5+1 βιβλία νέων Ελλήνων λογοτεχνών που αξίζει να διαβάσεις!

Περίληψη: Η νέα γενιά Ελλήνων συγγραφέων έρχεται να αφήσει το δικό της στίγμα στην εγχώρια λογοτεχνία. Ανακάλυψε συναρπαστικά βιβλία που αξίζουν μια θέση στη βιβλιοθήκη σου!

Ανάμεσα στους συγγραφείς που όρισαν με τα έργα τους τη σύγχρονη ελληνική πεζογραφία, έρχεται τώρα να προστεθεί μια νέα γενιά λογοτεχνών, η οποία δηλώνει έτοιμη να γράψει τη δική της χρυσή σελίδα στα ελληνικά γράμματα. Δημοσθένης Παπαμάρκος, Μιχάλης Μαλανδράκης, Γιάννης Παλαβός, Ούρσουλα Φωσκόλου, Βίβιαν Στεργίου και Μιχάλης Αλμπάτης, είναι μερικοί μόνο από τους συγγραφείς που μας έχουν χαρίσει απολαυστικές όσο και καθηλωτικές ιστορίες, εμπνευσμένες από το ελληνικό παρελθόν και παρόν. Ας δούμε αναλυτικά μερικές από αυτές!

«Γκιακ» – Δημοσθένης Παπαμάρκος

Πεζογράφος, σεναριογράφος, θεατρικός συγγραφέας ο Δημοσθένης Παπαμάρκος είναι μια από τις πιο ανήσυχες φωνές της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας. Σε ηλικία 15 ετών πρωτοεμφανίστηκε στα ελληνικά γράμματα με το αλληγορικό μυθιστόρημα «Η αδελφότητα του πυριτίου» . Ευθύς αμέσως έγινε φανερό το ταλέντο του στο να αφηγείται ιστορίες μπλέκοντας το παρελθόν με το σήμερα. Η συλλογή διηγημάτων «Γκιακ» έφερε την καθολική αναγνώριση. Ο ωμός ρεαλισμός, η άγρια αυθεντικότητα και η μοναδική εκφραστικότητα της αφήγησης του Παπαμάρκου με όχημα την αρβανίτικη ντοπιολαλιά, κάνουν το «Γκιακ» μια συγκλονιστική πραγματεία πάνω στις πιο μύχιες πλευρές του ανθρώπινου ψυχισμού.

«Και οι νεκροί ας θάψουν τους νεκρούς τους» – Μιχάλης Αλμπάτης

Ιδιαίτερα έντονο είναι το λαογραφικό στοιχείο και στα μυθιστορήματα του Μιχάλη Αλμπάτη. Το μυθιστόρημα «Και οι νεκροί ας θάψουν τους νεκρούς τους», είναι μια λογοτεχνική περιπλάνηση στην ελληνική επαρχία και μια μεταφυσική ιστορία ενηλικίωσης, που διαδραματίζεται σε ένα χωριό της κρητικής ενδοχώρας. Με λυρισμό, χιούμορ και καταγγελτική διάθεση, ο Μιχάλης Αλμπάτης συναρπάζει, στηλιτεύει και προβληματίζει, περιγράφοντας την όψη μιας διαφορετικής Ελλάδας. Πρόκειται για το δεύτερο μυθιστόρημα του συγγραφέα από την Κρήτη, στη βιβλιογραφία του οποίου βρίσκουμε και τη νουβέλα «Κάρτα ελεύθερης πρόσβασης».

«Χάθηκε βελόνι» - Χρήστος Αρμάντο Γκέζος

Δύο χρόνια μετά το παραμυθένιο «Το δέντρο που είχε μια μπάλα για κεφάλι» ο Χρήστος Αρμάντο Γκέζος κυκλοφορεί το επόμενο κεφάλαιο στην ιστορία του Σάντο, του ήρωα που θαυμάσαμε στη «Λάσπη». Αφουγκραζόμενος για άλλη μια φορά την ταραχώδη ιστορία των κατοίκων της Βόρειας Ηπείρου, ο βραβευμένος συγγραφέας επανέρχεται με το «Χάθηκε βελόνι», ένα πολυεπίπεδο μυθιστόρημα που ξεκινάει από την Αλβανία των αρχών του προηγούμενου αιώνα, διατρέχει την Ελλάδα της ύστερης μεταπολίτευσης και καταλήγει στην καρδιά της αμερικανικής ηπείρου. Γεννημένος ο ίδιος στην περιοχή της Χιμάρας, ο Χρήστος Αρμάντο Γκέζος προκάλεσε αίσθηση με την ποιητική συλλογή «Ανεκπλήρωτοι φόβοι» με την οποία απέσπασε το 2013 το Κρατικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα.

neoi-ellhnes-syggrafeis-vivlia-01

«Πράγματα που σκέφτεται η παρθένος Μαρία καπνίζοντας κρυφά στο μπάνιο» – Αλεξάνδρα Κ*

Ο καυστικός τίτλος αποτυπώνει στο έπακρο το πνεύμα της τελευταίας κυκλοφορίας της Αλεξάνδρας Κ*. Με βιτριολικό χιούμορ και έντονη ειρωνική διάθεση, η συγγραφέας μιλάει για την πραγματικότητα του να είσαι γυναίκα. 20 ανατρεπτικές ιστορίες, σκληρές όσο και ανέλπιστα αληθινές, συνθέτουν μια πρωτοποριακή συλλογή διηγημάτων, οι οποίες ακροβατούν ανάμεσα στο ρεαλισμό και την αλληγορία. Το best seller της Αλεξάνδρας Κ* είναι ένα ιδιαίτερο όσο και δυνατό ανάγνωσμα, πατώντας στο δρόμο που χάραξε το μυθιστόρημα «Πώς φιλιούνται οι αχινοί», με το οποίο συστήθηκε στο αναγνωστικό κοινό το 2017.

«Ήσυχα να πας»– Ούρσουλα Φωσκόλου

Η επιστημονική φαντασία είναι ένα είδος που δε συνηθίζουμε να διαβάζουμε από Έλληνες λογοτέχνες. Ξεπερνώντας τις επιρροές του Arthur Clark, του Isaac Asimov και των άλλων μεγάλων εκφραστών του sci-fi ιδιώματος, η ιστορία του «Ήσυχα να πας» καταφέρνει να παραμείνει βαθύτατα ανθρώπινη. Στο επίκεντρο της νουβέλας της Ούρσουλας Φωσκόλου, που διαδραματίζεται ανάμεσα στη Γη και τον πλανήτη Γκλίζε, βρίσκεται η αναζήτηση του εαυτού και της μνήμης, τα ρευστά όρια της ταυτότητας και το μυστήριο του τέλους. Η Ούρσουλα Φωσκόλου απέσπασε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα για το βιβλίο της «Το κήτος» που κυκλοφόρησε το 2016.

«Δέρμα» – Βίβιαν Στεργίου

Η συλλογή διηγημάτων «Δέρμα» είναι αφιερωμένη στη γενιά των millennials. Μια γενιά η οποία υπό το βάρος της κρίσης έχασε τη φωνή της, παγιδευμένη στο χάος της καθημερινότητας. Η φωνή αυτής της γενιάς αντηχεί στις σελίδες του βιβλίου της Βίβιαν Στεργίου. Συνδέοντας τις ιστορίες της με τρόπο που κινείται στα όρια του σουρεαλισμού, η συγγραφέας φέρνει μαζί ετερόκλιτους ήρωες και πρόσωπα με φόντο τις αστικές κοινωνίες του σήμερα.

Ανακάλυψε τη φωνή της ελληνικής λογοτεχνίας στα Public

Η σύγχρονη πεζογραφία κρύβει πολύτιμους θησαυρούς από όλα τα genres που αξίζει να ανακαλύψεις. Το book challenge του 2023 συνεχίζεται στα καταστήματα Public και το Public.gr, εκεί όπου χτυπά η καρδιά του ελληνικού βιβλίου! Για ακόμα περισσότερες προτάσεις μείνε συντονισμένος στο Public Blog