Summer quiz: Ποιο βιβλίο να πάρεις μαζί σου στην παραλία

Περίληψη: Το καλοκαίρι απαιτεί χαλάρωση στην παραλία με ένα αγαπημένο βιβλίο για παρέα! Ανακάλυψε τις προτάσεις μας για το καλύτερο βιβλίο για παραλία φέτος!

Είτε είσαι φανατικός βιβλιόφιλος είτε διαβάζεις «αραιά και που», το καλοκαίρι είναι η εποχή που μας βρίσκει όλους με ένα βιβλίο στο χέρι! Οι σελίδες ενός συναρπαστικού μυθιστορήματος είναι η καλύτερη συντροφιά δίπλα στο κύμα ή στο κατάστρωμα του καραβιού. Πριν βάλεις πλώρη για τις φετινές διακοπές λοιπόν, τώρα που είσαι σε φάση σχεδίασης του ταξιδιού σου μην ξεχάσεις να συμπεριλάβεις και την κατηγορία «βιβλίο για καλοκαίρι» στην summer checklist σου!

Βρες βιβλίο για την παραλία ανάλογα με την εποχή που γεννήθηκες!

Σίγουρα περίμενες μερικές προτάσεις να ακολουθήσουν σε αυτό το άρθρο. Θα γίνει κι αυτό, αλλά με ένα twist! Αντί να σου πούμε απλώς για τα πιο ενδιαφέροντα βιβλία αυτού του καλοκαιριού, θα κάνουμε τις προτάσεις μας με βάση το προφίλ σου. Η ημερομηνία που γεννήθηκες λέει σίγουρα κάτι για σένα. Οπότε, ανάλογα με την εποχή γεννήθηκες (η οποία είναι ίσως και η αγαπημένη σου;) θα βρεις και τις ανάλογες προτάσεις. Κι αν δεν είναι η εποχή που γεννήθηκες η αγαπημένη σου; Τότε δες απλά ποια βιβλία αντιστοιχούν στη δική σου αγαπημένη περίοδο του έτους. Ή, ακόμα καλύτερα, άσε το κουίζ μας να σου πει την απάντηση. Θα το βρεις στο τέλος του άρθρου. Τι λες; Ξεκινάμε;

Βιβλία για τις διακοπές αν λατρεύεις το καλοκαίρι

Η εποχή που θα πιάσουμε πρώτη δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από το καλοκαίρι. Ο Ιούνιος είναι εδώ, η θερμοκρασία έχει ανέβει και οι προτάσεις βιβλίων για χαλάρωση στη θάλασσα είναι πρώτη προτεραιότητα. Για εσένα που λατρεύεις το καλοκαίρι, το πρώτο βιβλίο που πρέπει να προσέξεις είναι το «Ο έρωτας είναι παιχνίδι, μωρό μου» της Δήμητρας Παπαδοπούλου. Το καλοκαίρι είναι μία άκρως ερωτική εποχή και έτσι αυτό το βιβλίο ταιριάζει απόλυτα με την αύρα της εποχής. Μία νέα φοιτήτρια που ψάχνει τη θέση της στον κόσμο πέφτει στα χέρια ενός έρωτα που θα ήθελε να ξεπερνά τα στενά όρια μιας σύντομης ανθρώπινης ζωής. Ένα έντονο άρωμα καλοκαιριού αναβλύζει και από το βιβλίο «The Island of Missing Trees» της Elif Shafak από την Τουρκία. Πρωταγωνιστές δύο έφηβοι. Εκείνος Ελληνοκύπριος, εκείνη Τουρκοκύπρια. Το μοναδικό μέρος που μπορούν να συναντηθούν είναι σε μία ταβέρνα, δίπλα σε μία συκιά.

biblio-gia-paralia-01

Βιβλία με ανοιξιάτικο αέρα

Η άνοιξη είναι για πολλούς ακόμα καλύτερη από το καλοκαίρι. Ηπιότερος καιρός και ανθισμένα λουλούδια μετά από τον κρύο χειμώνα. Πώς να μην είναι η αγαπημένη σου εποχή λοιπόν; Βιβλία που μας πηγαίνουν στην άνοιξη υπάρχουν πολλά. Το πρώτο που θα δούμε είναι το «Ένα αστέρι τη νύχτα», όχι γιατί η ιστορία τους μας θυμίζει άνοιξη, αλλά γιατί έχει παρόμοια σημειολογία. Όπως η άνοιξη είναι ένα νέο ξεκίνημα μετά από τον κρύο και σκοτεινό χειμώνα, έτσι και το βιβλίο της Kristin Hannah μας εξιστορεί μία νέα αρχή. Το «Βιολέτα» της Isabel Allende, από την άλλη, το επιλέξαμε γιατί το εξώφυλλό του είναι γεμάτο λουλούδια, όπως ακριβώς και ένα ανοιξιάτικο τοπίο. Στις σελίδες του διαβάζουμε για τα γεγονότα που έζησε η Violeta Del Valle. Ο χαρακτήρας είναι μυθοπλαστικός και όσα διηγείται συμβαίνουν σε μία χώρα της Λατινικής Αμερικής που δεν κατονομάζεται.

Λατρεύεις το φθινόπωρο; Διάβασε αυτά τα βιβλία στην παραλία

Μετά το καλοκαίρι έρχεται το φθινόπωρο. Την εποχή αυτή την έχουμε συνδέσει με το πέσιμο των φύλλων και τις βροχές. Μέχρι να χαλάσει ο καιρός όμως, έχεις πολλές ευκαιρίες για εξορμήσεις και οι ρυθμοί παραμένουν χαλαροί. Αν έχεις… αλλεργία στην άνοιξη, το φθινόπωρο είναι η εποχή σου. Ένα βιβλίο για την παραλία που ταιριάζει με το προφίλ του φθινοπώρου είναι το «All Your Perfects» της Colleen Hoover. Μιλάει για έναν γάμο που βρίσκεται σε αποσύνθεση, παρότι ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς. Ένα χρονικό καταστροφής περιγράφεται και στην επόμενη επιλογής μας, το «Περί της εαυτού ψυχής». Αυτή τη φορά δεν έχουμε να κάνουμε με μία ανθρώπινη σχέση, αλλά με μία ολόκληρη αυτοκρατορία. Βρισκόμαστε στο Βυζάντιο κατά το Μεσαίωνα και ένας συμβολαιογράφος αποφασίζει να γράψει τα απομνημονεύματά του. Όσα έζησε σκιαγραφούν τις συνομωσίες, τις επιθέσεις, τις αποφάσεις στο κέντρο της μεγαλύτερης αυτοκρατορίας εκείνη την εποχή.

biblio-gia-paralia-02

Μυθιστορήματα για καλοκαίρι, αλλά και για χειμώνα!

Μπορεί οι μέρες να μικραίνουν το χειμώνα, αλλά η θερμοκρασία πέφτει. Αν δεν την παλεύεις καθόλου με τις ζέστες του καλοκαιριού μάλλον ανυπομονείς για το χειμώνα! Ταξίδεψε έστω και νοητά στο χειμώνα αυτές τις μέρες λοιπόν, επιλέγοντας ένα βιβλίο για την παραλία που θυμίζει την πιο κρύα εποχή του χρόνου. Το «Great Circle» σίγουρα θα σε τηλεμεταφέρει σε ένα πιο κρύο περιβάλλον καθώς η πρωταγωνίστριά του έχει βάλει σκοπό κάνει το γύρο του κόσμου ταξιδεύοντας πάνω από το Βόρειο και το Νότιο Πόλο της Γης. Στην αρχαία Ελλάδα μας πηγαίνει η τελευταία μας επιλογή, το «Elektra» της Jennifer Saint. Όπως καταλαβαίνεις κι από τον τίτλο, το μυθιστόρημα μιλά για την κόρη του Αγαμέμνονα και την Κλυταιμνήστρας. Η Ηλέκτρα προσπαθεί να ξεφύγει από την κατάρα του Οίκου των Ατρειδών αλλά ίσως και η δική της μοίρα είναι γεμάτη βία.

Βιβλίο για την παραλία – Κάνε του κουίζ

Με τόσες εξαιρετικές επιλογές είναι δύσκολο να διαλέξεις βιβλίο για τις διακοπές. Τι θα έλεγες λοιπόν να το κάνουμε ακόμα πιο εύκολο; Εσύ απλά απάντα στις ερωτήσεις του παρακάτω κουίζ και το αποτέλεσμα θα σου δείξει ποιο αγαπημένο βιβλίο να επιλέξεις για τις φετινές σου διακοπές!