«Rise»: Η ζωή των Αντετοκούνμπο έγινε ταινία!

Περίληψη: Η ζωή του Γιάννη Αντετοκούνμπο κατέφθασε στο Disney+ μέσω της ταινίας «Rise». Τα βιβλία μπορούν να μας αποκαλύψουν ακόμα περισσότερα για αυτή την ιστορία.

Στις 20 Ιουλίου 2021 ο Γιάννης Αντετοκούνμπο φτάνει στο απόγειο της δόξας και της επιτυχίας του. Θα στεφθεί πρωταθλητής NBA μαζί με τον αδερφό του Θανάση και την υπόλοιπη ομάδα των Milwaukee Bucks. Θα το καταφέρει προσθέτοντας μία μυθική εμφάνιση στο ενεργητικό του, με 50 πόντους και 14 ριμπάουντ. Ο Greek Freak είναι ο απόλυτος κυρίαρχος της λίγκας και κερδίζει το τρόπαιο του MVP των τελικών του NBA. Για να φτάσει μέχρι εκεί είχε μία ιστορία «βγαλμένη από ταινία», όπως συνηθίζουμε να λέμε. Και να που αυτή ακριβώς η ιστορία έγινε τώρα ταινία! Εδώ και μερικές μέρες παίζει στο Disney+ η ταινία «Άνοδος: Η Ιστορία των Αντετοκούνμπο». Η ταινία «Rise», όπως είναι ο αγγλικός τίτλος, έκανε πρεμιέρα στο Λος Άντζελες στις 24 Ιουνίου και ταυτόχρονα έγινε διαθέσιμη για streaming.

Όλα όσα θέλεις να ξέρεις για την ταινία «Rise»

Λίγες σκόρπιες πληροφορίες για την οικογένεια Αντετοκούνμπο και την πορεία της γνωρίζουμε όλοι. Ο Τσαρλς και η Βερόνικα Αντετοκούνμπο ήρθαν από τη Νιγηρία. Ο Γιάννης και ο Θανάσης αναγκάζονταν να πουλάνε μικροαντικείμενα στο δρόμο και παράλληλα έπαιζαν μπάσκετ στο Φιλαθλητικό. Το ταλέντο του Γιάννη τον οδήγησε μέχρι το νούμερο 15 στο draft του 2013. Αυτά είναι μόνο στην επιφάνεια, σε ένα ταξίδι που ξεκίνησε το 1990. Από εκείνο το σημείο αρχίζει και η νέα ταινία της Disney.

Video Duration
1:51

Το 1990 ο Τσαρλς και η Βερόνικα Αντετοκούνμπο θα αναγκαστούν να αφήσουν πίσω τους τη Νιγηρία και τον γιό τους Φράνσις για να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον. Θα φτάσουν στην Ελλάδα. Εδώ θα αποκτήσουν 4 παιδιά, τον Θανάση, τον Γιάννη, τον Κώστα και τον Αλέξανδρο. Οι γονείς τους ζουν συνεχώς υπό το φόβο της απέλασης και δεν μπορούν να αποκτήσουν επίσημα χαρτιά για διαμονή και εργασία. Ο Γιάννης κι ο Θανάσης βρίσκουν διέξοδο μέσα από το μπάσκετ και έτσι θα τους ανακαλύψει ο προπονητής του Φιλαθλητικού, Τάκης Ζήβας. Αν ένα από τα αδέρφια Αντετοκούνμπο καταφέρει να πετύχει θα βοηθήσει όλη την οικογένεια. Ακολουθούν ψεύτικες υποσχέσεις, ένας τραυματισμός, απροθυμία από ελληνικές ομάδες να τους εντάξουν στο δυναμικό τους, προβλήματα με managers, μέχρι που τελικά, μέσα από ελάχιστο scouting, το μεγάλο βήμα γίνεται και ο Γιάννης καταλήγει στο Milwaukee.

Το «Rise» σκηνοθετεί ο Akin Omotoso, ενώ για τους κεντρικούς ρόλους επιλέχθηκαν πρωτοεμφανιζόμενοι ηθοποιοί. Η υποδοχή της ταινίας είναι εξαιρετικά θετική και την ώρα που γράφεται αυτό το άρθρο η βαθμολογία του κοινού είναι 86% στο Rotten Tomatoes, ενώ οι κριτικοί έχουν αγαπήσει ακόμα περισσότερο την ταινία, με το 94% να της δίνει θετική κριτική. Οι ερμηνείες των νέων ηθοποιών είναι πολύ καλές, ενώ θετικά σχόλια έχει λάβει και το σενάριο. Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η ταινία είναι μία μυθοπλαστική απεικόνιση της ιστορίας, παρότι βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Για μία πιο αληθινή απεικόνιση των πραγμάτων πρέπει να στραφούμε στα βιβλία.

Η ιστορία του Γιάννη μέσα από τα βιβλία

Πριν από την ταινία της Disney, έχουν γίνεται δύο εξαιρετικά σοβαρές προσπάθειες να αποτυπωθεί αναλυτικά η πορεία του Γιάννη και της οικογένειας Αντετοκούνμπο στο χαρτί. Το «Γιάννης Αντετοκούνμπο – Γράφοντας ιστορία» γράφτηκε από τον Jose Manuel Puertas. Από την πρώτη στιγμή που ο Ισπανός δημοσιογράφος ανακάλυψε τον Γιάννη παρακολουθούσε την πορεία του. Η απίστευτη συνέχεια του Γιάννη στον μπασκετικό κόσμο του NBA μεγάλωσε ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον του έτσι θέλησε να ερευνήσει σε βάθος την ζωή του πριν φτάσει στο Draft και να γράψει ένα βιβλίο για αυτή. Η Mirin Fader έγραψε το δεύτερο βιβλίο για τη ζωή του Γιάννη. Το «Γιάννης – Εκτόξευση στα Αστέρια» εμβαθύνει ακόμα περισσότερο. Για τη συγγραφή του η Αμερικανή αθλητικογράφος διεξήγαγε εκατοντάδες συνεντεύξεις και μίλησε με δεκάδες άτομα που πέρασαν από τη ζωή του Γιάννη και της οικογένειας Αντετοκούνμπο όσο μεγάλωνε στην Ελλάδα. Το βιβλίο καλύπτει όλα τα μεγάλα κομμάτια της ζωής του Γιάννη, από τα παιδικά χρόνια και την πρώτη του επαφή με το μπάσκετ στα Σεπόλια μέχρι την μετάβαση στο NBA και τα χρόνια του στο καλύτερο πρωτάθλημα μπάσκετ του κόσμου.

Μέσα από τα βιβλία μπορούν ακόμα και τα παιδιά να μάθουν για τον κορυφαίο Έλληνα μπασκετμπολίστα. Ο A.D. Largie έχει δημιουργήσει πολλά παιδικά βιβλία για σημαντικούς ανθρώπους και μεταξύ αυτών είναι και το «Γιάννης Αντετοκούνμπο – Από τις γειτονιές της Αθήνας στο NBA» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Σίγουρα σου προτείνουμε να δεις την ταινία «Άνοδος: Η Ιστορία των Αντετοκούνμπο» αν δεν το έχεις ήδη κάνει. Αν θες να μάθεις ακόμα περισσότερα για την παραμυθένια ιστορία του Greek Freak και της οικογένειάς του, όμως, υπάρχουν βιβλία που θα σου δώσουν μία ακόμα καλύτερη εικόνα.