Βραβεία Βιβλίου Public 2024: Η μεγάλη γιορτή του βιβλίου ξεκινά!

Περίληψη: Η αντίστροφη μέτρηση για τα 11α Βραβεία Βιβλίου Public ξεκίνησε! Ψήφισε τα βιβλία που σε κέρδισαν την περσινή χρονιά στη μεγαλύτερη αναγνωστική γιορτή!

Τα Βραβεία Βιβλίου Public, η διοργάνωση που αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή ο κόσμος του βιβλίου στην Ελλάδα, επιστρέφει για 11η συνεχή χρονιά! Με μεγάλη χαρά δίνουμε και πάλι την ευκαιρία στους αναγνώστες να θυμηθούν, να ξαναδιαβάσουν, να συζητήσουν και να ψηφίσουν τα βιβλία που αγάπησαν τη χρονιά που μας πέρασε. Στα περσινά Public Book Awards, η συμμετοχή ήταν κάτι παραπάνω από ενθουσιώδης, με 211.000 αναγνώστες να επιλέγουν τα καλύτερα βιβλία σε 8 διαφορετικές κατηγορίες. Τα 11α Βραβεία Βιβλίου Public είναι και επίσημα εδώ για να τιμήσουμε μαζί τους συγγραφείς, τους εκδοτικούς οίκους, τους αναγνώστες και όλους όσοι απαρτίζουν τη μεγαλύτερη ελληνική bibliophile κοινότητα

Περιπέτειες αγκαλιά με ένα βιβλίο!

Προτού όμως προχωρήσουμε στις λεπτομέρειες των φετινών Public Book Awards, ανοίγουμε μια παρένθεση για να θυμηθούμε όλους εκείνους τους λόγους που μας κάνουν να λατρεύουμε το διάβασμα. Είναι η δίψα για ταξίδια σε κόσμους άλλοτε πραγματικούς και άλλοτε φανταστικούς. Οι ιστορίες αγάπης που ξετυλίγονται στις σελίδες ενός ρομαντικού μυθιστορήματος. Είναι η λυρικότητα της ποίησης και τα thrills ενός horror διηγήματος. Η αγωνία ενός noir αστυνομικού, και η γλαφυρότητα των βιβλίων φαντασίας. Είναι οι συμβουλές για ευ ζην και οι στοχασμοί ενός φιλοσοφικού δοκιμίου. Και φυσικά είναι εκείνη η ανεξήγητη αίσθηση πληρότητας όταν βλέπεις ακόμα ένα βιβλίο να παίρνει τη θέση του στο ράφι. Ίσως τελικά ο παράδεισος να μοιάζει πράγματι με βιβλιοθήκη για να παραφράσουμε το διάσημο ρητό του Borges.

public-book-awards-2024-01

Βραβεία Βιβλίου Public 2024: Ψήφισε τα βιβλία που σε ταξίδεψαν! 

Για 11η χρονιά τα ονόματα του νικητών στα Public Book Awards θα προκύψουν μέσα από τη δική σου ψήφο. Με μια επίσκεψη στο publicbookawards.gr κάθε αναγνώστης μπορεί να επιλέξει τα αγαπημένα του βιβλία σε 10 διαφορετικές κατηγορίες. Στη φετινή διοργάνωση «συμμετέχουν» 1.500 βιβλία από 1.186 συγγραφείς και 56 εκδότες οι οποίοι με το έργο τους έκαναν τη χρονιά που μας πέρασε ομορφότερη. Τα φετινά βραβεία θα πραγματοποιηθούν σε δύο φάσεις. Στην Α’ Φάση (20/5-31/5) ψηφίζεις τα αγαπημένα σου βιβλία επιλέγοντας από τις προτάσεις των εκδοτικών οίκων σε όσες κατηγορίες θες. Keep in mind πως μπορείς να δώσεις μία (1) μόνο ψήφο ανά κατηγορία. H Β’ Φάση (7/6-21/6) θα ξεκινήσει αφού ανακοινώσουμε με αλφαβητική σειρά τις shortlists των φετινών Public Book Awards, τα πιο δημοφιλή δηλαδή βιβλία ανά κατηγορία βράβευσης. Σε αυτή τη φάση ψηφίζεις από την ανανεωμένη λίστα βιβλίων και συγγραφέων που προέκυψε. Και αυτή τη φορά μπορείς να επιλέξεις ένα βιβλίο ανά κατηγορία. Η αυλαία των 11ων Βραβείων Βιβλίου Public θα πέσει στις 8/7 με την ανακοίνωση των μεγάλων νικητών σε 12 συνολικά κατηγορίες. Ποιες είναι αυτές; Συνέχισε να διαβάζεις!

Ποιες είναι οι φετινές κατηγορίες

Στα Βραβεία Βιβλίου Public γιορτάζουμε το βιβλίο σε όλες του τις «μορφές». Ο θαυμαστός κόσμος του βιβλίου δε σταματά στιγμή να εξελίσσεται γι’ αυτό και στα Public Book Awards 2024, έρχονται να προστεθούν δύο νέες κατηγορίες. Η φετινή διοργάνωση θα βραβεύσει τον καλύτερο πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα αλλά και το audiobook της Bookvoice που «ακούστηκε» περισσότερο. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το αναγνωστικό κοινό θα αναδείξει μυθιστορήματα, διηγήματα, παιδικά βιβλία, έργα εφηβικής λογοτεχνίας, βιβλία ευ ζην, ποιητικές συλλογές, και non-fiction βιβλία γραμμένα στα ελληνικά, μαζί με το καλύτερο μεταφρασμένο (στα ελληνικά) μυθιστόρημα.

public-book-awards-2024-02

Με μια ματιά, οι κατηγορίες των φετινών Βραβείων Βιβλίου Public είναι οι εξής:

  1. Ελληνικό μυθιστόρημα 
  2. Μεταφρασμένο μυθιστόρημα 
  3. Ελληνικό Διήγημα 
  4. Ελληνικό non-fiction
  5. Ελληνική σύγχρονη ποίηση
  6. Ελληνική παιδική λογοτεχνία.  
  7. Ελληνική εφηβική λογοτεχνία 
  8. Ευ Ζην
  9. Πρωτοεμφανιζόμενος/η συγγραφέας
  10. Αγαπημένο audiobook από την Bookvoice

Εκτός από τις 10 βασικές κατηγορίες, στα Public Book Awards 2024 θα δοθούν ακόμη δύο ειδικά βραβεία. To Βραβείο Εκδοτικό Αποτύπωμα θα δοθεί στον εκδοτικό οίκο που μέσα από το έργο του άφησε το δικό του στίγμα στη χρονιά που μας πέρασε. Το νικητή της κατηγορίας θα αναδείξει, όπως κάθε χρόνο, η κριτική επιτροπή των Βραβείων Βιβλίου Public, στην οποία συμμετέχουν ξεχωριστές προσωπικότητες από το χώρο του βιβλίου.

Στα 11α Βραβεία Βιβλίου Public συμμετέχουν και οι σύμβουλοι πωλήσεων των καταστημάτων μας με τα «Βραβεία Βιβλιοπωλείων Public». Οι άνθρωποι των βιβλιοπωλείων θα επιλέξουν τα δικά τους βιβλία που ξεχώρισαν στις κατηγορίες Ελληνικό Μυθιστόρημα και Ελληνικό Παιδικό Βιβλίο.

public-book-awards-2024-03

Βραβεία Βιβλίου Public 2024: Διάλεξε το αγαπημένο σου βιβλίο και κέρδισε!

Άραγε ποιος θα ανέβει στην κορυφή; Όλα είναι έτοιμα για να ξεκινήσει η διαδικασία που θα αναδείξει τους νικητές στα 11α Βραβεία Βιβλίου Public. Ώρα να επιλέξεις τα δικά σου αγαπημένα βιβλία που κυκλοφόρησαν τη χρονιά που μας πέρασε. Αυτόματα μπαίνεις στο διαγωνισμό που θα χαρίσει σε τρεις (3) νικητές βιβλία αξίας 100€! Περιμένουμε τις ψήφους σου λοιπόν!