Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2024: Ένα θεαματικό καλοκαίρι έρχεται

Περίληψη: Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2024 μόλις ανακοινώθηκε! Ανακάλυψε τις πιο ενδιαφέρουσες φετινές εκδηλώσεις και κλείσε εδώ τα εισιτήριά σου!

85 ημέρες. 2.500 καλλιτέχνες. 93 παραγωγές. Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2024 μόλις ανακοινώθηκε και μας υπόσχεται για ακόμα μία χρονιά ένα καλοκαίρι γεμάτο τέχνη και πολιτισμό! Στις πολλαπλές σκηνές σε Αθήνα και Επίδαυρο, σπουδαίοι Έλληνες και ξένοι δημιουργοί δίνουν ζωή στο όραμά τους και μας προσκαλούν να βιώσουμε μαζί τους την εμπειρία. Θεατρικές παραστάσεις, χορός, συναυλίες, προβολές, performances, και πολλά παράλληλα events έρχονται από την 1η Ιουνίου μέχρι τα τέλη Αυγούστου. Για όλα τα events, μπορείς από τώρα να κλείσεις τη θέση σου, καθώς η προπώληση μόλις ξεκίνησε!

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2024 «μέσα σε έναν κόσμο που φλέγεται»

Video Duration
3:19

Όπως αναφέρει στο σημείωμά της η Καλλιτεχνική Διευθύντρια, Κατερίνα Ευαγγελάτου, το φετινό Φεστιβάλ σηκώνει αυλαία «μέσα σε έναν κόσμο που φλέγεται». Φιλοδοξία της φετινής διοργάνωσης είναι να δούμε τον κόσμο από διαφορετική οπτική. Άρα οι παραγωγές ΦΑΕ 2024 έχουν πολιτικό προσανατολισμό. Στα αρχαία θέατρα της Επιδαύρου, στο Ηρώδειο και στην Πειραιώς 260, τα δρώμενα που θα ανεβούν τοποθετούν στο επίκεντρο τις προκλήσεις της σημερινής εποχής. Οι φετινές παραστάσεις ρίχνουν φως σε ζητήματα όπως το αίτημα για Δημοκρατία, η δικαιοσύνη και η συμπερίληψη, καθώς και η επιτακτική ανάγκη για συμμετοχή στα κοινά.

Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2024: Τι θα δούμε φέτος;

Και φέτος το πρόγραμμα είναι πολυδιάστατο. Θέατρο, μουσική, χορός, συζητήσεις, όπερα, party, hip-hop battles, εικαστικές εγκαταστάσεις, προβολές, showcases, workshops, μας περιμένουν σε Αθήνα και Επίδαυρο. Μεταξύ των δεκάδων δράσεων που θα παρακολουθήσουμε και φέτος, ας δούμε μερικές που μας τράβηξαν το ενδιαφέρον από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε το πρόγραμμα.

Το θέατρο στο επίκεντρο

Οι θεατρικές παραστάσεις έχουν την τιμητική τους και το 2024. Μία από τις πρώτες που ξεχωρίσαμε από το φετινό πρόγραμμα είναι η «Ορέστεια». Η τραγωδία του Αισχύλου ανεβαίνει στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου σε σκηνοθεσία Θεόδωρου Τερζόπουλου, στις 12 και 13 Ιουλίου. Πρόκειται για ένα έργο που υπερασπίζεται με τόλμη ένα δημοκρατικό πολίτευμα, γεγονός που το ευθυγραμμίζει απόλυτα με τον φετινό προσανατολισμό του Φεστιβάλ. Παραμένοντας εστιασμένοι στο έργο των σπουδαίων αρχαίων Ελλήνων τραγωδών, στο ημερολόγιό μας σημειώσαμε επίσης την 5η και 6η Ιουλίου. Τότε ανεβαίνει στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου η «Ιφιγένεια η εν Αυλίδι» του Ευριπίδη. Την παράσταση σκηνοθετεί ο διεθνώς καταξιωμένος σκηνοθέτης Timofey Kulyabin, με το έργο του μάλιστα να κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ.

Δεν θα αλλάξουμε τόπο, αλλά θα περάσουμε από την τραγωδία στην κωμωδία. Οι «Όρνιθες» του Αριστοφάνη έρχονται στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2024 στις 9 και 10 Αυγούστου. Τη σκηνοθεσία αναλαμβάνει ο Άρης Μπινιάρης, ο οποίος μας υπόσχεται μία σύγχρονη σάτιρα με σύμμαχο την εκρηκτικότητα της μουσικής και της κίνησης. Οι θεατρικές μας επιλογές συνεχίζονται με την παράσταση «J. M. Coetzee: Ελίζαμπεθ Κοστέλο. Επτά μαθήματα και πέντε παραβολές». Ο Krzysztof Warlikowski μας θέτει το ερώτημα «Μπορεί η τέχνη να σώσει τον κόσμο; Ή μήπως η επιθυμία των καλλιτεχνών να αφήσουν το στίγμα τους μέσα από την τέχνη είναι ουτοπική;» μέσα από τη νέα του παράσταση, η οποία βασίζεται σε μυθιστορήματα του J. M. Coetzee και θα ανέβει στο θέατρο Πειραιώς 260 από 5 έως 7 Ιουνίου.

Θα κλείσουμε με μία ακόμα θεατρική επιλογή, η οποία είναι μέρος της δράσης Grape. Το Grape, ή αλλιώς Greek Agora of Performance, είναι μία πρωτοβουλία του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου που ξεκίνησε το 2023 και στόχος της είναι να αναδείξει το έργο νέων Ελλήνων καλλιτεχνών, δίνοντάς τους ευκαιρίες να παρουσιάσουν τη δουλειά τους σε μία διοργάνωση διεθνούς ενδιαφέροντος. Στα πλαίσια του Grape λοιπόν, ο Ευθύμης Φιλίππου και η Αγγελική Παπούλια συνεργάζονται και σκηνοθετούν μαζί την παράσταση «Ετυμολογίες», η οποία προσπαθεί να αναδείξει τη σημασία της αβεβαιότητας, της αμφισβήτησης και της ασάφειας σε σχέση με τη γλώσσα, την επικοινωνία και την εθνική ταυτότητα.

Σπουδαία μουσικά αφιερώματα

Από το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2024 δεν θα μπορούσαν να λείπουν και πολλές συναυλίες. Φέτος αυτό που μας κέρδισε ήταν τα αφιερώματα σε 3 μεγάλες προσωπικότητες της ελληνικής μουσικής που έρχονται στη σκηνή του Ηρώδειου. Η αρχή γίνεται με ένα αφιέρωμα στη ζωή και την μυθική καριέρα του Μίμη Πλέσσα, ο οποίος γίνεται φέτος 100 ετών! «Ένας αιώνας Μίμης Πλέσσας» λοιπόν, με μία συναυλία-ωδή στην μουσική του πορεία, στις 17 Ιουνίου.

Στις 8 και 9 Ιουλίου έρχεται στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού ο Διονύσης Σαββόπουλος, για να τιμήσει την επέτειο των 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Η συναυλία «Η δική μας Μεταπολίτευση» εστιάζει σε τραγούδια του αγαπημένου καλλιτέχνη που είναι συνδεδεμένα με τη Μεταπολίτευση, την κατάκτηση δημοκρατικών δικαιωμάτων, την ελευθερία, την ψυχαγωγία, την καθημερινότητα, την ελπίδα. Μαζί του στη σκηνή θα ανέβουν και οι Ελευθερία Αρβανιτάκη, Δήμητρα Γαλάνη, Χρήστος Θηβαίος, Μανώλης Μητσιάς, Πάνος Μουζουράκης, Γιώργος Νταλάρας και Μαρία Φαραντούρη, τραγούδώντας δικά του τραγούδια αλλά και επιτυχίες από τους Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Ξαρχάκο, Λοΐζο, Μαρκόπουλο, Μικρούτσικο, Λάγιο κ.ά.

Λίγες ημέρες αργότερα, στις 14 Ιουλίου, το Ηρώδειο υποδέχεται την μοναδική Τάνια Τσανακλίδου. Μας προσκαλεί να γιορτάσουμε μαζί της τις 5 δεκαετίες της δισκογραφικής της πορείας μέσα από τη μουσική παράσταση «50 καλοκαίρια και χειμώνες», την οποία έχει επιμεληθεί η ίδια. Και εδώ το πολιτικό στοιχείο είναι έντονο, με τα τραγούδια που θα ακουστούν να ακολουθούν την κοινωνικοπολιτική συνθήκη μέσα στην οποία δημιουργήθηκαν. Έτσι, η χούντα, η Μεταπολίτευση, οι μπουάτ της Πλάκας, ο Ξυλούρης και ο Λεοντής συναντούν επί σκηνής το έργο της Τάνιας Τσανακλίδου.

Κλείσε θέση στο Public Tickets

Αυτές ήταν μόνο λίγες από τις φετινές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2024! Ανακάλυψε το πλήρες πρόγραμμα και κλείσε τα εισιτήριά σου για όσες εκδηλώσεις σε ενδιαφέρουν στο Public Tickets. Τα εισιτήρια διατίθεται ήδη και το ενδιαφέρον είναι μεγάλο!