Τα Φωτοβολταϊκά ανοίγουν το δρόμο για την ενεργειακή αυτονομία του σπιτιού

Περίληψη: Επενδύοντας σε φωτοβολταϊκά αποκομίζεις πολλαπλά οφέλη. Γνώρισε όλα τα δεδομένα για την αγορά φωτοβολταϊκών και δες πώς μπορείς κι εσύ να βγεις κερδισμένος.

Τα φωτοβολταϊκά συστήματα γίνονται όλο και πιο δημοφιλή καθώς επιτρέπουν σε ένα σπίτι να μειώσει σε μεγάλο βαθμό το κόστος ενέργειας, αλλά και να ζήσει πιο βιώσιμα εκμεταλλευόμενος την ενέργεια μίας πλήρως ανανεώσιμης πηγής. Από την εποχή που ένας οικιακός χρήστης επέλεγε ηλιακά πάνελ για τον θερμοσίφωνά του όμως έχουν αλλάξει πάρα πολλά. Η τεχνολογία έχει εξελιχθεί και πλέον, μέσω της χρήσης φωτοβολταϊκών πλαισίων, ακόμα και οι οικιακοί χρήστες μπορούν να αξιοποιήσουν τον ήλιο για παραγωγή ενέργειας. Σήμερα τα κίνητρα για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στη στέγη είναι περισσότερα από ποτέ και η τεχνολογία έχει ωριμάσει. Σε αυτό το άρθρο λοιπόν θα αναλύσουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις πριν προχωρήσεις στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.

Τι είναι τα φωτοβολταϊκά, με απλά λόγια

solar panels 01

Τα φωτοβολταϊκά πάνελ αποτελούνται από φωτοβολταϊκά κύτταρα (κυψέλες), τα οποία είναι κατασκευασμένα από υλικά ημιαγωγών, συνήθως κρυσταλλικό πυρίτιο, και λειτουργούν συλλαμβάνοντας φωτόνια από το ηλιακό φως. Όταν το ηλιακό φως «πέφτει» επάνω σε αυτά τα κύτταρα, τα ηλεκτρόνια διεγείρονται δημιουργώντας ηλεκτρικό ρεύμα. Αυτή η διαδικασία λέγεται φωτοβολταϊκό φαινόμενο και είναι η βασική αρχή πίσω από την λειτουργία του φωτοβολταϊκού συστήματος. Η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα, να αποθηκευτεί σε μπαταρίες για μεταγενέστερη χρήση ή να διοχετευτεί στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Τα πλεονεκτήματα της υιοθέτησης φωτοβολταϊκών

Εγκαθιστώντας φωτοβολταϊκά μπορείς να αποκομίσεις πάρα πολλά οφέλη. Ας δούμε τα σημαντικότερα.

Εξοικονόμηση

Ένας από τους κυριότερους λόγους για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ είναι η εξοικονόμηση στον λογαριασμό ρεύματος. Παράγοντας τη δική σου ηλεκτρική ενέργεια μειώνεις την εξάρτησή σου από το δίκτυο και άρα μειώνεις το κόστος. Αν μάλιστα η παραγόμενη ενέργειά σου είναι παραπάνω από όση χρειάζεσαι, τότε αυτή μπορεί να πωληθεί στο δίκτυο, αντισταθμίζοντας ακόμα περισσότερο το κόστος.

«Πράσινη» καθημερινότητα

solar panels 02

Οι ακτίνες του ήλιου είναι μία ανανεώσιμη πηγή ενέργειας. Η χρήση της ενέργειας του ήλιου για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας δεν παράγει αέρια του θερμοκηπίου ή άλλους επιβλαβείς ρύπους και με τη μετάβαση στην ηλιακή ενέργεια μπορείς να μειώσεις σημαντικά το ανθρακικό αποτύπωμα του σπιτιού σου. Έτσι συμβάλεις με ακόμα πιο ενεργό τρόπο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Ενεργειακή αυτονομία

Από τη στιγμή που παράγεις την ενέργεια του σπιτιού μέσω δικού σου συστήματος είσαι ενεργειακά ανεξάρτητος. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε περιοχές που συμβαίνουν συχνά διακοπές ρεύματος ή σε απομακρυσμένες τοποθεσίες όπου μία βλάβη στο δίκτυο δεν διορθώνεται άμεσα. Τα φωτοβολταϊκά σε συνδυασμό με μπαταρίες αποθήκευσης της ενέργειας παρέχουν μια αξιόπιστη εναλλακτική πηγή ενέργειας, εξασφαλίζοντας ότι οι συσκευές σου θα συνεχίσουν να λειτουργούν ακόμη και όταν το δίκτυο «πέσει».

Αυξημένη αξία σπιτιού

Επενδύοντας στην εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος αυξάνεις κατευθείαν την αξία του σπιτιού. Αν αποφασίσεις στο μέλλον να πουλήσεις το ακίνητο, τα τεράστια οφέλη από την αυτοπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αποτελούν ένα μεγάλο πλεονέκτημα για κάθε πιθανό αγοραστή, καθιστώντας ένα σπίτι που εξοπλίζεται με φωτοβολταϊκά πάνελ πιο ελκυστικό στην αγορά.

Τι πρέπει να προσέξεις πριν την εγκατάσταση

solar panels 03

Προτού προχωρήσεις στην εγκατάσταση όμως, ποια είναι τα στοιχεία που πρέπει να λάβεις υπόψη και τι άλλο πρέπει να γνωρίζεις; Εδώ έχουμε τις απαντήσεις.

Αρχικό κόστος

Το συνολικό κόστος κατασκευής ενός φωτοβολταϊκού συστήματος μπορεί να μοιάζει ως αποτρεπτικός παράγοντας για μερικούς ιδιοκτήτες. Παρ’ όλα αυτά, με την εξέλιξη της τεχνολογίας και την ανάπτυξη της αγοράς οι τιμές έχουν μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα, αν αναλογιστεί κανείς τη μακροπρόθεσμη εξοικονόμηση στους λογαριασμούς ενέργειας και τη δυνητική αύξηση της αξίας του ακινήτου, είναι βέβαιο ότι θα πετύχεις απόσβεση της επένδυσης σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα.

Συντήρηση

Τα φωτοβολταϊκά πάνελ απαιτούν ελάχιστη συντήρηση, αλλά είναι σημαντικό να διατηρούνται καθαρά και απαλλαγμένα από σκουπίδια και ό,τι άλλο μπλοκάρει τις ακτίνες του ήλιου να φτάσουν σε αυτά. Έτσι διασφαλίζεις τη βέλτιστη απόδοση ανά πάσα στιγμή. Ο περιστασιακός έλεγχος και ο καθαρισμός των πάνελ (αν χρειάζεται) θα βοηθήσουν στη διατήρηση της απόδοσης του συστήματός σε υψηλά επίπεδα για πολλά χρόνια.

Μελέτη και επιδοτήσεις

solar panels 04

Ο σχεδιασμός του φωτοβολταϊκού σου συστήματος πρέπει να γίνει από ειδικούς, που θα μελετήσουν το χώρο σου και θα σου προτείνουν τις απαραίτητες ενέργειες. Παράλληλα, ίσως χρειαστεί να καταθέσεις δικαιολογητικά για να λάβεις κάποια κρατική επιδότηση που θα κάνει το κόστος απόκτησης πιο προσιτό. Για όλα αυτά όμως, δεν χρειάζεται να «ψαχτείς» πολύ ούτε να αγχωθείς.

Στα Public αναλαμβάνουμε όλη τη διαδικασία

Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών δεν είναι μία διαδικασία που θα αναλάβεις μόνος σου και απαιτεί τη συμβολή εξειδικευμένων μηχανικών που θα αναλάβουν τη μελέτη και έπειτα την εγκατάσταση. Αλλά για όλα τα βήματα χρειάζεται να απευθυνθείς σε ένα σημείο: Στα Public μπορούμε να αναλάβουμε όλες τις διαδικασίες, από την αρχή μέχρι το τέλος, έτσι ώστε να σε απαλλάξουμε από κάθε ανησυχία. Εκτός από τα ίδια τα φωτοβολταϊκά συστήματα που φέρνουμε στην αγορά, στα Public αναλαμβάνουμε επίσης την διεκπεραίωση αιτήσεων σε επιδοτούμενα προγράμματα που μπορεί να ισχύουν, τη μελέτη και αυτοψία του χώρου που θα τοποθετηθούν τα φωτοβολταϊκά, αλλά και την τελική εγκατάστασή τους. Άρα εσύ πρέπει απλά να έρθεις σε εμάς. Από εκεί και πέρα, μέχρι τα φωτοβολταϊκά σου να τεθούν σε λειτουργία μπορείς να τα αφήσεις όλα πάνω μας!