Air fryers: Τα τηγανητά γίνονται πιο νόστιμα και υγιεινά από ποτέ!

Περίληψη: Πεντανόστιμο, crispy και υγιεινό φαγητό; Και όμως γίνεται με air fryers! Ώρα να δικαιολογήσουμε το hype πίσω από την πιο «καυτή» μικροσυσκευή της κουζίνας!

Συχνά, πυκνά ακούμε για την τάδε ή τη δείνα νέα μικροσυσκευή που ετοιμάζεται να φέρει... επανάσταση στην κουζίνα του σπιτιού. Τις περισσότερες φορές αποδεικνύεται υπερβολή, στην περίπτωση της φριτέζας αέρος όμως αυτό είναι πέρα για πέρα αλήθεια. Πότε μπορούσαμε να απολαμβάνουμε τα αγαπημένα μας τηγανητά, άφοβα και χωρίς τύψεις; Πότε δε χρειάστηκε να επιλέξουμε ανάμεσα στο δίλημμα «νόστιμο ή υγεινό»; Οι φριτέζες αέρος βρίσκουν καθημερινά θέση σε ολοένα και περισσότερες κουζίνες και ο λόγος είναι απλός. Μαγειρεύουν εύκολα, γρήγορα, «έξυπνα», υγιεινά και χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα. Σε «ψήνουν»; Συνέχισε να διαβάζεις τότε!

Air fryers: Φανταστικά πιάτα με μία κουταλιά λάδι

Ναι ξέρουμε τι σκέφτεσαι. Λογικές οι όποιες αμφιβολίες, έως τη στιγμή της πρώτης δοκιμής. Εκεί θα δεις ότι οι φριτέζες αέρος μπορούν να κάνουν μικρά θαύματα. Το μυστικό βρίσκεται στον τρόπο λειτουργίας τους. Οι φριτέζες αέρος χρησιμοποιούν, σωστά μάντεψες, αέρα για το ψήσιμο και το μαγείρεμα. Ο καυτός αέρας μαγειρεύει το φαγητό απ’ όλες τις πλευρές, δίνοντας φανταστική τραγανή γεύση. Το σημαντικότερο: δε χρειάζεται παρά ελάχιστο, ή και καθόλου λάδι. Αυτό σημαίνει πως όλα τα πιάτα που μπορείς να μαγειρέψεις σε μια τέτοια φριτέζα έχουν αρκετά μικρότερες ποσότητες λιπαρών και θερμίδων. Πιο απλά, τα air fryers προσφέρουν μια καλή εναλλακτική σε όλους όσους προσέχουν τη διατροφή τους και δε θέλουν να πέσουν πάνω σε θερμιδικές «βόμβες». Συν ότι αποφεύγεις τον καπνό και όλες τις ενοχλητικές μυρωδιές.

air-fryers-01

Τα air fryers έχουν γίνει γνωστά κυρίως για το εναλλακτικό τους «τηγάνισμα», μπορούν όμως να αναλάβουν εξίσου καλά την προετοιμασία ενός ολόκληρου μενού. Από κρέατα, ψάρια, λαχανικά, μέχρι και γλυκά σνακ, οι φριτέζες αέρος είναι εκεί για να προετοιμάζεις τα καθημερινά σου γεύματα χρησιμοποιώντας ουσιαστικά μία μόνο συσκευή. Όλα τα πιάτα που περνούν από τον κάδο ενός air fryer έχουν ένα κοινό. Μαγειρεύονται σχεδόν στον αυτόματο. Οπότε αν η μαγειρική, μεταξύ μας, δεν είναι και πολύ το φόρτε σου, οι φριτέζες θα σε βγάλουν από τον κόπο. Τα πλέον σύγχρονα μοντέλα διαθέτουν ποικιλία προγραμμάτων και μεγάλη χωρητικότητα καλαθιού ώστε να ρυθμίζεται αυτόματα η θερμοκρασία και ο προτεινόμενος χρόνος ψησίματος ανάλογα με την συνταγή που έχεις επιλέξει.

Έξυπνες λειτουργίες & χαμηλή κατανάλωση

Τα air fryers μπορούν επίσης να γίνουν κομμάτι κάθε «έξυπνης» κουζίνας. Πολλές φριτέζες συνδέονται στο Wi-Fi, προσφέροντας ακόμα μεγαλύτερη άνεση. Αντί για παράδειγμα να σηκώνεσαι συνεχώς για να τσεκάρεις το φαγητό, όπως θα έκανες με την κλασική κουζίνα, μπορείς να παρακολουθείς αλλά και να ρυθμίζεις το μαγείρεμα από κάθε σημείο του σπιτιού. Μπορείς ακόμη να match-αρεις τη φριτέζα με το αντίστοιχο app στο κινητό σου για ακόμα περισσότερες επιλογές μαγειρέματος, εννοείται χωρίς να χρειάζεται ποτέ να είσαι πάνω από το φαγητό. Βέβαια, όλα αυτά τα perks δε θα ακούγονταν τόσο ελκυστικά αν στο τέλος του μήνα βλέπαμε ανεβασμένο το νούμερο της κιλοβατώρας.

Η φριτέζα αέρος συμφέρει και από αυτή την άποψη, ειδικά αν τη συγκρίνουμε με το πόσο ρεύμα καταναλώνει ο συμβατικός φούρνος της κουζίνας. Οι συσκευές air fryer ζεσταίνονται γρήγορα και είναι έτοιμες για χρήση σε λίγα λεπτά. Έτσι ο συνολικός χρόνος μαγειρέματος μειώνεται σημαντικά, ακόμα και αν μιλάμε για τις ποσότητες ενός οικογενειακού τραπεζιού. Οι φριτέζες αέρος διαθέτουν μεγάλη ποικιλία στη χωρητικότητα των καλαθιών (από 3 Lt για ένα άτομο μέχρι 5+ Lt για μια οικογένεια), έτσι ώστε να εξασφαλίσεις την καλύτερη σχέση τιμής-απόδοσης. Τέλος να σημειώσουμε πως με μια φριτέζα αέρος μπορείς να αντικαταστήσεις ακόμα μία συσκευή της κουζίνας. Μπορείς να ζεστάνεις φαγητό στο air fryer, αντί για το φούρνο μικροκυμάτων, εξοικονομώντας επιπλέον χρόνο και χρήματα!

air-fryers-02

Ψήνεσαι για ανανέωση κουζίνας; Πες Public!

Ψυγείο, πλυντήριο πιάτωνφούρνος, εσπρεσιέρα μήπως έχει έρθει η ώρα για μια μίνι ανανέωση στην κουζίνα σου; Αν η απάντηση είναι ναι, τότε είναι ώρα να πεις «Public». Ο καιρός είναι hot, όπως και οι τιμές που θα βρεις στο Summer Sale. Πριν φύγεις για διακοπές μπες στο Public.gr ή πέρασε μια βόλτα από το κοντινότερο κατάστημα Public και ανάκαλυψε την επόμενη συσκευή που θα ανεβάσει επίπεδο την κουζίνα σου με έκπτωση έως -50%!