Έχεις αυτόματη μηχανή espresso; Έχουμε tips για καλύτερο καφέ!

Περίληψη: Πολλοί επιλέγουν μια αυτόματη μηχανή espresso και πιστεύουν πως απλά πατάς το κουμπί. Λάθος! Διάβασε tips που ντρεπόσουν να ρωτήσεις!

Ο καφές είναι αγαπημένη συνήθεια για εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι περισσότεροι δεν… λειτουργούμε πριν πιούμε καφέ το πρωί, ενώ πολλοί συνεχίζουν να πίνουν καφέ μέχρι το βράδυ. Παράλληλα, στη χώρα μας ο καφές είναι και κοινωνική δραστηριότητα. Τα τελευταία χρόνια, ο καλός καφές έχει γίνει must, ενώ πλέον πολλοί είναι αυτοί που έχουν μηχανές espresso στο σπίτι τους. Τα τελευταία χρόνια δε, οι πλήρως αυτόματες μηχανές espresso έχουν κατακτήσει την αγορά, προσφέροντας την ευκολία του αυτοματισμού σε συνδυασμό με την κορυφαία ποιότητα καφέ. Όπως όλες οι μηχανές, έτσι και οι (υπερ)αυτόματες μηχανές espresso έχουν τον δικό τους τρόπο λειτουργίας, τις δικές τους απαιτήσεις, και θέλουν τα δικά τους «κόλπα» για να αποδώσουν τα μέγιστα. Πάμε να δούμε μερικά tips για να απολαμβάνεις τον καλύτερο δυνατό καφέ που μπορεί να σου δώσει μια τέτοια μηχανή, αλλά και tips συντήρησης της μηχανής για να απολαμβάνεις πάντα τον καφέ όπως τον θες.

Tips για σωστή χρήση και καλύτερο καφέ

1. Διάλεξε τον κατάλληλο κόκκο

Οι αυτόματες μηχανές αλέθουν τον καφέ τη στιγμή που ξεκινά η λειτουργία, επομένως θα πρέπει να διαλέξεις τον κατάλληλο καφέ σε ολόκληρους κόκκους (μη αλεσμένους), ο οποίος θα αποδίδει τα μέγιστα όταν η εκχύλιση γίνεται αμέσως μετά το άλεσμα. Ειδικά αν θέλεις και espresso και cappuccino αλλά δεν θες να αδειάζεις το δοχείο κάθε φορά, θα πρέπει να βρεις έναν κόκκο που να βγάζει καλό καφέ και με τους δύο τρόπους. Ο καλός καφές δεν είναι ούτε πικρός ούτε ξινός. Επίσης, οι ελαφρά καβουρδισμένοι καφέδες δεν πολυταιριάζουν σε αυτόματες μηχανές, λόγω του ότι ο χρόνος εκχύλισης είναι πολύ λίγος για να βγουν τα αρώματα. Επίσης μπορείς να χαλάσεις τον μύλο, καθώς οι ελαφρά καβουρδισμένοι κόκκοι είναι πιο σκληροί και συμπαγείς.

2. Βρες το ιδανικό άλεσμα

Όσο σημαντικό είναι το μέγεθος του κόκκου καφέ, άλλο τόσο είναι και το πόσο χοντρό ή ψιλό θα είναι το άλεσμα. Αν τελικά ο καφές είναι χοντροαλεσμένος, το νερό θα περνάει πολύ γρήγορα ανάμεσα στα θραύσματα του καφέ και τελικά ο καφές θα είναι… περισσότερο νερό παρά καφές. Αν όμως είναι πολύ λεπτό το άλεσμα – εκτός του ότι μπορεί να βουλώσει ο μύλος – ο καφές θα είναι πολύ δυνατός και πικρός. Πρέπει να βρεις την ιδανική μέση οδό, ανάλογα με τον κόκκο που θα διαλέξεις στο προηγούμενο tip.

3. Πειραματίσου με τη δοσολογία

Πολλές μηχανές έχουν μόνο επιλογές «strong» και «mild», όμως οι καλές αυτόματες έχουν περισσότερα βήματα ανάμεσα στα δύο. Πειραματίσου με τη δοσολογία μέχρι να πετύχεις την ποσότητα του καφέ που θα παράξει τον καφέ με το intensity που σου αρέσει.

4. Πόσο νερό ανά καφέ;

Οι πιο advanced αυτόματες μηχανές espresso σου επιτρέπουν να διαλέξεις και την ποσότητα του νερού! Σε γενικές γραμμές, για espresso ή cappuccino προτείνουμε 35ml νερού, ενώ για άλλα είδη καφέ ίσως χρειαστεί (πολύ) περισσότερο. Πρόσεξε όμως μη σου βγει νερομπλούκι. Αν θες περισσότερο καφέ, φτιάξε δύο καφέδες με σωστή ποσότητα νερού. Το περισσότερο νερό στον ίδιο καφέ θα βγάλει από τους κόκκους και ανεπιθύμητες γεύσεις και αρώματα.

Επίσης, η θερμοκρασία του νερού είναι σημαντική. Αν υπάρχει επιλογή, διάλεξε τους 95°C.

Tips για σωστή συντήρηση της μηχανής

1. Καθαριότητα, η μισή… καφεδιά!

Είναι θεμελιώδους σημασίας το να κρατάς καθαρό το εσωτερικό της μηχανής. Τι να τον κάνεις τον μονοποικιλιακό καφέ από τα υψίπεδα του Περού μαζεμένο υπό το σεληνόφως από νεράιδες του δάσους, αν από τη μηχανή σου αναβλύζουν ανεπιθύμητες οσμές; Καθάριζε όλα τα μέρη της μηχανής τακτικά, για να την κρατάς πάντα σε τέλεια κατάσταση. Κάθε μέρα θα πρέπει να αφαιρείς τα υπολείμματα καφέ που έχουν συγκεντρωθεί από την παρασκευή καφέδων, καθώς επίσης και τα υγρά που πιθανώς έχουν στάξει κάτω από το ακροφύσιο της εκχύλισης.

2. Απαλλάξου από τα άλατα

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα (έλεγξε το εγχειρίδιο για να δεις τι προτείνει ο κατασκευαστής) ενδείκνυται να αφαιρείς τα άλατα που πιθανότατα έχουν συγκεντρωθεί στο εσωτερικό της μηχανής. Αυτό γίνεται συνήθως με ειδικές ταμπλέτες για άλατα. Επιπλέον, να θυμάσαι πως δεν πρέπει να αφήνεις το ίδιο νερό για πολύ καιρό στο δοχείο νερού. Καλό είναι να αφαιρείς το δοχείο μία φορά την εβδομάδα, να το καθαρίζεις, κι αφού στεγνώσει τελείως να το τοποθετείς και πάλι στη μηχανή.

3. Γρήγορα tips συντήρησης

Η αυτόματη μηχανή παρέχει σημαντική ευκολία, αλλά πρέπει να επενδύσεις λίγο χρόνο στην αρχή, ώστε να βρεις το sweet spot της. Μετά, θα μπορείς να απολαμβάνεις τέλειο καφέ με ελάχιστο κόπο για πολύ καιρό. Καλό είναι, πριν από κάθε καφέ, να αφήνεις λίγο νερό να τρέχει μέσα από τη συσκευή. Έτσι θα απομακρύνεις υπολείμματα του προηγούμενου καφέ, αλλά και θα προθερμάνεις το εσωτερικό της συσκευής για να είναι ο καφές σου άψογος. Τέλος, μετά την παρασκευή του καφέ, καθάρισε το ακροφύσιο και το σύστημα για το αφρόγαλα, για να μην μείνουν ξεραμένα υπολείμματα.

Για να βρεις τη μηχανή που σου ταιριάζει, έλα σε ένα από τα καταστήματά μας ή μπες στο Public.gr και θα βρεις όλα τα κορυφαία μοντέλα για να διαλέξεις το ιδανικό για εσένα, και να το φέρεις στην κουζίνα σου (ή στο γραφείο) εύκολα και γρήγορα!