Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου: Κάνε πετάλι και ζήσε πιο πράσινα

Περίληψη: Η Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου έχει μικρή ιστορία, αλλά το ίδιο το ποδήλατο είναι ένα από τα σημαντικότερα μέσα μετακίνησης του πλανήτη και σήμερα γιορτάζει!

Το ποδήλατο συντροφεύει την ανθρωπότητα εδώ και δύο αιώνες και παραμένει μέχρι και σήμερα ένα από τα αγαπημένα μέσα τόσο για μετακίνηση, όσο και για άθληση αλλά και ψυχαγωγία. Απλό, οικονομικό, αξιόπιστο και φιλικό προς το περιβάλλον, είναι ίσως το πιο βιώσιμο όχημα που υπάρχει. Και εκτός από πράσινο, όταν το χρησιμοποιείς σε γυμνάζει κιόλας! Γι’ αυτό και το απολαμβάνουν όλες οι ηλικίες, από τα παιδιά μέχρι τους ηλικιωμένους. Κάτι τόσο σημαντικό στη ζωή του ανθρώπου πρέπει να το γιορτάζουμε και αυτό ακριβώς κάνουμε σήμερα. Κάθε χρόνο στις 3 Ιουνίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου!

Η ιστορία της Παγκόσμιας Ημέρας Ποδηλάτου

Μπορεί το ποδήλατο να έχει περισσότερα από 200 χρόνια ιστορίας αλλά η παγκόσμια ημέρα αφιερωμένη σε αυτό είναι μόλις 4 ετών. Η World Bicycle Day καθιερώθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών μόλις το 2018, άρα φέτος θα γιορτάσουμε την ημέρα μόλις για πέμπτη φορά. Η έμπνευση για τη δημιουργία αυτής της ημέρας ανήκει στον ακαδημαϊκό Leszek Sibilski, ο οποίος ξεκίνησε μία καμπάνια για τη δημιουργία της Παγκόσμιας Ημέρας Ποδηλάτου με τους φοιτητές του. Η καμπάνια κατέληξε να συγκεντρώσει την υποστήριξη 57 κρατών-μελών του ΟΗΕ και έτσι φτάσαμε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Απρίλιο του 2018, όπου και η 3η Ιουνίου καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου.

Διαβάζοντας το σχετικό ψήφισμα, υπενθυμίζεται σε όλους γιατί το ποδήλατο είναι τόσο σημαντικό. Το ποδήλατο είναι σύμβολο πράσινης μετακίνησης και μεταδίδει ένα μήνυμα βιώσιμης κατανάλωσης και παραγωγής μέσω της θετικού αντίκτυπου που έχει στο περιβάλλον. Επιπλέον, η συνέργεια μεταξύ του ποδηλάτου και του αναβάτη ενισχύει τη δημιουργικότητα και την κοινωνική συμμετοχή και δίνει στον ποδηλάτη άμεση επίγνωση του τοπικού περιβάλλοντος. Το ποδήλατο μπορεί, επίσης, να χρησιμεύσει ως εργαλείο ανάπτυξης και ως μέσο όχι μόνο μεταφοράς αλλά και πρόσβασης στην εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη, γκρεμίζοντας κοινωνικοοικονομικά εμπόδια.

Κάνε πιο πράσινη την καθημερινότητά σου

Το μήνυμα της ημέρας είναι ξεκάθαρό: Το ποδήλατο είναι μία από τις καλύτερες προσθήκες που μπορείς να κάνεις στη ζωή σου αν θες η καθημερινότητά σου να γίνει πιο βιώσιμη. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια η εξέλιξη στα ποδήλατα έχει κάνει αυτή την επιλογή ακόμα πιο εύκολη. Τα ηλεκτρικά ποδήλατα έρχονται με όλα τα πλεονεκτήματα που έχουμε ήδη συζητήσει, αλλά προσφέρουν μία ευκολία που δεν βρίσκεις στα συμβατικά. Χάρη στην υποβοήθηση από τη μπαταρία μπορούν να ξεκινούν πιο γρήγορα από στάση (π.χ. σε ένα φανάρι) ενώ η ισχύς τους σε βοηθά να ανέβεις ανηφόρες χωρίς να κουραστείς. Το e-Mobility είναι μία τάση που μεγαλώνει μέρα με τη μέρα και τα e-bikes αποτελούν ένα από τα βασικά οχήματα πίσω από αυτή. Μάλιστα, αυτή η περίοδος είναι η καλύτερη για την απόκτηση ενός ηλεκτρικού οχήματος προσωπικής μετακίνησης καθώς ξεκίνησε ξανά το πρόγραμμα Κινούμαι Ηλεκτρικά, μέσω του οποίου προσφέρεται επιδότηση έως και 800€ για την απόκτηση ηλεκτρικού ποδηλάτου.

Πώς θα γιορτάσεις την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου

Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να συμμετέχεις κι εσύ στην Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου από το να ανέβεις στο δικό σου ποδήλατο και να αρχίσεις τις βόλτες! Ένα από τα πανέμορφα ελληνικά πάρκα είναι εξαιρετικός προορισμός για ποδήλατο. Δεν χρειάζεται να κάνεις ποδήλατο μόνος σου όμως. Σήμερα πραγματοποιούνται ποδηλατικές δράσεις σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Ανακάλυψε τι συμβαίνει στη δική σου και βγες για ποδηλατάδα παρέα με δεκάδες (ή εκατοντάδες) ακόμα άτομα.

Και μόλις τελειώσει η Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου μην σταματήσεις! Βάλε το ποδήλατο στην καθημερινότητά σου, όχι μόνο για ψυχαγωγία ή άθληση, αλλά και για τις μετακινήσεις σου. Ακόμα και τα καθημερινά ψώνια μπορούν να γίνουν πολύ εύκολα με το κατάλληλο ποδήλατο. Μείωσε τις ακριβές διαδρομές με το αυτοκίνητο στο ελάχιστο και βελτίωσε τη ζωή σου από πολλές απόψεις. Χρησιμοποιώντας περισσότερο το ποδήλατο θα εξοικονομήσεις χρήματα, θα μειώσεις το περιβαλλοντικό σου αποτύπωμα και θα βελτιώσεις τη φυσική σου κατάσταση. Ειδικά με ένα ηλεκτρικό ποδήλατο μπορείς να φτάσεις παντού στην πόλη άνετα! Τι το σκέφτεσαι άλλο λοιπόν; Ξεκίνα τις ορθοπεταλιές!