Ο Al Pacino γίνεται 82! Είσαι φαν; Κάνε το quiz!

Περίληψη: Με αφορμή τα γενέθλια του αξεπέραστου Al Pacino, φτιάξαμε ένα quiz για τους die-hard fans του αγαπημένου μας κινηματογραφικού gangster!

Al Pacino. Ένα όνομα μια ιστορία. Ο Αμερικανός ηθοποιός από τη στιγμή που πρωτοεμφανίστηκε στα κινηματογραφικά δρώμενα το 1969, έχει βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στην ιστορία της έβδομης τέχνης. Με το αστείρευτο ταλέντο και τον αδάμαστο χαρακτήρα του, ο Al Pacino έχει ενσαρκώσει πολλούς από τους εμβληματικότερους χαρακτήρες που εμφανίστηκαν ποτέ στη μεγάλη οθόνη. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τον Michael Corleone, τον Frank Serpico, τον Tony Montana, τον Lefty Ruggiero και τόσους άλλους. Σήμερα, ο ένας και μοναδικός Al Pacino κλείνει τα 82 και είναι μια καλή ευκαιρία να κάνουμε μια μικρή ανασκόπηση στη ζωή του.

Al Pacino: Ένας μαχητής της ζωής

Ο δρόμος του Al Pacino προς την κορυφή της παγκόσμιας κινηματογραφίας δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα. Γεννημένος στη Νέα Υόρκη το 1940, ο ιταλικής καταγωγής ηθοποιός μεγάλωσε στην περιοχή του Μπρονξ σε μια φτωχή μονογονεϊκή οικογένεια που τα έβγαζε δύσκολα πέρα. Από μικρή ηλικία ο Al Pacino έδειξε αγάπη για δύο πράγματα. Το baseball και την ηθοποιία. Ήδη ως έφηβος είχε αποκτήσει το προσωνύμιο «ο ηθοποιός» καθώς υποδυόταν χαρακτήρες όπου και όποτε μπορούσε, ακόμα και στο δρόμο. Γύρω στα 20 ο Al Pacino έγινε μέλος στο HB Studio, όπου γνώρισε τον δάσκαλο υποκριτικής και προσωπικό του μέντορα Charlie Laughton. Εκείνη την περίοδο ο Al Pacino ήταν άνεργος ενώ τα οικονομικά του ήταν τόσο άσχημα που έμενε σε σπίτια φίλων, σε θέατρα ακόμα και στο δρόμο. Παρά τις τεράστιες δυσκολίες, ο πάντα πεισματάρης Al δεν το έβαλε κάτω. Τέσσερα χρόνια μετά έγινε δεκτός στο φημισμένο Actors Studio όπου σπούδασε method acting υπό την καθοδήγηση του θρυλικού Lee Strasberg.

Έχοντας αποκομίσει πολύτιμη εμπειρία στο θέατρο, ο Al Pacino ανέλαβε το 1969 τον πρώτο του κινηματογραφικό ρόλο, στην ταινία «Νάταλι, το άσχημο κορίτσι» του Fred Coe. Ο πρώτος πρωταγωνιστικός ρόλος ήρθε το 1971 στην ταινία «Πανικός στο Νιντλ Παρκ» του Jerry Schatzberg. Η ερμηνεία του Pacino κέρδισε τις εντυπώσεις, ενώ κριτικοί και κοινό άρχισαν να μιλούν όλο και περισσότερο για έναν ηθοποιό με μικρό ανάστημα αλλά τεράστια δραματουργική δεξιότητα.

Al Pacino: Ο δρόμος προς την καταξίωση

Ο Al Pacino ήταν πλέον έτοιμος να κατακτήσει τον κόσμο. Το 1972, γίνεται παγκοσμίως γνωστός για τον ρόλο του Michael Corleone, στο «Νονό». Στο αριστούργημα του Francis Ford Coppola, ο Al Pacino δείχνει την τεράστια κλάση του ως ηθοποιός, και προτείνεται για Όσκαρ. Το επόμενο έτος είναι και πάλι υποψήφιος για το χρυσό αγαλματίδιο – αυτή την φορά για την ταινία Serpico, ενώ κερδίζει το Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών. Καθ’ όλη τη διάρκεια των 70s, ο Al Pacino παίζει συνεχόμενα σε ταινίες που άφησαν εποχή, έχοντας ήδη αφήσει τεράστια παρακαταθήκη. «Κοράκι» «Νονός ΙΙ», «Σκυλίσια Μέρα» και φυσικά στο αριστουργηματικό «Δικαιοσύνη για όλους» όπου για άλλη μια φορά ήταν υποψήφιος για Όσκαρ. Το 1983, ο Al Pacino πρόκειται να ενσαρκώσει τον πιο iconic χαρακτήρα στη μακρά καριέρα του. Φυσικά, μιλάμε για τον ανεπανάληπτο Tony Montana. Ο Al Pacino, υπό την καθοδήγηση του Brian De Palma, κατόρθωσε να αποτυπώσει με απόλυτη πειστικότητα την larger-than-life περσόνα του Κουβανού βαρόνου ναρκωτικών. Η κληρονομιά του «Σημαδεμένου» θα ακολουθούσε τον Al Pacino και στα 90s. Στην «Υπόθεση Καρλίτο» και στο «Ντόνι Μπράσκο» ο Pacino αποδεικνύει και πάλι πόσο πολύ του πάει ο ρόλος του εγκληματία, ενώ στο «Άρωμα Γυναίκας» στην «Ένταση» και στο “Insider” παραδίδει μαθήματα ερμηνείας. Μάλιστα, ο καθηλωτικός ρόλος του συνταγματάρχη Slade στη συγκινητική ταινία του Martin Brest, θα χαρίσει το 1992 στον Pacino το πολυπόθητο Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου.

Παρόλο που στα τέλη της χιλιετίας ήταν ένας ήδη καταξιωμένος ηθοποιός, ο Al Pacino συνέχισε να εντυπωσιάζει με τους ρόλους του τις επόμενες δύο δεκαετίες. Αν και ταινίες όπως η τριλογία του «Νονού», «ο Σημαδεμένος» και το «Δικαιοσύνη για Όλους» βγαίνουν μια φορά στα χρονικά, η φιλμογραφία του Αμερικανού ηθοποιού παρέμεινε αρκετά πλούσια και τα επόμενα χρόνια (“Insomnia”, «Έμπορος της Βενετίας», «Η Συμμορία των Δεκατριών»). Ιδιαίτερα, οι πρόσφατες ερμηνείες του Pacino στο «Παιχνίδι του Δολοφόνου», τον «Ιρλανδό» και τον «Οίκο Gucci» αποδεικνύουν το μεγαλείο του φτωχόπαιδου από το Μπρονξ που κατάφερε να φτάσει στον ουρανό της έβδομης τέχνης. Εμείς από την πλευρά μας λέμε στον Al Pacino χρόνια πολλά και ευχόμαστε να μη σταματήσει ποτέ!

Quiz Time: Πόσα ξέρεις για τον Al Pacino;

Έτοιμος για το quiz που σου υποσχεθήκαμε; Για πάμε!