Φωτοβολταϊκά, net billing κι επιδοτήσεις: Λύνουμε όλες τις απορίες

Περίληψη: Η αυτοπαραγωγή μέσω ενός φωτοβολταϊκού συστήματος προσφέρει πολλαπλά οφέλη για νοικοκυριά κι επιχειρήσεις, τα οποία αυξάνονται με την έλευση του net billing.

Καθώς η ζήτηση για ανανεώσιμες λύσεις ενέργειας αυξάνεται συνεχώς, τα φωτοβολταϊκά πάνελ βρίσκουν θέση σε ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά. Δεδομένης της ευρύτερης περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και των οικονομικών πλεονεκτημάτων που προσφέρει σήμερα η «πράσινη» ενέργεια, χιλιάδες καταναλωτές στρέφονται προς την αυτοπαραγωγή και την αυτοκατανάλωση, αξιοποιώντας την «άπειρη» ενέργεια που μας προσφέρει ο ήλιος μέσω ενός φωτοβολταϊκού συστήματος. Στο δρόμο προς την ενεργειακή αυτονομία του σπιτιού ή της επιχείρησης, τα οικονομικά δεδομένα είναι αυτά που θα σε βοηθήσουν να κάνεις την πιο συμφέρουσα επιλογή. Σε αυτό το κομμάτι υπάρχουν δύο τομείς που πρέπει να λάβεις υπόψη: 1) το αρχικό κόστος της επένδυσης και πώς αυτό μπορεί να μειωθεί μέσω πιθανών επιδοτήσεων, 2) το δυνητικό οικονομικό όφελος που θα αποκομίσεις διοχετεύοντας την πλεονάζουσα ενέργεια του συστήματός σου στο δίκτυο. Παρακάτω θα αναλύσουμε και τους δύο αυτούς τομείς, για να γνωρίζεις όλες τις λεπτομέρειες πριν αποφασίσεις να εγκαταστήσεις κι εσύ φωτοβολταϊκά!

Προγράμματα επιδότησης

Solar Panels Programmata - 01

Θα ξεκινήσουμε από πιθανές επιδοτήσεις που μπορεί να δικαιούσαι για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Υπάρχουν προγράμματα που απευθύνονται και σε ιδιώτες και σε επιχειρήσεις, το καθένα με τους δικούς του όρους και προϋποθέσεις.

Φωτοβολταϊκά στη στέγη

Το 2023 ξεκίνησε στην Ελλάδα το πρόγραμμα επιχορήγησης «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη», το οποίο και ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2024. Μέσω του προγράμματος, νοικοκυριά και αγρότες μπόρεσαν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά συστήματα με επιδότηση έως και του 65% του κόστους, αλλά και μπαταρίες για αποθήκευση της ενέργειας με κόστος 90-100% χαμηλότερο. Μπορεί αυτό το πρόγραμμα να τελείωσε, αλλά, με σκοπό την περαιτέρω βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας, περιμένουμε το επόμενο χρονικό διάστημα να ανακοινωθεί νέο πρόγραμμα επιδότησης φωτοβολταϊκών συστημάτων. Όταν αυτό γίνει πραγματικότητα τότε θα κάνει ακόμα πιο προσιτή την απόκτηση φωτοβολταϊκών από οικιακούς χρήστες.

Φωτοβολταϊκά στις επιχειρήσεις

Solar Panels Programmata - 02

Η πράσινη μετάβαση δεν αφορά μόνο τα νοικοκυριά όμως. Μέσα στο 2024 θα ξεκινήσει το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στις επιχειρήσεις», το οποίο απευθύνεται σε επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα, ανεξαρτήτως μεγέθους και τομέα δραστηριότητας, το οποίο θα επιδοτήσει την απόκτηση μπαταριών. Στόχος του προγράμματος είναι η αύξηση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, η μείωση της κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας, καθώς και η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, μέσω της χρήσης μπαταριών για αποθήκευση ενέργειας. Το σκεπτικό είναι πως μέσω της εγκατάστασης υποδομών αποθήκευσης ενέργειας, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να αποθηκεύουν ενέργεια τις ώρες υψηλής παραγωγής (όταν και η τιμή της ενέργειας είναι χαμηλότερη), την οποία μετά θα χρησιμοποιούν όταν δεν μπορούν να τροφοδοτηθούν άμεσα από ηλεκτρική ενέργεια που προέρχεται από ΑΠΕ. Το πρόγραμμα αναμένεται να προσφέρει επιδότηση έως και 50% στο κόστος απόκτησης και εγκατάστασης των μπαταριών και αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα, ενώ εκτιμάται επίσης πως θα είναι σε ισχύ μέχρι και το Σεπτέμβριο του 2025.

Το οικονομικά οφέλη της πλεονάζουσας ηλεκτρικής ενέργειας

Περνάμε τώρα και στο δεύτερο οικονομικό σκέλος που ενδιαφέρει τους χρήστες φωτοβολταϊκών, την πώληση ενέργειας πίσω στο δίκτυο ηλεκτροδότησης. Η ενέργεια που παράγει το φωτοβολταϊκό σου σύστημα μπορεί να εξυπηρετήσει τις ενεργειακές σου ανάγκες αλλά παράλληλα μπορεί και να διοχετευτεί στο δίκτυο, αν παράγεις περισσότερη ενέργεια από ό,τι χρειάζεσαι κάποια δεδομένη περίοδο. Για τον υπολογισμό του οφέλους από αυτή τη διαδικασία μέχρι πρόσφατα ίσχυε η μέθοδος του net metering, αλλά τώρα περνάμε στην μέθοδο net billing. Παρακάτω θα δούμε αναλυτικά πώς δουλεύουν και τα δύο συστήματα, και όλα τα δεδομένα που ισχύουν για το net billing που έρχεται.

Net metering ή ενεργειακός συμψηφισμός

Solar Panels Programmata - 03

Μέσω του συστήματος “net metering” έχεις τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσεις απευθείας την παραγόμενη ενέργεια από το φωτοβολταϊκό σύστημα για τις ενεργειακές σου ανάγκες ή να διοχετεύσεις την περίσσεια στο δίκτυο. Η εγχεόμενη ενέργεια δεν αποζημιώνεται αλλά αποθηκεύεται λογιστικά. Η εκκαθάριση γίνεται μια φορά στο τέλος κάθε έτους, ενώ για την πλεονάζουσα εγχεόμενη ενέργεια δεν προβλέπεται κάποια χρηματική αποζημίωση. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του net metering, έγκειται στο παραπάνω γεγονός, αφού επί της ουσίας χρησιμοποιείς το δίκτυο του παρόχου σου σαν μια δωρεάν μπαταρία.

Net billing

Το net metering καταργείται και περνάμε στο net billing, όπου εγκαθιστώντας φωτοβολταϊκά συστήματα ισχύος έως 10,8kW αποζημιώνεσαι για την περίσσεια ενέργειας με προσυμφωνημένη αποζημίωση. Αυτό το ποσό θα περνάει απευθείας ως έκπτωση στον εκκαθαριστικό λογαριασμό ρεύματος. Αυτό σημαίνει πως μπορείς να αποκομίσεις ένα ακόμα οικονομικό όφελος. Αντί για λογιστική αποθήκευση δηλαδή, όπως συμβαίνει με το net metering, στο σύστημα net billing οι επιπλέον kWh που θα παράξουν τα φωτοβολταϊκά σου αποζημιώνονται έναντι ενός προσυμφωνημένου ποσού από τον εκάστοτε πάροχο ενέργειας.

Solar Panels Programmata - 04

Όταν όμως χρειαστεί να καταναλώσεις ενέργεια από το δίκτυο τότε αυτή θα την αγοράσεις με την τρέχουσα τιμή πώλησης με βάση τους όρους της παροχής σου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σενάρια όπου πουλάς 1kWh ενέργειας χαμηλότερα από ό,τι θα την αγοράσεις αργότερα. Το μεγάλο πλεονέκτημα εδώ, όμως, είναι πως με τη σωστή διαστασιολόγηση του φωτοβολταϊκού σου συστήματος μπορείς να επιτύχεις ταυτοχρονισμό 100% και να καταναλώνεις ό,τι παράγεις από το σύστημά σου. Η χρήση συστήματος αποθήκευσης ενέργειας είναι απαραίτητη για την εξυπηρέτηση κρίσιμων φορτίων όταν η παραγωγή σου θα είναι μικρότερη από την κατανάλωση σε δεδομένη χρονική περίοδο (κυρίως βράδυ) ενώ παράλληλα θα μπορείς να αποζημιώνεσαι για την πλεονάζουσα ενέργεια που διοχετεύεις στο δίκτυο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

H ενεργειακή αυτονομία ξεκινά από τα Public

Επωφελήσου κι εσύ από τα σημαντικά οφέλη της αυτοπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα Public. Αναλαμβάνουμε εξ ολοκλήρου τη μελέτη του χώρου και την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού συστήματος ώστε να αξιοποιήσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις δυνατότητες που σου προσφέρει. Πέρνα μια βόλτα από το πλησιέστερο κατάστημα και θα σου λύσουμε όλες σου τις απορίες για να φτιάξεις από το μηδέν το δικό σου Φωτοβολταϊκό Σύστημα για το σπίτι ή την επιχείρηση.