Κουίζ: Μπορείς να αναγνωρίσεις το βιβλίο από την πρώτη φράση του;

Περίληψη: Κάποια βιβλία σε συνεπαίρνουν από την πρώτη λέξη! Κάνε το κουίζ μας και δες πόσο καλά γνωρίζεις μερικές από τις εμβληματικότερες πρώτες φράσεις κλασικών βιβλίων.

Υπάρχουν φράσεις που έχουμε διαβάσει σε βιβλία και πλέον έχουν αποκτήσει τη δική τους υπόσταση, ξεφεύγοντας από τις σελίδες και μένοντας ανεξίτηλες στο χρόνο. «Όλα τα ζώα είναι ίσα, αλλά μερικά ζώα είναι πιο ίσα από τα άλλα.» Μία από τις πιο διάσημες προτάσεις που θα διαβάσει κανείς, σε ένα από τα πιο σημαντικά μυθιστορήματα του 20ου αιώνα, την «Φάρμα των ζώων» από τον George Orwell. «Δεν είναι σίγουρο ότι έχουν χαθεί όλοι όσοι περιπλανούνται» γράφει ο J.R.R. Tolkien στον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών». Εμβληματικές φράσεις σαν κι αυτές συναντά κανείς όσο εμβαθύνει σε ένα καλό βιβλίο. Υπάρχουν όμως κι εκείνα τα έργα που σε συνεπαίρνουν από τα πρώτα λόγια που θα διαβάσεις. Πολλά αγαπημένα κλασικά μυθιστορήματα καταφέρνουν να δώσουν το στίγμα τους και να σε απορροφήσουν στον κόσμο τους από τις πρώτες κιόλας λέξεις τους. Ο Νοέμβριος στα Public είναι αφιερωμένος στην κλασική λογοτεχνία, και σήμερα θα εξερευνήσουμε την σπάνια αυτή κατηγορία βιβλίων που κατάφεραν να κερδίσουν τους αναγνώστες από την πρώτη γραμμή. Κι αν είσαι κι εσύ λάτρης των κλασικών, τότε κάνε το κουίζ μας στο τέλος του άρθρου και δες πόσο καλά γνωρίζεις μερικές από τις εμβληματικότερες πρώτες προτάσεις από κλασικά μυθιστορήματα.

Πρώτες φράσεις σε κλασικά βιβλία που έχουν μείνει αξέχαστες

Ο Leo Tolstoy είναι αναμφίβολα μία από τις σημαντικότερες λογοτεχνικές φιγούρες της Ευρώπης, με πολλά βιβλία του να θεωρούνται κλασικά και να διαβάζονται ακόμα και σήμερα. Στο «Άννα Καρένινα», ένα από τα σπουδαιότερα έργα του, η φράση με την οποία ξεκινά την αφήγηση έχει γράψει ιστορία. Ακόμα κι αν δεν έχεις διαβάσει το βιβλίο, πιθανότατα έχεις ακούσει τα λόγια με τα οποιά ανοίγει το βιβλίο: «Όλες οι ευτυχισμένες οικογένειες μοιάζουν μεταξύ τους, αλλά κάθε δυστυχισμένη οικογένεια είναι δυστυχισμένη με τον δικό της μοναδικό τρόπο.» Ακόμα νωρίτερα, η Jane Austen είχε καταφέρει να κρατήσει αμείωτη την προσοχή του κοινού με την ιστορία της Ελίζαμπεθ Μπένετ, από την αρχή του μυθιστορήματος «Περηφάνεια και προκατάληψη», ξεκινώντας από τις ανησυχίες της για την εύρεση συζύγου.

Στον «Ξένο», ο Albert Camus χρειάστηκε μόλις 9 λέξεις για να μας κάνει να κατανοήσουμε πλήρως την ψυχοσύνθεση του Μερσώ. Από εκεί και έπειτα, μέχρι και την τελευταία σελίδα της νουβέλας δεν μας φάνηκε καθόλου περίεργη η στάση του, όσο παράλογη κι αν θα τη βρίσκαμε αν τη σκεφτόμασταν εκτός του πλαισίου του βιβλίου. Ο Franz Kafka, από την άλλη, δεν σπαταλά καθόλου χρόνο και μπαίνει κατευθείαν στο θέμα, στη «Μεταμόρφωση». Το ίδιο ακριβώς κάνει κι ο Hemingway, συστήνοντάς μας τον πρωταγωνιστή της νουβέλας του «Ο γέρος και η θάλασσα». «Ήταν ένας γέρος που ψάρευε μόνος του σε μια λέμβο στο ρεύμα του κόλπου χωρίς να έχει πιάσει ένα ψάρι εδώ και 84 μέρες.» γράφει και αμέσως αντιλαμβανόμαστε την κατάσταση του πρωταγωνιστή. Στη συλλογική συνείδηση του αναγνωστικού κοινού έχουν μείνει και τα λόγια του George Orwell στο «1984», όπου η διαστρεβλωμένη πραγματικότητα γίνεται εμφανής αμέσως.

Φυσικά, υπάρχουν πάρα πολλά παραδείγματα και κλασικών ελληνικών μυθιστορημάτων που ξεκινούν τόσο χαρακτηριστικά που έχουν χαραχτεί έντονα στη μνήμη πολλών αναγνωστών. Στο «Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα», ο Μενέλαος Λουντέμης περιγράφει εξαιρετικά γλαφυρά το σκηνικό στο οποίο βρίσκεται ο μικρός Μέλιος. Κάπως έτσι, περιγράφοντας το «Ανάλαφρο, δροσερό αεράκι του Θεού» που «φύσηξε και τον συνεπήρε», επιλέγει να ξεκινήσει να πλάθει την ιστορία του Ιησού και ο Νίκος Καζαντζάκης στον «Τελευταίο Πειρασμό».

Κουίζ: Βρες το βιβλίο που αντιστοιχεί στην πρώτη φράση

Είσαι κι εσύ λάτρης των κλασικών; Τότε κάνε το κουίζ μας και δες πόσο καλά γνωρίζεις μερικές από τις εμβληματικότερες πρώτες φράσεις από κλασικά μυθιστορήματα. Κι αν θες όσο τίποτα άλλο να απαντήσεις σωστά και στις 8 ερωτήσεις, είμαστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρεις, γιατί ως γνωστόν «Όταν θες κάτι πάρα πολύ, ολόκληρο το σύμπαν συνωμοτεί για να το αποκτήσεις.»