Public Book Awards 2022: Διάσημοι φίλοι του βιβλίου μας μιλούν

Περίληψη: Στα Βραβεία Βιβλίου Public 2022 μίλησαν οκτώ σπουδαίοι άνθρωποι από τον καλλιτεχνικό χώρο, οι οποίο μας αποκάλυψαν πολλά για τη σχέση τους με το βιβλίο.

Βρισκόμαστε μία ανάσα πριν την ανακοίνωση των μεγάλων νικητών των φετινών Βραβείων Βιβλίου Public! Η πρώτη φάση της ψηφοφορίας ολοκληρώθηκε, οι shortlists έγιναν γνωστές και το μόνο που μένει τώρα είναι να ολοκληρωθεί η δεύτερη φάση της ψηφοφορίας και να μάθουμε ποια βιβλία κέρδισαν. Οι μεγάλοι νικητές των Public Book Awards 2022 θα ανακοινωθούν στις 21 Ιουνίου! Φέτος διεξάγονται τα 9α Βραβεία Βιβλίου Public και η διοργάνωση έχει γίνει θεσμός. Με ιστορία που ξεκινά από το 2014, κάθε χρόνο χιλιάδες αναγνώστες ψηφίζουν τα αγαπημένα βιβλία της χρονιάς. Μεταξύ τους και πολλοί αγαπημένοι καλλιτέχνες. Ζητήσαμε λοιπόν από οκτώ εξ αυτών να μας μιλήσουν για τη σχέση τους με τα βιβλία. Τι μας είπαν;

Ποια βιογραφία θα ήθελε να διαβάσει ο Γιώργος Πυρπασόπουλος;

Video Duration
0:35

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Γιώργος Πυρπασόπουλος μας μίλησε πρώτα για ένα από τα ελληνικά βιβλία που θεωρεί πολύ σημαντικά. Αυτό είναι τα Απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη, το οποίο έριξε φως στην ελληνική πραγματικότητα, η οποία σε πολλούς τομείς δεν έχει αλλάξει ακόμα και σήμερα. Επιπλέον, αποκάλυψε και το ποια βιογραφία θα ήθελε να διαβάσει. Η επιλογή του είναι αυτή του David Lynch, για τη ζωή και το έργο που οποίο θα ήθελε να γραφτεί βιβλίο.

Τι ψάχνει ο Μάκης Παπαδημητρίου σε ένα βιβλίο;

Video Duration
0:36

Και ο Μάκης Παπαδημητρίου μίλησε στα Βιβλία Βραβείου Public. Μέσα από όσα μας είπε μάθαμε πως το «Κοστούμι στο χώμα» της Ιωάννας Καρυστιάνη ήταν ένα από τα μυθιστορήματα που του έκαναν τρομερή εντύπωση σε μικρή ηλικία. Μάλιστα, αυτό το βιβλίο ήταν που τον έβγαλε από τη λογική της βαθμοθηρίας στο σχολείο. Συνέχισε μιλώντας για το τι αποζητά από ένα βιβλίο σήμερα. Αυτό που τον ενδιαφέρει, τελικά, δεν είναι το κεντρικό θέμα ενός βιβλίου αλλά ο τρόπος με τον οποίο ο συγγραφέας χτίζει τους ήρωές του.

Ποιο βιβλίο θέλει να κάνει ταινία η Όλγα Μαλέα;

Video Duration
0:34

Ως σκηνοθέτης και σεναριογράφος, η Όλγα Μαλέα έχει ιδιαίτερη σχέση με τα βιβλία. Πάντα όταν διαβάζει κάτι σκέφτεται πως αυτό θα μπορούσε να μεταφερθεί στην οθόνη. Δεν μας αποκάλυψε όμως ποιο είναι το βιβλίο που θα ήθελε να κάνει ταινία. Η σχέση της με τα βιβλία ξεκινά από μικρή ηλικία, όταν και ταυτιζόταν με κάθε ήρωα βιβλίου που διάβαζε. Μεγαλώνοντας δεν ταυτίζεται στον ίδιο βαθμό αλλά προσπαθεί να αντλήσει στοιχεία από τους ήρωες για τους οποίους διαβάζει.

Η Νίκη Λυμπεράκη μιλά στα Βραβεία Βιβλίου Public 2022

Video Duration
0:36

Τι είναι αυτό που συγκινεί τη Νίκη Λυμπεράκη σε ένα βιβλίο; Δεν είναι κάποιο συναίσθημα, αλλά η δυνατότητα που σου δίνουν τα βιβλία να μεταφερθείς σε άλλες ζωές μέσα από τις σελίδες τους. Βέβαια, για να χαθείς σε ένα βιβλίο χρειάζεται αρκετός χρόνος. Η Νίκη Λυμπεράκη βρίσκει χρόνο όπου μπορεί, σε μία διαδρομή ταξί ή στην αναμονή κάποιου ιατρείου για παράδειγμα. Ιδανικά, θα ήθελε να έχει έναν ήσυχο χώρο αποκλειστικά για διάβασμα μαζί με πολύ ελεύθερο χρόνο.

Το παιδικό βιβλίο που συγκίνησε την Αλίνα Κωτσοβούλου

Video Duration
0:36

Η Αλίνα Κωτσοβούλου μοιράστηκε μαζί μας το παιδικό βιβλίο που της είχε κάνει τη μεγαλύτερη εντύπωση. Όταν ήταν μικρή διάβαζε πάρα πολλά βιβλία, αλλά αυτό που τη συγκίνησε περισσότερο από κάθε άλλο είναι το «Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα» του Μενέλαου Λουντέμη. Η ιστορία του Μέλιου, ενός ορφανού παιδιού που προσπαθεί όχι μόνο να επιβιώσει αλλά και να μορφωθεί, είναι σίγουρα εξαιρετικά συγκινητική.

Τα βιβλία που έχουν επηρεάσει την Αμαλία Καβάλη

Video Duration
0:35

Αυτό που θέλαμε να μάθουμε από την Αμαλία Καβάλη είναι ποια από τα βιβλία που έχει διαβάσει την έχουν επηρεάσει περισσότερο στη ζωή της. Ένα από τα πρόσφατα έργα που έχει καταφέρει κάτι τέτοιο είναι το «Αντίστροφη αφιέρωση» της Μάτσης Χατζηλαζάρου. Προηγουμένως την είχε επηρεάσει αρκετά ο «Βασιλιάς της Ασίνης» του Σεφέρη και πρώτα πρώτα ο «Μύρης» του Κωνσταντίνου Καβάφη. Γενικότερα, θεωρεί πως η ποίηση είναι τα κομμάτια ενός κόσμου που μας φτάνουν ξεπερνώντας τη λογική.

Public Book Awards – Ο Θοδωρής Ιακωβίδης και το ευ ζην

Video Duration
0:35

Η κατηγορία του ευ ζην είναι γεμάτη με πολλές αναγνωστικές επιλογές. Το ίδια τα βιβλία όμως, ανεξαρτήτως της κατηγορίας στην οποία ανήκουν, συμβάλουν στο να έχουμε ποιοτικό χρόνο με τον εαυτό μας. Αυτό πιστεύει ο πρωταθλητής Άρσης Βαρών Θοδωρής Ιακωβίδης και συμφωνούμε απολύτως. Αν ποτέ ο ίδιος έγραφε βιβλίο αυτό θα ήταν η βιογραφία του ολυμπιονίκη Βαλέριου Λεωνίδη.

Τι διαβάζει περισσότερο ο Τάσος Μπουλμέτης;

Video Duration
0:33

Οι αναγνωστικές επιλογές που συναρπάζουν περισσότερο τον Τάσο Μπουλμέτη είναι τα διηγήματα. Πιο συγκεκριμένα, τα διηγήματα τα οποία βρίσκει πιο ελκυστικά είναι αυτά στα οποία οι συγγραφείς αναζητούν νέες μορφές έκφρασης.

Πάρε κι εσύ μέρος στα Βραβεία Βιβλίου Public 2022 με τον δικό σου τρόπο. Μπες στο publicbookawards.gr μέχρι τις 14 Ιουνίου και ψήφισε για τους μεγάλους νικητές της φετινής χρονιάς σε οκτώ διαφορετικές κατηγορίες.