και κυρίως στη μηχανή EspressoΧειροκίνητη ή αυτόματη/ημιαυτόματη; Στη δεύτερη κατηγορία συγκαταλέγονται και οι μηχανές Nespresso, οι οποίες λειτουργούν με κάψουλες. Μια χειροκίνητη μηχανή σου δίνει συνήθως καλύτερο έλεγχο στο εκχύλισμα, αλλά χρειάζεται λίγο περισσότερο χρόνο συγκριτικά με μια αυτόματη ή ημιαυτόματη. Αν, λοιπόν, η καθημερινότητά σου απαιτεί γρήγορους ρυθμούς και το να βρεις χρόνο αποτελεί… πολυτέλεια, προτίμησε αυτόματες μηχανές espresso για απόλαυση στο λεπτό! 

Αν ανήκεις στους καφεμανείς, πάμε να δούμε μερικές ακόμα λεπτομέρειες: Μια αυτόματη ή ημιαυτόματη μηχανή espresso μπορεί να παρέχει την ίδια πίεση ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια της εκχύλισης, ενώ η θερμοκρασία του νερού πρέπει κι αυτή να παραμένει σταθερή – ιδανικά μεταξύ 88 και 92ο C. Με την επιλογή της σωστής μηχανής, θα είσαι σίγουρος ότι οι δύο αυτοί παράγοντες παραμένουν σταθεροί.

Τελευταίο – αλλά μεγάλης σημασίας – βήμα στην ποιότητα του καφέ είναι η σωστή συντήρηση της μηχανής. Όσο ποιοτική κι αν είναι η ποικιλία, αν η μηχανή δεν είναι καθαρή, το ρόφημα που θα φτάσει στο φλυτζάνι σου δεν θα έχει τη γεύση που περιμένεις. Μην ξεχνάς, λοιπόν, να καθαρίζεις συχνά τον εξοπλισμό σου. Στην περίπτωση της μηχανής espresso μπορείς να απευθυνθείς στο manual της συσκευής σου, ώστε να κρατάς τον εξοπλισμό σου σε άριστη κατάσταση.

Τέλος, μη παραμελείς τα κατάλληλα αξεσουάρ καφέ, ώστε να είσαι πάντοτε προετοιμασμένος για αναπάντεχες επισκέψεις. Ξεκινώντας από τον μύλο άλεσης, θα χρειαστείς σίγουρα και μια συσκευή για αφρόγαλα για όσους έχουν αδυναμία στον freddo cappuccino. Ο σωστός… barista, ωστόσο, έχει και το δικό του πατητήριγια να πιέζει ομοιόμορφα τον καφέ!

Ξεκίνα την κάθε μέρα γευστικά και αρωματικά με τη βοήθεια του Public. Ό,τι χρειάζεσαι για έναν απολαυστικό καφέ θα το βρεις στο public.gr!