Φιλοσοφία για αρχάριους: 7+1 βιβλία για να καταλάβεις τι εστί φιλοσοφία!

Περίληψη: Η φιλοσοφία ανοίγει το δρόμο προς την ευτυχισμένη ζωή και τώρα μπορείς να ξεκινήσεις με μοναδικά βιβλία από κλασικούς και σύγχρονους συγγραφείς!

Από τους προσωκρατικούς φιλοσόφους μέχρι τους ανατρεπτικούς στοχαστές του σήμερα, η φιλοσοφία έχει σταθεί οδηγός της ανθρωπότητας. Τα θεμελιώδη ερωτήματα που διατύπωσαν οι μεγάλοι διανοητές ανά τους αιώνες γύρω από την ύπαρξη, τον άνθρωπο, τη φύση και το σύμπαν έχουν διαμορφώσει τον κόσμο μας όπως τον ξέρουμε. Οι φυσικές επιστήμες, οι τέχνες, η λογοτεχνία, η ψυχολογία, ο κλάδος της οικονομίας και της πολιτικής, φέρουν μέσα τους ακέραιο το πνεύμα των φιλοσόφων που τόλμησαν να αναρωτηθούν. Να οραματιστούν. Να αμφισβητήσουν. Στα φιλοσοφικά βιβλία δε βρίσκουμε μόνο σκέψεις που ανοίγουν διάπλατα τους ορίζοντες του νου αλλά και χρήσιμα εργαλεία για να απολαύσουμε μια καλύτερη και πιο ευτυχισμένη ζωή στο σήμερα. Ευτυχισμένη σκέψη = ευτυχισμένη ζωή, γι' αυτό και παρακάτω σου έχουμε βρει ευκολοδιάβαστα βιβλία για να κάνεις τα πρώτα σου βήματα στα συναρπαστικότερα μονοπάτια του νου.

Μαθήματα φιλοσοφίας για όλους!

Τα εις εαυτόν - Μάρκος Αυρήλιος

Δεκαοκτώ αιώνες μετά τη συγγραφή τους, η συλλογή που άφησε πίσω του ο Μάρκος Αυρήλιος συνεχίζει να εμπνέει και να συναρπάζει ως ένα από τα επιδραστικότερα φιλοσοφικά έργα που γράφτηκαν ποτέ. Οι «διαλογισμοί» του Ρωμαίου αυτοκράτορα που πήραν τον τίτλο «Τα εις εαυτόν», έχουν υμνηθεί από μεγάλες προσωπικότητες της ιστορίας ως μια «ανεξάντλητη πηγή σοφίας». Ο ορθολογισμός, η κριτική ματιά απέναντι στον εαυτό, η μελέτη της ηθικής και οι στωικές ιδέες του Μάρκου Αυρήλιου, κάνουν τα «Εις εαυτόν» ένα πολύτιμο εγχειρίδιο για κάθε άνθρωπο που θέλει να ανακαλύψει τη θέση του στον κόσμο.

vivlia-filosofias-01

Η τέχνη του να είσαι ευτυχισμένος - Arthur Schopenhauer

Πόση σοφία μπορεί να χωρέσει σε μερικές δεκάδες σελίδες; Το βιβλίο του Arthur Schopenhauer είναι μια απόδειξη πως η φιλοσοφία μπορεί να λειτουργήσει ως ένας πρακτικός οδηγός για τη ζωή κάθε ανθρώπου. Εδώ, ο ομολογουμένως πεσιμιστής Γερμανός φιλόσοφος καταπιάνεται με το προαιώνιο θέμα της ανθρώπινης ευτυχίας. Μέσα από αποφθέγματα, συμβουλές και κανόνες, ο Arthur Schopenhauer μιλά για την «Τέχνη του να είσαι ευτυχισμένος» απέναντι στα χτυπήματα της μοίρας και τα δεινά της ύπαρξης που, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι αναπόφευκτα στη ζωή μας.

Εσύ τι κάνεις με τη ζωή σου; - Jiddu Krishnamurti

Αν ο Schopenhauer είναι ο στοχαστής του ανθρώπινου πόνου, τότε ο Jiddu Krishnamurti είναι ο «δάσκαλος» της αλήθειας. Ο Ινδός φιλόσοφος ανήκει στους επιφανέστερους νεότερους διανοητές της Ανατολής, οδηγώντας εκατομμύρια ανθρώπους στο δρόμο προς την αλήθεια και την πνευματική ισορροπία. Στο «επαναστατικό» του βιβλίο «Εσύ τι κάνεις με τη ζωή σου;» ο Krishnamurti δείχνει ότι δεν χρειάζεται να ακολουθήσουμε κάποιο συγκεκριμένο μονοπάτι, μία ανώτερη εξουσία ή έναν πνευματικό ηγέτη. Το μόνο που μετράει είναι το πώς εμείς επιλέγουμε να ζήσουμε τη ζωή μας, με υπευθυνότητα απέναντι στον εαυτό μας και τους γύρω μας.

Το νόημα της ζωής - Viktor Frankl

Δεν είναι λίγες οι φορές στην ιστορία της φιλοσοφίας που ένα συνταρακτικό γεγονός στέκεται αφορμή για στοχασμούς και σκέψεις που μπορούν να οδηγήσουν σε μια καλύτερη ζωή. Τρανό παράδειγμα το αυτοβιογραφικό «Το νόημα της ζωής» του Viktor Frankl. Κρατούμενος για τρία χρόνια στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, ο συγγραφέας κατάφερε να επιβιώσει βρίσκοντας το νόημα της ζωής ανάμεσα στο θάνατο και τη θλίψη. Το νόημα για τον Frankl συνθέτουν, ο έρωτας μαζί με τη γνώση, με την αναζήτηση αυτού του νοήματος να αποδεικνύεται, εν τέλει η κινητήρια δύναμη των πάντων.

vivlia-filosofias-02

Η τέχνη της αγάπης - Erich Fromm

Θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί πως η ψυχολογία ξεκινά ως μετεξέλιξη της φιλοσοφικής σκέψης που προϋπάρχει εδώ και αιώνες. Στο κλασικό βιβλίο «Η τέχνη της αγάπης», ο φημισμένος ψυχαναλυτής και κοινωνικός στοχαστής Erich Fromm διερευνά την αγάπη απ’ όλες τις πλευρές και τις όψεις της, και τον βασικό ρόλο που διαδραματίζει σε μια ενδιαφέρουσα και δημιουργική ζωή. Όχι μόνο τη ρομαντική αγάπη, αλλά επίσης την αδελφική αγάπη, την ερωτική αγάπη, την αγάπη των γονιών για τα παιδιά τους και την αγάπη για τον εαυτό μας.

Το δώρο της ψυχοθεραπείας - Irvin Yalom

Η ψυχολογία συναντά τη φιλοσοφία και στα βιβλία του διάσημου Irvin Yalom. «Το δώρο της ψυχοθεραπείας» είναι μια μελέτη πάνω στη σημασία και την αξία της ψυχοθεραπείας και ένας οδηγός για επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ψυχικής υγείας. Με εμπειρία δεκαετιών κλινικής πρακτικής, ο Irvin Yalom θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους, εν ζωή, εκπροσώπους της υπαρξιακής σχολής στην ψυχιατρική, αποδεικνύοντας πως η φιλοσοφία βρίσκει εφαρμογές σε όλες τις πτυχές της σύγχρονης ζωής.

Κάθε μέρα με τους Στωικούς - Ryan Holiday

Πού θα βρούμε τη χαρά; Πώς μετριέται πραγματικά η επιτυχία; Γιατί μας πνίγει το άγχος; Πώς να διαχειριστούμε τη θλίψη και το πένθος; Τι δίνει τελικά νόημα στη ζωή; Ερωτήματα που απασχολούν τον άνθρωπο στο σήμερα βρίσκουν απαντήσεις στα έργα των Ρωμαίων Στωικών. Στο βιβλίο «Κάθε μέρα με τους Στωικούς», ο Ryan Holiday και ο Stephen Hanselman, δημιουργούν ένα διαφορετικό... ημερολόγιο με 365 «μαθήματα» από τα έργα των τριών βασικών Στωικών φιλοσόφων. Του Σενέκα, του Επίκτητου και του Μάρκου Αυρήλιου.

vivlia-filosofias-03

The Philosophy Book

Τέλος, αν ψάχνεις ένα συνοπτικό οδηγό που θα σε οδηγήσει με «ασφάλεια» στους δαιδαλώδεις δρόμους της φιλοσοφίας, το «Philosophy Book» δίνει μια συνοπτική και κατανοητή εικόνα της ιστορίας της φιλοσοφίας με τα βασικά θέματα που απασχόλησαν τους μεγάλους φιλοσόφους της Ανατολής και της Δύσης αλλά και τη συνεισφορά τους στη διαμόρφωση του σύγχρονου κόσμου.

Το ταξίδι της φιλοσοφίας ξεκινά στα Public!

Η φιλοσοφία είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι με αρχή μα δίχως τέλος. Στα Public σε περιμένουν όλα τα έργα των μεγάλων φιλοσόφων που σημάδεψαν με τη σκέψη τους τον ανθρώπινο πολιτισμό. Όπως άλλωστε αναφέρει χαρακτηριστικά και ο Σωκράτης στην περίφημη «Απολογία» του, «ζωή που δεν εξετάζεται δεν αρμόζει σε άνθρωπο».

Καλή ανάγνωση!