Αυτόματη μηχανή espresso: Γιατί αξίζει μία θέση στην κουζίνα σου

Περίληψη: Μηχανές espresso υπάρχουν πολλές· μόνο οι πλήρως αυτόματες θα σου επιτρέψουν να απολαύσεις τον espresso που πάντα ήθελες και ντρεπόσουν να ζητήσεις!

Ο καφές είναι ιεροτελεστία. Είναι σχεδόν μυστικιστική η διαδικασία παρασκευής μιας κούπας καφέ, και οι μύστες γνωρίζουν καλά τις… ιεροτελεστίες. Πολλοί είναι αυτοί που έχουν φτιάξει το δικό τους καφέ στο σπίτι, έχουν πλήρη συλλογή από τα απαραίτητα αξεσουάρ, και διάφορες ποικιλίες specialty καφέ. Παράλληλα, γνωρίζουν ολόκληρη την ιστορία του καφέ απ' έξω, από τις απαρχές του στην Αιθιοπία μέχρι και το σήμερα! Καλά όλα αυτά, θα πεις, αλλά εγώ δεν θέλω να… ιερουργώ κάθε φορά που θέλω να πιώ έναν καφέ! Στο 2023 είμαστε, τόση τεχνολογία έχουμε, ο άνθρωπος σε λίγο θα ξαναπατήσει στο φεγγάρι, δε γίνεται να μη μπορούμε να φτιάξουμε μια μηχανή που να μου φτιάχνει καλό καφέ, απλά με το πάτημα ενός κουμπιού! Ε, μάντεψε… γίνεται! Αυτό που ψάχνεις είναι οι αυτόματες μηχανές espresso!

aytomates-mhxanes-espresso-01

Fully automatic espresso machine: τι είναι

Οι αυτόματες μηχανές espresso, γνωστές και ως «superautomatic» ή «fully automatic» ενίοτε, είναι μηχανές οι οποίες δέχονται ατόφιους κόκκους καφέ και σου δίνουν έτοιμο το ρόφημα. Ολόκληρη η διαδικασία είναι αυτοματοποιημένη και η μηχανή θα αλέσει την απαραίτητη ποσότητα κόκκων επί τόπου, θα πατικώσει τον αλεσμένο καφέ, θα ζεστάνει το νερό, θα σου βγάλει την ποσότητα καφέ που του ζήτησες, ενίοτε θα φτιάξει και το αφρόγαλα, και θα σου δώσει τον καφέ σου έτοιμο να τον απολαύσεις! Επίσης, θα απορρίψει τα υπολείμματα του καφέ στο κατάλληλο δοχείο.

Η χρήση της είναι πολύ απλή

Το μόνο που θα χρειαστεί να κάνεις εσύ είναι να γεμίσεις το δοχείο με νερό, το άλλο δοχείο με τους κόκκους καφέ της επιλογής σου, το δοχείο του γάλακτος (αν έχει) με γάλα για το αφρόγαλα, και να βάλεις μια κούπα ή ένα ποτήρι από κάτω. Και, μια στο τόσο, να αδειάσεις και το δοχείο με τα υπολείμματα του καφέ. Επιλέγοντας μία πλήρως αυτόματη μηχανή espresso θα απολαύσεις τον αγαπημένο σου καφέ στο σπίτι με τον πιο απλό τρόπο, με το αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά γευστικό και αρωματικό ενώ εσύ απλά πατάς ένα κουμπί.

aytomates-mhxanes-espresso-01

Πώς θα φτιάξεις τον καφέ ακριβώς όπως σου αρέσει

Η πλήρως αυτόματη μηχανή espresso θα φτιάξει τον καφέ σου, αλλά αυτό δε σημαίνει πως δεν έχεις καμμία δυνατότητα για ρυθμίσεις! Ίσα ίσα, έχεις περισσότερες ρυθμίσεις από άλλες, λιγότερο αυτόματες, μηχανές. Αναλόγως το μοντέλο, μπορείς να βρεις αυτόματες μηχανές που σου δίνουν μεγαλύτερο έλεγχο στο άλεσμα των κόκκων, στην ποσότητα του (αλεσμένου) καφέ, επιλογή για προθέρμανση της μηχανής για μεγαλύτερη θερμοκρασία, αλλά και πιο προχωρημένες επιλογές, όπως αποθήκευση «προφίλ» για πολλαπλούς χρήστες, τι είδους αφρόγαλα θέλεις, ακόμη και χρονοδιακόπτη για να έχεις έτοιμο καφέ το πρωί.

Αυτόματες μηχανές espresso: Ποια χαρακτηριστικά έχουν σημασία;

Ψάχνοντας στα Public ανάμεσα σε όλα τα μοντέλα αυτόματων μηχανών espresso, θα βρεις διάφορες παραλλαγές και επιλογές. Υπάρχουν κάποιες διαφορές, αλλά τελικά όλες φτιάχνουν πολύ καλό καφέ. Ένα παράδειγμα είναι ο μηχανισμός άλεσης, με τους purists του espresso να ορκίζονται στην κεραμική μυλόπετρα· άλλα μοντέλα έχουν μεταλλικές πλάκες, χωρίς αυτό να σημαίνει πως φτιάχνουν κακό καφέ – κάθε άλλο. Υπάρχουν και μηχανές που μπορούν να φτιάξουν δύο καφέδες ταυτοχρόνως, αλλά και διάφορες παραλλαγές, όπως latte, macchiato ή cappuccino. Τέλος, κάποια μοντέλα έχουν τη δυνατότητα να παράξουν και άλλα είδη ροφημάτων, όπως ζεστή σοκολάτα ή ακόμη και freddo!

aytomates-mhxanes-espresso-03

Πέραν των ειδών καφέ, τα περισσότερα μοντέλα πλέον έρχονται με οθόνες αφής και πλήρεις αυτοματισμούς, ενώ δεν λείπουν και τα μοντέλα με Wi-Fi και άλλες δυνατότητες χειρισμού. Αλλά ακόμη και τα πιο «βασικά» μοντέλα κάνουν άψογα αυτό που έχει σημασία: το να σου φτιάξουν καλό καφέ!

Γιατί αξίζει να τις επιλέξεις

Αν απολαμβάνεις τη διαδικασία του να αλέθεις μόνος σου τον καφέ σε μεμονωμένη μηχανή αλέσματος, να βάζεις τον αλεσμένο καφέ στο portafilter και να τον πατικώνεις ιδανικά με το πατητήρι, να φτιάχνεις ίσως και το αφρόγαλα με το ξεχωριστό ακροφύσιο ατμού, τότε μία πλήρως αυτόματη μηχανή espresso δεν είναι για εσένα. Όμως, αν θες να έχεις μεν την επιλογή σε κόκκους αλλά αλλά δεν έχεις τον χρόνο ή όρεξη για να τα κάνεις όλα στο χέρι, τότε μία fully automatic espresso machine είναι αυτό που ψάχνεις! Θα τα κάνει όλα για εσένα, χωρίς εσύ να κάνεις τίποτε!

Σε όποια κατηγορία κι αν ανήκεις, όμως, μπες στο κοντινότερο κατάστημά μας για να τις δεις όλες από κοντά, ή μπες στο Public.gr και θα βρεις όλα τα μοντέλα να σε περιμένουν για να διαλέξεις αυτό που ταιριάζει στις καφεδικές σου προτιμήσεις!