Αντρέα Καμιλέρι: Έφυγε από τη ζωή ο δημιουργός του «Επιθεωρητή Μονταλμπάνο»

Περίληψη: Ο περιώνυμος ιταλός συγγραφέας Αντρέα Καμιλέρι, ένας από τους επιφανέστερους της χώρας του και «πατέρας»...

Ο περιώνυμος ιταλός συγγραφέας Αντρέα Καμιλέρι, ένας από τους επιφανέστερους της χώρας του και «πατέρας» του διάσημου «Επιθεωρητή Μονταλμπάνο», έφυγε από τη ζωή σήμερα, 17 Ιουλίου, σε ηλικία 93 ετών, όπως μετέδωσε το ιταλικό κρατικό δίκτυο Rai.

Τα τελευταία χρόνια ένα γλαύκωμα τον είχε καταδικάσει σε τύφλωση, αλλά εξακολουθούσε να γράφει ασταμάτητα, με το μυαλό του παραμένει κάτι παραπάνω από διαυγές. «Αν και είμαι τυφλός, τα όνειρά μου είναι γεμάτα χρώματα», είχε δηλώσει μεταξύ άλλων. 

Υπήρξε δημιουργός 103 βιβλίων, έχει πουλήσει 26 εκατομμύρια αντίτυπα μόνο στην Ιταλία και έχει ξεπεράσει τα 35 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε 40 γλώσσες, ενώ τα δικαιώματα της τηλεοπτικής σειράς «Επιθεωρητής Μονταλμπάνο» που βασίζεται στις ιστορίες του, έχουν πωληθεί σε 63 χώρες…

Ο ηθοποιός Λούκα Ζινγκαρέτι στον ρόλο του Επιθεωρητή Μονταλμπάνο

Από τα μυθιστορήματά του, 25 είναι αφιερωμένα στον αστυνόμο Σάλβο Μονταλμπάνο, όνομα δανεισμένο από τον ισπανό Μανουέλ Βάθκεθ Μονταλμπάν, μεγάλη προσωπικότητα της αστυνομικής λογοτεχνίας.

Αστυνομικό μυθιστόρημα, η μεγάλη αγάπη του καλοκαιριού

Πρόκειται για έναν από τους πιο στιβαρούς αστυνομικούς ήρωες: Σύμφωνα με τα γραφόμενα, ξεκίνησε την αστυνομική καριέρα του περί τα 30 και έχει σπουδάσει Νομική. Ζει μόνος του, με κάποιες (συχνές) επισκέψεις από την αρραβωνιαστικιά του Λίβια. Όπως φαίνεται ξεκάθαρα στο «Χάρτινο φεγγάρι», στην «Υποχρεωτική πορεία», στον «Χορό του γλάρου» και στον «Κλέφτη της μεσηβρίας» έχει έναν δικό του, προσωπικό ηθικό κώδικα, θα παραβεί τον νόμο αν κρίνει ότι πρέπει για να εντοπίσει τον ένοχο, ενώ είναι ικανός να διαλευκάνει ως και τις πιο σκοτεινές υποθέσεις. Εμπιστεύεται απόλυτα τους συνεργάτες του, αγαπά τις γυναίκες και το καλό φαγητό και έχει αδυναμία στις παραθαλάσσιες βόλτες, που του χαρίζουν ηρεμία. Εγωιστής και σκληρός, αλλά ευαίσθητος στην ουσία, κρύβει επιμελώς τον καθαρό και ξεκάθαρο χαρακτήρα του.

Ο Καμιλέρι, όπως είχε αναφέρει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα El Mundo, όταν έγραψε το πρώτο βιβλίο του για τον Μονταλμπάνο (το 1994), δεν φαντάστηκε επουδενί ότι θα είχε αυτή την επιτυχία. «Ήταν μια τεράστια έκπληξη, ειδικά για μένα. Τα βιβλία του Mονταλμπάνο δεν είναι γραμμένα σε μια εύκολη γλώσσα, είναι απαραίτητη μια προσπάθεια από την πλευρά του αναγνώστη να καταλάβει τη γλώσσα μου». 

«Θα ήθελα να τελειώσω την καριέρα μου καθιστός σε μια πλατεία, να διηγούμαι ιστορίες, και στο τέλος να γυρίζω ανάμεσα στο κοινό με την κόπολα (σιτσιλιάνικη τραγιάσκα) στο χέρι», είχε τονίσει πολλές φορές στο παρελθόν.

Βρείτε στο κοντινότερο κατάστημα Public και στο public.gr όλα τα βιβλία του στα αγγλικά καθώς και όλες τις μεταφρασμένες εκδόσεις.