Μαραθώνιος 2022: Tips & η Spotify list που θα σε φέρουν στον τερματισμό

Περίληψη: Ο Μαραθώνιος είναι μεγάλη πρόκληση και θέλουμε να σε βοηθήσουμε να την ξεπεράσεις. Γι’ αυτό μοιραζόμαστε συμβουλές για να φτάσεις στον τερματισμό!

42,195 χιλιόμετρα. 2.500 χρόνια ιστορία. «Νενικήκαμεν». Μαραθώνιος Δρόμος! Ο ιστορικός αγώνας δρόμου επιστρέφει για μία ακόμα φορά στις ρίζες του. Στις 13 Νοεμβρίου και ώρα 9:00 θα δοθεί η εκκίνηση στο Μαραθώνα και οι αθλητές θα τρέξουν ξανά την αυθεντική διαδρομή, αυτή που είχε ακολουθήσει και ο Φειδιππίδης. Λίγο μετά τις 11:00 οι πρώτοι δρομείς αναμένεται να μπουν στο Παναθηναϊκό Στάδιο για να περάσουν τον τερματισμό. Θα είσαι κι εσύ ανάμεσά τους; Τότε μάλλον προπονείσαι ήδη για καιρό! Ποτέ δεν είναι αργά για μερικές χρήσιμες συμβουλές για το Μαραθώνιο όμως, λέμε εμείς!

Συμβουλές για να τερματίσεις στον φετινό Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας!

Βρισκόμαστε 3 εβδομάδες πριν από τον 39ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας οπότε δεν έχουμε συμβουλές προπόνησης να σου δώσουμε. Η προετοιμασία σου για τον φετινό αγώνα είναι βέβαιο πως έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετές εβδομάδες. Υπάρχουν όμως κάποια tips για την ημέρα του αγώνα που δεν πρέπει να ξεχάσεις. Οπότε τώρα που πλησιάζουμε σε αυτόν είναι η καλύτερη περίοδος να τα μοιραστούμε μαζί σου.

Δοκίμασε τα τζελάκια στην προπόνηση

Κατά τη διάρκεια του αγώνα, ο καλύτερος τρόπος για να αναπληρώσεις ενέργεια είναι η κατανάλωση ενεργειακών τζελ. Ανά 5 χιλιόμετρα περίπου είναι καλό να παίρνεις και από ένα, μαζί με λίγο νερό. Για να μην αντιμετωπίσεις απρόοπτα την ημέρα του αγώνα, φρόντισε να έχεις δοκιμάσει στις προπονήσεις σου τα τζελάκια που θα έχεις μαζί σου στον Μαραθώνιο. Έτσι θα αποφύγεις πιθανές στομαχικές διαταραχές.

Δώσε μεγάλη προσοχή στα ρούχα

Όπως ήδη ξέρεις, για αγώνες δρόμου πρέπει να αποφεύγεις τα βαμβακερά ρούχα καθώς βαραίνουν από τον ιδρώτα. Προτίμησε αθλητικά ρούχα από συνθετικά υλικά, τα οποία αφήνουν το δέρμα να αναπνέει και απομακρύνουν τον ιδρώτα. Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται και οι κάλτσες, πέρα από τα σορτσάκια/t-shirts/αμάνικα/κολάν. Επιπλέον, για τις γυναίκες είναι απαραίτητο ένα καλό αθλητικό μπουστάκι. Πρόσεξε όμως, μην φορέσεις καινούργια ρούχα ή παπούτσια στον αγώνα. Μπορεί κάποιο νέο, μη δοκιμασμένο ρούχο να σου προκαλέσει συγκάματα ή το παπούτσι να σε «χτυπήσει». Στις τελευταίες προπονήσεις, λοιπόν, δοκίμασε το σετ που θα φορέσεις στο Μαραθώνιο και απόφυγε τις δυσάρεστες εκπλήξεις.

Τα γυαλιά ηλίου είναι απαραίτητα

Μπορεί ο Αυθεντικός της Μαραθώνιος Αθήνας να διεξάγεται το Νοέμβριο αλλά ζούμε σε μία χώρα με πολλή ηλιοφάνεια. Οπότε είναι πολύ πιθανό και την ημέρα του αγώνα να έχεις πάντα τον ήλιο για συναθλητή. Το να σε «βαράει» ο ήλιος για ώρες όσο τρέχεις αποκλείεται να σε βοηθήσει να φτάσεις γρηγορότερα στον τερματισμό, οπότε πρέπει να έχεις μαζί σου γυαλιά ηλίου.

Ο Μαραθώνιος θέλει gadgets

marathon 2022 - 01

Η τεχνολογία είναι δίπλα σου σε κάθε χιλιόμετρο, από την πρώτη μέρα προπόνησης μέχρι και τον τερματισμό στο Καλλιμάρμαρο. Και όχι απλά είναι δίπλα σου, αλλά μπορεί να σε κάνει και καλύτερο! Το πρώτο πράγμα που θα σε βοηθήσει να βελτιωθείς είναι ένα wearable gadget. Ένα smartwatch ή activity tracker δηλαδή. Με την πληροφόρηση που μπορεί να σου παρέχει, τόσο σε πραγματικό χρόνο όσο και πιο αναλυτικά στο app, ξέρεις ανά πάσα στιγμή πώς εξελίσσεται ο αγώνας ή η προπόνηση και σε τι κατάσταση είναι το σώμα σου, ενώ παρακολουθείς και σε βάθος χρόνου την απόδοσή σου. Το απόλυτο εργαλείο εξάσκησης είναι το Garmin Fenix 7 Solar, που διαθέτει μία τεράστια γκάμα από fitness χαρακτηριστικά, για δρομείς και όχι μόνο. Αν έχεις iPhone βέβαια, υπάρχει πλέον μία ακόμα εξειδικευμένη επιλογή. Αυτή δεν είναι άλλη από το ολοκαίνουργιο Apple Watch Ultra.

Για πολλούς δρομείς, ένα απαραίτητο αξεσουάρ είναι και τα ακουστικά! Αν θες κι εσύ να ακούς μουσική κατά τη διάρκεια των προπονήσεων, τότε χρειάζεσαι τα Bose Earbuds Sport. Σχεδιασμένα για άριστη εφαρμογή, έτσι ώστε να μην φύγουν όσο τρέχεις, και ανθεκτικά σε ιδρώτα και υγρασία, είναι τα ιδανικά ακουστικά για δρομείς. Και επειδή πρέπει και το κινητό να είναι κάπου κοντά για να παίζει μουσική, θες και μία αδιάβροχη θήκη.

Έμπνευση από τη Μαρία Πολύζου

Ο Μαραθώνιος Δρόμος είναι ένας από τους πιο απαιτητικούς αγώνες στους οποίους μπορείς να πάρεις μέρος. Γιατί λοιπόν να μην στραφείς σε ανθρώπους που κατάφεραν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις, να ξεπεράσουν τον εαυτό τους και να φτάσουν στην κορυφή; Πριν από μερικούς μήνες είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με την Μαρία Πολύζου, την κάτοχο του Πανελληνίου ρεκόρ γυναικών στο Μαραθώνιο, η οποία μας μίλησε για τη ζωή και τον αθλητισμό και έδωσε χρήσιμες συμβουλές. Σε μία συνέντευξη δεν μπορούμε να καλύψουμε τα πάντα όμως, γι’ αυτό και σου προτείνουμε το βιβλίο της, με τίτλο «Μην τα παρατάς», για να αντλήσεις έμπνευση και κίνητρο για τον Μαραθώνιο που πλησιάζει.

Η Spotify playlist που θα σου δώσει ώθηση!

Θες να ακούς μουσική όταν τρέχεις είπαμε; Ε τότε δεν έχουμε μόνο τα ακουστικά, έχουμε και την κατάλληλη playlist! Συγκεντρώσαμε τα καλύτερα τραγούδια για προπόνηση σε μία Spotify playlist που ελπίζουμε πως θα σου δώσει μία έξτρα ώθηση! Αποθήκευσέ τη για να την ακούς κάθε φορά που ξεκινάς να τρέχεις!