«Ασυνήθιστα στοιχεία»: Η συλλογή διηγημάτων του Τομ Χανκς κυκλοφόρησε στα ελληνικά

Περίληψη: «Είμαι ο Τομ. Μ’ αρέσει να δακτυλογραφώ. Το ακούτε;» - με αυτό το άρθρο του,...

«Είμαι ο Τομ. Μ’ αρέσει να δακτυλογραφώ. Το ακούτε;» - με αυτό το άρθρο του, που δημοσιεύτηκε το 2013 στους New York Times, ο Τομ Χανκς έδωσε στίγμα για την ενασχόλησή του με τη συγγραφή αποκαλύπτοντας παράλληλα το πιο πολυτελές αντικείμενο που διαθέτει: μια χειροκίνητη γραφομηχανή Hermes 3000. 

Η ιδιαίτερη σχέση του με τις γραφομηχανές (καθώς, όπως έγραφε τότε, διαθέτει περίπου 250 αντίκες του είδους), μεταφέρθηκε και στα διηγήματά του, ως συνδετικός κρίκος της αφήγησης - σε κάθε ιστορία η γραφομηχανή διαδραµατίζει κάποιον ρόλο, κεντρικό ή περιθωριακό.

Η πρώτη του, λοιπόν, συλλογή διηγημάτων με τίτλο «Uncommon Type: Some Stories», που κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πατάκη, με τίτλο «Ασυνήθιστα στοιχεία», αποκαλύπτει το εφευρετικό μυαλό που κρύβεται πίσω από τη φάτσα ενός κανονικού τύπου.

Μέσα από τη συλλογή αυτή ο Χανκς αναλύει µε εξαιρετική τρυφερότητα, χιούµορ και οξυδέρκεια την ανθρώπινη κατάσταση και τα πάσης φύσεως «ελαττώµατά» της. 

Μια σύντομη γεύση από τις ιστορίες της συλλογής: Μια πυρετική, αστεία σεξουαλική σχέση µεταξύ δύο φίλων. Ένας βετεράνος του B' Παγκοσµίου πολέµου που αντιµετωπίζει τα συναισθηµατικά και σωµατικά τραύµατά του. Ένας ηθοποιός δεύτερης διαλογής που βρίσκεται ξαφνικά στο επίκεντρο της δηµοσιότητας και µια χαοτική περιοδεία δηµοσιογραφικής προώθησης. Ένας αρθρογράφος στην εφηµερίδα µιας µικρής πόλης, µε απαρχαιωµένες απόψεις για τον σύγχρονο κόσµο. Μια γυναίκα που προσαρµόζεται στη ζωή µετά το διαζύγιο, σε µια καινούρια γειτονιά. Τέσσερις φίλοι που πάνε µέχρι τη Σελήνη και επιστρέφουν, µε έναν πύραυλο κατασκευασµένο στην πίσω αυλή ενός σπιτιού. Ένας έφηβος σέρφερ που ανακαλύπτει τυχαία την κρυφή ζωή του πατέρα του.

«Ολόκληρη η αµερικανική ζωή είναι εδώ! Απίστευτο», έγραψαν οι Sunday Times, ενώ η ηθοποιός Mindy Kaling εξέφρασε μάλλον την επιθυμία όλων μας: «Εύχεσαι να ερχόταν στο σπίτι σου και να σου διάβαζε δυνατά µία-µία τις ιστορίες του».

«Το "Ασυνήθιστα Στοιχεία" είναι αστείο, συνετό, εξαιρετικά εφευρετικό και ανθρώπινο. Ο Τοµ Χανκς ψυχολογεί τους ανθρώπους –την επιφυλακτική χωρισµένη γυναίκα, τον εκατοµµυριούχο που ανταλλάσσει την επιθυµία µε την καταστροφή, το αγόρι που γίνεται αυτόπτης µάρτυρας της απιστίας του πατέρα του, µια ετερόκλητη παρέα που προσπαθεί να φτάσει στη Σελήνη– µε τόσο οξυδερκή ενσυναίσθηση και καλοπροαίρετο χιούµορ, ώστε µπορεί να µας πείσει για τα πάντα. Το αποτέλεσµα είναι ένας κόσµος τον οποίο δε θέλεις να αποχωριστείς!», σημειώνει η αυστραλιανή συγγραφέας Anna Funder και μας δελεάζει να το πιάσουμε στα χέρια μας το συντομότερο δυνατό! 

Βρείτε τα «Ασυνήθιστα στοιχεία» στο κοντινότερο κατάστημα Public και στο public.gr!

To Public, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Πατάκη, χαρίζουν σε τρεις (3) τυχερούς τρία (3) αντίτυπα του βιβλίου «Ασυνήθιστα στοιχεία». Ο διαγωνισμός θα λήξει την Τρίτη 29 Ιανουαρίου. Οι νικητές θα ανακοινωθούν στο Public Blog και θα ενημερωθούν με σχετικό email.

Πολλαπλές συμμετοχές δεν λαμβάνονται υπόψιν. Συπληρώστε τη φόρμα και... καλή τύχη!

Δείτε τους όρους του διαγωνισμού εδώ.

[contact-form-7 id="73595" title="Contest_Tom_Hanks"]