Ο πιο spooky μήνας μας προκαλεί να διαβάσουμε λογοτεχνία τρόμου!

Περίληψη: Οκτώβριος σημαίνει Halloween και άρα ιστορίες τρόμου! Ανακάλυψε μαζί μας διηγήματα και ιστορίες που θα προσθέσουν spookiness στο φθινόπωρό σου!

Το Halloween έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας! Κάθε χρόνο ο Οκτώβρης σηματοδοτεί την έναρξη μίας σεζόν με πορτοκαλί χρώμα (της κολοκύθας όχι του Public) και τρομακτικά διακοσμητικά. Μέσα σε αυτό το spooky κλίμα, σου έχουμε ιδέα! Όχι, δεν θα σου πούμε να πας για trick or treating στις 31 Οκτωβρίου! Αυτό που σκεφτόμασταν ήταν να το ρίξεις στο διάβασμα και πιο συγκεκριμένα, στο διάβασμα τρομακτικών ιστοριών! Αν οι μεγάλοι τόμοι σου προκαλούν μεγάλους τρόμους όμως, τότε είσαι στο σωστό μέρος! Σε αυτό το άρθρο θέλουμε να κάνουμε την λογοτεχνία τρόμου προσιτή σε όλους. Συγκεντρώσαμε προτάσεις με συλλογές διηγημάτων και σύντομων ιστοριών λοιπόν, έτσι ώστε ακόμα και αν δεν είσαι fan του horror να μπορείς να γνωρίσεις το είδος πιο εύκολα. Έτοιμος για spooky night readings με νέες ιστορίες κάθε μέρα;

Ξεκίνα από τα κλασικά

Η λογοτεχνία τρόμου δεν είναι καινούργιο φαινόμενο. Από τότε που υπάρχουν μυθιστορήματα υπάρχουν και τρομακτικές ιστορίες. Στη σύγχρονη εποχή, «πατέρας» του είδους θεωρείται για πολλούς ο H. P. Lovecraft. Οπότε, αν τον φετινό Οκτώβριο θες να εξερευνήσεις κλασικές ιστορίες τρόμου, πρέπει να αποκτήσεις μία συλλογή διηγημάτων του Αμερικάνου συγγραφέα. Πρωτεργάτης του horror είναι αδιαμφισβήτητα και ο Edgar Allan Poe. Στις σύντομες ιστορίες του συνυπάρχουν ο τρόμος με το μυστήριο, το μακάβριο, το φανταστικό. Η συλλογή «21 ιστορίες και "Το κοράκι"» απεικονίζει πλήρως το εύρος του λογοτεχνικού του έργου.

Στις αρχές του 20ου αιώνα, η Shirley Jackson χάρισε πλούσιο αναγνωστικό έργο στους λάτρεις του τρόμου και του μυστηρίου, συγγράφοντας περισσότερες από 200 σύντομες ιστορίες και 6 μυθιστορήματα. Μία από τις πιο γνωστές σύντομες ιστορίες της είναι το «The Lottery» που δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά το 1948, στο περιοδικό The New Yorker. Σήμερα μπορείς να τη διαβάσεις στη συλλογή «The Lottery and Other Stories». Δεν χρειάζεται να κοιτάξουμε μόνο στα αμερικανικά γράμματα για να ανακαλύψουμε spooky ιστορίες βέβαια. Στο έργο «Κλασικές ιστορίες τρόμου απ’ όλο τον κόσμο» θα απολαύσεις 10 ιστορίες που προέρχονται από όλες τις ηπείρους και όλες τις εποχές.

Σύγχρονοι μετρ του horror

Το ήξερες ότι έρχεται και να που έφτασε η στιγμή. Προφανώς και σε ένα άρθρο με λογοτεχνία τρόμου δεν θα μπορούσε να λείπει ο Stephen King. Από το τεράστιο έργο του είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις μία κορυφαία ιστορία. Μέσω αυτού το άρθρου θέλουμε να κάνουμε το horror προσβάσιμο σε όλους όμως, οπότε θα σου προτείνουμε τη συλλογή «Skeleton Crew – Η ομίχλη και άλλες ιστορίες». Την «Ομίχλη» μπορεί να την έχεις ήδη απολαύσει ως ταινία, αλλά τώρα θα την γνωρίσεις και μέσα από τις σελίδες, μαζί με πολλές ακόμα ανατριχιαστικές ιστορίες από τον κορυφαίο σύγχρονο εκπρόσωπο του horror. Θα ήταν άδικο να σταματήσουμε την περιήγησή μας στο σύγχρονο horror στο όνομα του Stephen King όμως. Η λογοτεχνία τρόμου σήμερα είναι πιο πλούσια από ποτέ. Εκμεταλλεύσου την ευκαιρία που σου δίνει το Halloween για να γνωρίσεις το έργο συγγραφέων όπως ο Clive Barker, ο John Ajvide Lindqvist και ο Ramsey Campbell. Το συλλογικό έργο «Λάμψη στο σκοτάδι» περιλαμβάνει ιστορίες και των τριών, αλλά όχι μόνο. Σε αυτή την έκδοση έχουν συμπεριληφθεί επίσης ιστορίες των P. D. Cacek, Jack Ketchum, Stephen King και πολλών ακόμα, καθώς επίσης και του Edgar Allan Poe.

Ανακάλυψε την ελληνική λογοτεχνία τρόμου

Η ιστορία της λογοτεχνίας τρόμου έχει τις απαρχές της στην αρχαιότητα, όπως είπαμε ήδη. Πολλές από τις ιστορίες που μας διασώζονται από την Αρχαία Ελλάδα θα μπορούσαν να κατηγοριοποιηθούν ως ιστορίες τρόμου, αν το καλοσκεφτείς, καθώς ενσωματώνουν στοιχεία όπως ο θάνατος, οι δαίμονες, τα κακά πνεύματα και η μεταθανάτια ζωή. Αυτό δεν σημαίνει ότι και σήμερα δεν έχουμε τρομακτικές ιστορίες από Έλληνες συγγραφείς. Η ελληνική λογοτεχνία του φανταστικού έχει αναγεννηθεί και αυτό έχει οδηγήσει και στη συγγραφή πολλών ιστοριών τρόμου. Βυθίσου στον κόσμο τους ξεκινώντας από τις παράξενες, ατμοσφαιρικές, αλλά και με χιούμορ ιστορίες της συλλογής «Κάτι χαμογελάει στις σκιές» του Ηλία Φουντούλη, η οποία απέσπασε το Public Book Award του 2017 για το καλύτερο διήγημα! Και περνάμε από τη σκιά στο σκοτάδι και τη συλλογή «Όταν κλείνω τα μάτια» του Γιώργου Μεσολογγίτη. Επτά ιστορίες, επτά εφιαλτικές πραγματικότητες σε περιμένον στις σελίδες της.

Φθινόπωρο με horror ή κάτι άλλο;

Τι λες λοιπόν; Έφτασε η ώρα να ανακαλύψεις κι εσύ τη λογοτεχνία τρόμου; Οι επιλογές μας είναι ό,τι πρέπει για να γνωρίσεις το είδος και να δεις όλα όσα μπορεί να σου προσφέρει. Αν πάλι μπορείς με βεβαιότητα να πεις ότι το horror καλύτερα να μείνει στο ράφι, τότε αντί για τα τρομακτικά διηγήματα που είδαμε, μπορείς να επιλέξεις μία από τις υπόλοιπες κατηγορίες μας για τη φθινοπωρινή λογοτεχνική συντροφιά σου!