Παρουσίαση βιβλίου: «Στο τέλος πεθαίνουν και οι δύο»

Περίληψη: Μάθε τα πάντα για το βιβλίο «They Both Die at the End» που έχει συνεπάρει τους πάντες! Το «Στο τέλος πεθαίνουν και οι δύο» κυκλοφορεί τώρα στα ελληνικά!

Το βιβλίο έχει συμπεριληφθεί στη λίστα με τα καλύτερα young adult έργα της περασμένης δεκαετίας από το Buzzfeed και έχει γίνει διεθνές best seller. Έπειτα από μεγάλη αναμονή, σύντομα κυκλοφορεί και στα ελληνικά. Ποιο είναι αυτό το βιβλίο; Το «They Both Die at the End» του Adam Silvera, το οποίο εκδόθηκε το Σεπτέμβριο του 2017 για πρώτη φορά. Από τις 23 Φεβρουαρίου 2022 θα το διαβάσουμε και στα ελληνικά, καθώς τότε κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα το μυθιστόρημα «Στο τέλος πεθαίνουν και οι δύο».

«Στο τέλος πεθαίνουν και οι δύο» - περίληψη 

Το τρίτο μυθιστόρημα του Adam Silvera έχει για πρωταγωνιστές δύο έφηβα αγόρια, τον Mateo και τον Rufus. Στον μελλοντικό κόσμο που ζουν υπάρχει μία υπηρεσία, το Δελτίο Θανάτου, το οποίο μπορεί με 100% ακρίβεια να προβλέψει το θάνατο κάθε ανθρώπου. Όταν ο Mateo θα λάβει τα νέα πως έχει μόνο 24 ώρες ζωής, αριχκά αποφασίζει να περάσει την τελευταία του μέρα μόνος. Γρήγορα όμως θα αλλάξει απόφαση και θα εγκαταστήσει την εφαρμογή Τελευταίος Φίλος, για να γνωρίσει κι άλλα άτομα σαν κι εκείνον, που ζουν την τελευταία τους μέρα στον κόσμο.

Όταν ο Rufus έλαβε το τηλεφώνημα πως πεθαίνει, ξυλοκοπούσε τον νέο σύντροφο της πρώην κοπέλας του. Αφήνει τότε ήσυχο το θύμα και αποφασίζει να περάσει την τελευταία του ημέρα με την ανάδοχη οικογένεια που τον φιλοξενεί. Και τα δικά του σχέδια γρήγορα αλλάζουν, όταν η αστυνομία αρχίζει να τον ψάχνει. Και ο Rufus θα κατεβάσει την εφαρμογή Τελευταίος Φίλος έτσι ώστε να μην μείνει μόνος του την τελευταία μέρα της ζωής του, τώρα που αναγκάστηκε να αφήσει πίσω του τους φίλους και τους συγγενείς του επειδή τον κυνηγά η αστυνομία.

«They Both Die at the End» - χαρακτήρες

Η εφαρμογή ενώνει τον Mateo και τον Rufus, με τους δύο νέους να περνούν την τελευταία τους μέρα εκπληρώνοντας κάποιες από τις επιθυμίες τους. Οι ώρες που περνάνε μαζί θα τους φέρουν πολύ κοντά, τόσο που και οι δύο συνειδητοποιούν ότι θα ήθελαν να γνωρίσουν ο ένας τον άλλο πολύ νωρίτερα. Ο Mateo, ένα ντροπαλό και κοινωνικά αγχώδες αγόρι, και ο Rufus, ένας εύστροφο παιδί με προβληματικό παρελθόν, θα γνωριστούν τυχαία και θα περάσουν μαζί την τελευταία τους περιπέτεια.

«Στο τέλος πεθαίνουν και οι δύο» - κριτικές

Θα περίμενε κανείς πως η ιστορία του βιβλίου να είναι εντελώς καταθλιπτική, όμως ο Adam Silvera κατάφερε να την κάνει αρκετά ελπιδοφόρα, παρά τη «μαύρη» της υπόθεση. Θα χαρακτηρίζαμε την αφήγηση μελαγχολική με το «Στο τέλος πεθαίνουν και οι δύο» να μας αφήνει με μία γλυκόπικρη γεύση στο τέλος. Ξεκινώντας το βιβλίο δεν περιμέναμε να πιστέψουμε πραγματικά στην σχέση δύο ανθρώπων που ήταν καταδικασμένοι να ζήσουν λιγότερες από 24 ώρες μαζί, κι όμως ο Adam Silvera μας έκανε να πιστέψουμε πως οι στιγμές που πέρασαν ο Mateo και o Rufus ήταν αληθινές. Δεν κατέφυγε στην εύκολη λύση του να κάνεις την τελευταία μέρα των χαρακτήρων του έναν έρωτα με την πρώτη ματιά, όπου οι δυο τους περνούν την τέλεια μέρα μαζί. Αντ’ αυτού επέλεξε να αναδείξει μία σχέση ρεαλιστική, στην οποία το γεγονός πως οι δυο τους έχουν μόνο μία μέρα ζωής παίζει πραγματικό ρόλο, δημιουργώντας εντάσεις, συναισθήματα και άγχη που όλοι μπορούμε να φανταστούμε ότι θα νιώθαμε αν περνάγαμε ότι οι δύο πρωταγωνιστές. Το βιβλίο μας διδάσκει με μαεστρικό τρόπο πως εκτός από τον θάνατο, τον οποίο δεν ελέγχουμε, ο τρόπος που βιώνουμε την κάθε μέρα σχηματίζεται από τις επιλογές μας, οι οποίες επηρεάζουν την κάθε στιγμή. Δεν υπάρχει πεπρωμένο, δηλαδή, αλλά μόνο οι επιλογές μας.

Καθόλου τυχαίο δεν μας φαίνεται το γεγονός πως το «They Both Die at the End» έλαβε εξαιρετικές κριτικές μόλις κυκλοφόρησε λοιπόν. Το Booklist χαρακτήρισε το βιβλίο «αξιοσημείωτο και αξέχαστο» ενώ το Buzzfeed σημείωσε πως ο Adam Silvera κατάφερε «να αποτυπώσει τους ωμούς συναισθηματισμούς της αντιμετώπισης της θνητότητάς μας, αλλά και να δημιουργήσει αυθεντικούς χαρακτήρες που θα ήθελες να ακολουθήσεις στο ταξίδι τους». Επιπλέον, το «They Both Die at the End» έκανε την εμφάνισή του και στη λίστα των Best Sellers των The New York Times, όχι μία, αλλά δύο φορές.

Όταν το #BookTok ξετρελάθηκε με το «They Both Die at the End»

Για το φαινόμενο #BookTok έχουμε μιλήσει ξαναμιλήσει στο παρελθόν. Σε αυτό το hashtag θα ανακαλύψει κανείς τη «λέσχη βιβλίου» του TikTok, με το trend αυτό να αποτελεί μία πολύ θετική επιρροή για την κοινότητα και να δημιουργεί νέες αναγνωστικές τάσεις. Έτσι, τον Απρίλιο 2020, το «They Both Die at the End» έφτασε ξανά στη λίστα των Best Sellers των The New York Times, καθώς το βιβλίο γνώρισε μεγάλη απήχηση στο #BookTok εκείνη την περίοδο.

«They Both Die at the End» - Έρχεται τηλεοπτική σειρά

Το βιβλίο «Στο τέλος πεθαίνουν και οι δύο» θα κάνει και αυτό το άλμα από το χαρτί στην οθόνη. Δεν ξέρουμε ακόμα το πότε, αλλά γνωρίζουμε πως έχει ξεκινήσει η προσαρμογή του μυθιστορήματος σε σειρά. Το HBO είναι αυτό που έχει αναλάβει την παραγωγή και θα δημιουργήσει μία μίνι σειρά με τέσσερα επεισόδια.

Η σειρά απέχει αρκετό καιρό από τις οθόνες μας. Αυτό που είναι εδώ είναι το βιβλίο «Στο τέλος πεθαίνουν και οι δύο», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα και φέρνει στα ελληνικά το αγαπημένο μυθιστόρημα του Adam Silvera.