5+1 tips για την τέλεια οργανωμένη κουζίνα!

Περίληψη: Μια οργανωμένη κουζίνα είναι απείρως ομορφότερη αλλά και πιο λειτουργική. Μάθε πως μπορείς να βάλεις τάξη με 6 εύκολα tips!

Αποφάσισες μετά από καιρό να κάνεις εκείνο το τραπέζι στην παρέα αναλαμβάνοντας χρέη σεφ. Στα μέσα του μαγειρέματος συνειδητοποιείς ότι σου λείπει ρίγανη. Αφήνεις το τηγάνι στο μάτι και αρχίζεις να ανοιγοκλείνεις ντουλάπια ψάχνοντας για το βαζάκι με τα μυρωδικά. Πουθενά βαζάκι. Κλείνοντας το ντουλάπι παίρνεις σβάρνα το πακέτο με το αλεύρι και όσο μαζεύεις τα ασυμμάζευτα σου αρπάζει και το φαγητό. Με λίγα λόγια ένα χάος. Ποιος δεν έχει να αφηγηθεί μια παρόμοια σκηνή; Το μαγείρεμα είναι θέμα multitasking. Δε θέλει λοιπόν κόπο θέλει τρόπο. Μια κουζίνα σε τάξη θα αναδείξει την ομορφιά του σπιτιού αλλά και θα σε γλυτώσει από παρόμοια ευτράπελα. Μάλιστα, είναι αρκετά ευκολότερο από όσο φαντάζεσαι. Για να σε βοηθήσουμε συγκεντρώσαμε μερικά έξυπνα tips ώστε να αποκτήσεις την τέλεια οργανωμένη κουζίνα!

Tip #1 - Ξεσκάρταρε την κουζίνα

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Το πρώτο και σημαντικότερο πράγμα για να οργανώσεις σωστά την κουζίνα σου είναι το ξεσκαρτάρισμα. Ξεκίνα αδειάζοντας τα ντουλάπια, τα ράφια και το ψυγείο. Βγάλε ό,τι βλέπεις και τοποθέτησέ τα στους πάγκους και στο τραπέζι. Θα εντυπωσιαστείς από τα πόσα μικρά πράγματα έχουν μαζευτεί με τα χρόνια στην κουζίνα σου, τα οποία καταλαμβάνουν μεγάλο χώρο αχρείαστα. Οκ, καταλαβαίνουμε ότι ξεσκαρτάροντας την κουζίνα ενδέχεται να έρθεις αντιμέτωπος με ένα μικρό σοκ. Καταχωνιασμένα θα βρεις σκεύη και εργαλεία που ούτε καν θυμάσαι πότε ψώνισες και γιατί. Ωστόσο είναι μια καλή αφορμή για ένα καλό καθάρισμα και να δεις τι πραγματικά χρειάζεσαι.

Tip #2 - Ταίριαξε τα κουζινικά με τις συσκευές σου

Για να είναι η κουζίνα σου πάντοτε οργανωμένη, είναι πολύ σημαντικό κάθε αντικείμενο να έχει τη θέση του. Όσο πιο εύκολα βάζεις σκεύη, εργαλεία και αξεσουάρ στη θέση τους, τόσο πιο εύκολα θα αποφύγεις το χάος. Ένα καλό tip είναι να ταιριάξεις τα κουζινικά με τις σχετικές οικιακές συσκευές. Για παράδειγμα, μπορείς να έχεις τα πιάτα, τα ποτήρια και τα μαχαιροπίρουνα σε ένα ντουλάπι κοντά στο πλυντήριο πιάτων. Στην ίδια λογική, τηγάνια, κατσαρόλες και ταψιά μπορούν να φυλάγονται δίπλα στην ηλεκτρική κουζίνα. Αντίστροφα, στα ψηλότερα ντουλάπια βολεύει να βρίσκονται όσα πράγματα δε χρησιμοποιείς σε καθημερινή βάση, όπως καλά σερβίτσια, ποτήρια, κ.α.

Δε χρειάζεται βέβαια να έχεις όλα τα μαγειρικά σου σκεύη στοιβαγμένα σε ντουλάπια. Πρακτική και ταυτόχρονα βολική, μια κρεμάστρα τοίχου είναι το απόλυτο gadget για την οργάνωση της κουζίνας σου. Στην κρεμάστρα μπορείς να τοποθετήσεις μικρά τηγάνια, κούπες, κουτάλες και άλλα εργαλεία που χρησιμοποιείς συχνά στο μαγείρεμα. Αντίστοιχες βάσεις μπορείς επίσης να βρεις για τα πιάτα, τα μπαχαρικά και τα μαχαίρια σου σε περίπτωση ασχολείσαι λίγο πιο σοβαρά με την τέχνη της γαστρονομίας.

Tip #3 - Χρησιμοποίησε διάφανα δοχεία και ετικέτες

Τα αδιαφανή δοχεία και οι μισοφαγωμένες έτοιμες συσκευασίες εκτός από ότι σπάνια είναι ωραία αισθητικά, κάνουν την παραμονή και μόνο στην κουζίνα εκνευριστική. Θες ένα συγκεκριμένο υλικό για να ολοκληρώσεις την τέλεια συνταγή και καταλήγεις να κάνεις άνω κάτω την κουζίνα, μέχρι να το βρεις. Αν το βρεις. Τα διάφανα δοχεία δίνουν στιλ στην κουζίνα και σου λύνουν τα χέρια, καθώς συνήθως με μια ματιά βλέπεις τι υπάρχει διαθέσιμο. Εντάξει και αν δεν είσαι σίγουρος αν αυτό που έχεις στο ράφι σου είναι ρίγανη ή θυμάρι, η παραδοσιακή λύση της ετικέτας είναι πάντα χρήσιμη.

organosi-kouzinas-01

Tip #4 - Οργάνωσε τα τρόφιμα στο ψυγείο

Όπως είπαμε, το ξεσκαρτάρισμα των ντουλαπιών και του ψυγείου είναι το Α και το Ω για να οργανώσεις όπως πρέπει την κουζίνα σου. Εξίσου σημαντικό όμως και το πώς τοποθετείς τα προϊόντα στο ψυγείο. Σίγουρα το πιο εύκολο πράγμα είναι απλά να χώσεις μέσα όλα τα ψώνια από το super market και να ξεμπερδεύεις. Είπαμε όμως, τώρα οργανωνόμαστε! Γι’ αυτό ομαδοποίησε όσα προϊόντα θέλουν ψυγείο με προσοχή, ακολουθώντας τις προτάσεις της συσκευής. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη άνεση χώρου και λιγότερος κόπος για σένα στο μαγείρεμα. Επίσης μειώνεις τις πιθανότητες να βρεις ληγμένο μετά από μήνες ένα ξεχασμένο γάλα που στρίμωξες κάποια στιγμή στο κάτω ράφι μαζί με τα φρούτα.

Tip #5 - Γίνε δημιουργικός με λύσεις DIY

Όσα περισσότερα αντικείμενα βρίσκονται στο χώρο της κουζίνας τόσο πιο δύσκολο είναι να διατηρήσεις το χώρο τακτοποιημένο. Παρόλα αυτά κάποια έξτρα αντικείμενα δεν είναι αποτρεπτικά. Μια περιστρεφόμενη βάση είναι μια εξαιρετική επιλογή για τα καρυκεύματα, τα όσπρια και τα μυρωδικά σου. Μπορείς επίσης να διπλασιάσεις το χώρο των ντουλαπιών με ένα κάθετο βοηθητικό ράφι. Έτσι, ανοίγοντας τα ντουλάπια μπορείς να βρεις με λίγες κινήσεις όλα όσα χρειάζεσαι. Φυσικά, για όλα αυτά δεν είναι απαραίτητο να φύγεις εκτός budget καθώς μπορείς να επιλέξεις κάλλιστα τον δρόμο του DIY.

Tip #6 - Βάλε την κουζίνα σε τάξη, ένα βήμα τη φορά

Η κουζίνα είναι συνήθως το δωμάτιο με τον μεγαλύτερο αριθμό πραγμάτων στο σπίτι. Όπως καταλαβαίνεις, η οργάνωσή της δε γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη. Ξεκίνα κάνοντας μικρές αλλαγές και σε βάθος χρόνου θα δεις πόσο διαφορετική θα είναι η εικόνα της κουζίνας, αλλά και πόσο πιο άνετα θα αισθάνεσαι σε έναν τακτοποιημένο χώρο. Μάλιστα δεν αποκλείεται η μαγειρική από απλή ρουτίνα να γίνει το νέο αγαπημένο σου χόμπι! Την επόμενη φορά λοιπόν που θα δεις την κουζίνα σου να γίνεται πεδίο μάχης, δοκίμασε μερικά από τα παραπάνω tips για να γλυτώσεις, χρόνο, κόπο και νεύρα 😉.