Γονικός έλεγχος στις κονσόλες: Πώς να βάλεις υγιή όρια στο παιχνίδι

Περίληψη: Ο γονικός έλεγχος βοηθά να κρατηθεί μια ισορροπία μεταξύ διαβάσματος και gaming, τώρα που ξεκίνησαν τα σχολεία. Εδώ θα δούμε πώς να τον χρησιμοποιήσεις.

Η πρώτη μέρα του νέου σχολικού έτους ήλθε και παρήλθε, τα σχολεία άνοιξαν, οι μαθητές βρίσκονται ήδη στα θρανία. Αλλά οι κονσόλες τους περιμένουν στο σπίτι! Το ίδιο, όμως, και το διάβασμα. Ακόμη και ο πιο συνεπής μαθητής μπορεί να «ξεμυαλιστεί» από το παιχνίδι, ή απλά να μην καταλάβει πώς πέρασε η ώρα παίζοντας. Το έχουμε πάθει όλοι μας κάποια στιγμή. Οι σημερινές κονσόλες όμως, τόσο το PlayStation 5, όσο και τα Xbox Series X/S, διαθέτουν συστήματα γονικού ελέγχου, τα οποία επιτρέπουν στους γονείς να έχουν τον έλεγχο του χρόνου που τα παιδιά περνούν μπροστά στην οθόνη. Μάλιστα, τα συστήματα αυτά έχουν εξελιχθεί με τα χρόνια και είναι ιδιαιτέρως χρήσιμα. Ας δούμε πώς μπορείς να τα ενεργοποιήσεις για να κάνεις το gaming να μην επιβαρύνει τον χρόνο μελέτης αλλά και ξεκούρασης για τον μικρό σου gamer!

Γονικός έλεγχος σε PlayStation 5

Μπορείς να βρεις τις ρυθμίσεις είτε μέσω browser είτε μέσα από το ίδιο το PlayStation. Θα πρέπει να μπεις στο Account Management της Sony, κι από εκεί να επιλέξεις τον λογαριασμό του παιδιού στο οποίο θέλεις να βάλεις περιορισμούς. Στην ίδια την κονσόλα, μέσα στα Settings, θα βρεις την επιλογή Family and Parental Controls, κι εκεί θα βρεις δύο επιλογές: το «PS5 Console Restrictions» καθώς και το «Family Management». Στο πρώτο μπορείς να βάλεις περιορισμούς σε κάθε νέο χρήστη της κονσόλας, ο οποίος δεν έχει λογαριασμό στο PlayStation Network. Στο δεύτερο μπορείς να ρυθμίσεις ξεχωριστά κάθε παιδί. Ως διαχειριστής μπορείς να επιλέξεις τον χρόνο που μπορεί να παίξει κάθε παιδί, να περιορίσεις τα είδη των παιχνιδιών στα οποία έχει πρόσβαση με βάση το rating, αλλά και να προσκαλέσεις άλλους ενήλικους ώστε να μοιραστούν τον γονικό έλεγχο μαζί σου.

Για το κάθε παιδί έχεις την επιλογή του είδους του περιορισμού ηλικιακά, με τις επιλογές να είναι «Child», «Early Teens», «Late Teens or Older», «No Restrictions», και «Customize» για ειδικές περιπτώσεις. Επίσης μπορείς να βάλεις περιορισμό στην πρόσβαση στο Blu-Ray drive, ώστε να μην μπορεί να παρακάμψει τους περιορισμούς βάζοντας δισκάκι στην κονσόλα. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα να περιορίσεις το chat και τα μηνύματα με άλλους παίκτες, τα διαθέσιμα χρήματα, αλλά και το browsing. Τέλος, υπάρχει και ο χρονικός περιορισμός, τόσο ανά ημέρα όσο και συνολικά.

Γονικός έλεγχος σε Xbox Series X/S

Η Microsoft έχει ενσωματώσει τον γονικό έλεγχο στο δικό της οικοσύστημα, ενώ διαθέτει ξεχωριστό app γονικού ελέγχου, το Xbox Family Settings app. Σε αυτό, θα πρέπει να συνδεθείς με τον δικό σου λογαριασμό χρήστη, να πατήσεις το «Add Family Member» και από εκεί να κάνεις «Create a child account» για να δημιουργήσεις λογαριασμό για το κάθε παιδί. Αν έχεις ήδη τέτοιους, πατάς το «Invite someone». Αφού τους δημιουργήσεις ή προσθέσεις, μπορείς να πατήσεις στο όνομα του προφίλ του καθενός, για να αρχίσεις να βάζεις περιορισμούς. Για αρχή, βάζεις την ηλικία του παιδιού, ώστε το app να προτείνει τις πιο τυπικές ρυθμίσεις για αυτή την ηλικία. Μπορείς να επιλέξεις το αν το παιδί θα μπορεί να επικοινωνεί με άλλους παίκτες on-line, μόνο με φίλους, ή με κανέναν. Επίσης μπορείς να επιλέξεις αν το παιδί θα μπορεί να παίζει on-line με άλλους ή να μπλοκάρεις εντελώς το multiplayer.

Στο προφίλ του παιδιού, στα Settings, θα βρεις και τη ρύθμιση του Screen Time. Εκεί μπορείς να βάλεις όριο στον χρόνο που το παιδί θα περνά μπροστά στο Xbox. Επίσης μπορείς να βάλεις χρονικά όρια στο παιχνίδι, ώστε το παιδί να μη μπορεί, για παράδειγμα, να παίξει μετά τις 11 το βράδυ, ακόμη κι αν δεν έχει ξεπεράσει το ημερήσιο όριο.

Η Microsoft έχει και επιλογές εποπτείας, στις οποίες μπορείς να δεις όλη τη δραστηριότητα του παιδιού, πόσες ώρες έχει περάσει παίζοντας, ποιες μέρες, και συνολικά πόσο χρόνο. Αλλά μπορείς να δεις και τη λίστα φίλων του παιδιού, να ελέγξεις αν οι «φίλοι» στο Xbox είναι όντως πραγματικοί φίλοι. Τέλος, αν το παιδί θέλει να παίξει ένα παιχνίδι εκτός των περιορισμών, μπορεί να σου στείλει ένα unblock request (μην ανησυχείς, τα παιδιά ξέρουν πώς) για να του επιτρέψεις να παίξει. Προφανώς, εσύ θα αποφασίσεις αν θα το επιτρέψεις ή όχι.

Γονικός έλεγχος για τον 21ο αιώνα

Όπως μπορείς να δεις, τα συστήματα γονικού ελέγχου έχουν εξελιχθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, ενώ υπάρχουν (τουλάχιστον στις ΗΠΑ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση) ειδικές οργανώσεις για την ασφάλεια των παιδιών στο διαδίκτυο, οι οποίες συνεργάζονται με τις εταιρείες ώστε το παιχνίδι να είναι ασφαλές και να υπάρχουν δικλείδες για τον έλεγχο από τους γονείς και κηδεμόνες.

Πλέον, το gaming μέσα από τα PlayStation και Xbox μπορεί να είναι και ασφαλές και χρονικά ελεγχόμενο. Το παιχνίδι είναι καλό, αρκεί να μην ξεφεύγει! Και βέβαια, είναι απείρως προτιμότερο το να υπάρχει η κονσόλα στο σπίτι και να μπορείς να ελέγχεις και την κονσόλα και τα παιχνίδια, απ’ ότι να μην υπάρχει ή να είναι μονίμως κλειδωμένη – το παιδί θα βρει τρόπο να παίξει, ακόμη και σε σπίτια φίλων, όπου εσύ δεν θα έχεις κανέναν έλεγχο. Καλύτερα να υπάρχει μέτρο και να έχεις ακριβή εικόνα για τη χρήση της κονσόλας από τα παιδιά, παρά πλήρης απαγόρευση. Τα σύγχρονα συστήματα γονικού ελέγχου σε βοηθούν να θέσεις όρια πανεύκολα!