Έχεις καφετιέρα; Μάθε πώς θα την καθαρίσεις σωστά!

Περίληψη: Ο καλός καφές είναι πραγματική απόλαυση και η φροντίδα της καφετιέρας είναι must για να πίνεις το αγαπημένο σου ρόφημα όπως πραγματικά ονειρεύεσαι!

Για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο - και πολλούς από εμάς - ο καφές είναι πολλά παραπάνω από ένα γευστικό ρόφημα. Είναι η αγαπημένη μας πρωινή συνήθεια, το πρώτο πράγμα που μας χαρίζει ενέργεια και όρεξη για να ξεκινήσουμε τη μέρα μας. Η δε παρασκευή του στο σπίτι είναι, όπως έχουμε δει, μια μικρή τελετουργία. Μαζί με το χαρμάνι, η συσκευή που χρησιμοποιείς παίζει τον πρώτο ρόλο για να απολαμβάνεις καθημερινά το τέλειο φλιτζάνι. Ανεξάρτητα όμως από τις δεξιότητές σου ως barista, το τελικό γευστικό αποτέλεσμα μπορεί εύκολα να «χαλάσει». Αν ξαφνικά η γεύση δεν σου φαίνεται σωστή, πιθανώς είναι ώρα να καθαρίσεις την καφετιέρα.  Έλα να δούμε πώς θα το κάνεις σωστά!

Ο τέλειος καφές θέλει καθαρή καφετιέρα!

Ας είμαστε ειλικρινείς. Κατά πάσα πιθανότητα η καφετιέρα δεν είναι η πρώτη συσκευή που πιάνεις να καθαρίσεις όταν κάνεις «γενική» στην κουζίνα. Η αγαπημένη μας όμως συσκευή χρειάζεται σίγουρα φροντίδα και τακτικό καθάρισμα. Λόγω της καθημερινής χρήσης συσσωρεύονται άλατα και ουσίες που με τη σειρά τους επηρεάζουν τη γεύση και το άρωμα του καφέ. Σε γενικές γραμμές έχε στο νου σου πως, ιδανικά, μία φορά το μήνα θα χρειαστεί να καθαρίσεις το εσωτερικό, απομακρύνοντας τα άλατα και τα υπολείμματα του καφέ που σε βάθος χρόνου κάνουν το ρόφημά σου να φαίνεται «μπαγιάτικο».

katharismos-kafieteras-04

Αυτόματες  μηχανές εσπρέσο

Μιλώντας για αυτόματες και ημιαυτόματες μηχανές εσπρέσο, η διαδικασία συντήρησης είναι εύκολη αρκεί να γίνεται τακτικά και με συνέπεια. Αρχικά αν η μηχανή σου έχει αποσπώμενα μέρη μπορείς να τα καθαρίσεις ξεπλένοντάς τα με άφθονο νερό. Επίσης μετά από κάθε παρασκευή φρόντισε να καθαρίζεις καλά το portafilter αλλά και το ακροφύσιο για το αφρόγαλα αφού ετοιμάσεις τον cappuccino σου. Για τα άλατα, που είναι και ο μεγάλος αντίπαλος, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα διάλυμα με κιτρικό όξυ (το λεγόμενο «ξινό») και νερό. Ρίξε το διάλυμα στο δοχείο νερού και ακολούθησε τη διαδικασία παρασκευής κανονικά. Προφανώς, χωρίς να προθέσεις καφέ. Εκτός από τις DIY λύσεις, στο εμπόριο θα βρεις καθαριστικά σε μορφή ταμπλέτας ή σκόνης που αναλαμβάνουν εξ’ ολοκλήρου τον καθαρισμό της συσκευής σου. Ακόμη κάποια μοντέλα έρχονται με αυτόματο σύστημα αφαλάτωσης που φροντίζει για την μακροζωία της μηχανής.

Μηχανές εσπρέσο με κάψουλα

Για τις μηχανές εσπρέσο με κάψουλα, ξεκίνα περνώντας την επιφάνεια της μηχανής με ένα νωπό πανάκι και μη ξεχάσεις την υποδοχή της κάψουλας. Αφαίρεσε προσεκτικά το δοχείο νερού και τη βάση και καθάρισέ τα στο νεροχύτη με σαπούνι και νερό. Αφού βάλεις στη θέση τους τα μέρη της μηχανής, ήρθε η στιγμή να ασχοληθείς με το εσωτερικό. Γέμισε το δοχείο της μηχανής με το διάλυμα κιτρικού οξέος (βλ. παραπάνω) και συνέχισε κανονικά σαν να φτιάχνεις το ρόφημα σου, μέχρι να αδειάσει το δοχείο. Για να είσαι σίγουρος πως η μηχανή σου έχει «απαλλαχτεί» από τα υπολείμματα και τα έλαια του καφέ, επανάλαβε τη διαδικασία χρησιμοποιώντας σκέτο νερό αυτή τη φορά. Έτσι μπορείς με ελάχιστη προσπάθεια να απολαμβάνεις στο εξής τον αγαπημένο σου εσπρέσο όπως πρέπει.

katharismos-kafieteras-03

Μπρίκια

Οι φίλοι του ελληνικού που επιμένουν στην «παράδοση» σίγουρα θα έχουν βρεθεί κάποια στιγμή αντιμέτωποι με καφέ που κάηκε στο μπρίκι με αποτέλεσμα ο πάτος να γίνει κατάμαυρος από τα καμένα υπολείμματα. Σε περίπτωση που το τρίψιμο με το σφουγγάρι και το υγρό πιάτων δεν είναι αρκετό για να τα βγάλει πέρα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μαγειρική σόδα σε σκόνη μαζί με λίγο χλιαρό νερό. Βάλε το μπρίκι σε χαμηλή φωτιά και όταν το μείγμα σου βλέπεις να έχει πάρει βράση αφαίρεσε και καθάρισε τον πάτο. Το μπρίκι σου είναι πλέον πεντακάθαρο.

Καφετιέρες φίλτρου

Τώρα που ο χειμώνας δείχνει πλέον για τα καλά τα δόντια του, ο «γαλλικός» κερδίζει σίγουρα πόντους. Και η καφετιέρα φίλτρου όμως θέλει μια κάποια φροντίδα, ειδάλλως το γευστικό αποτέλεσμα δε θα είναι το αναμενόμενο. Φρόντισε μια φορά το μήνα να καθαρίζεις καλά την καφετιέρα σου, πλένοντας στο χέρι τα αποσπώμενα μέρη. Για να καθαρίσεις το εσωτερικό γέμισε το δοχείο νερού με το ίδιο διάλυμα που αναφέραμε και πιο πάνω. Βάλε την καφετιέρα σε λειτουργία σαν να πρόκειται να ετοιμάσεις καφέ. Όταν το δοχείο φτάσει στο μισό, κλείσε την καφετιέρα και βάλε τη ξανά σε λειτουργία αφού περάσει μια ώρα μέχρι να αδειάσει εντελώς.

katharismos-kafieteras-05

Extra tips

  • Μη χρησιμοποιείς ξύδι. Η μυρωδιά του είναι έντονη και μπορεί να «ποτίσει» την καφετιέρα σου
  • Για τα αποσπώμενα εξαρτήματα απόφυγε το πλυντήριο πιάτων ώστε να γλυτώσεις από τυχόν φθορές
  • Μη χρησιμοποιείς απορρυπαντικό πιάτων για να καθαρίσεις το εσωτερικό της μηχανής/καφετιέρας
  • Καθάριζε τη συσκευή σου ανά τακτά χρονικά διαστήματα ώστε η αφαλάτωση να μη γίνεται μπελάς

Ακολούθησε τα παραπάνω tips την επόμενη φορά που θα φτιάξεις καφέ και το αποτέλεσμα, να είσαι σίγουρος, θα σε ανταμείψει! Επίσης, ό,τι χρειάζεσαι από εξοπλισμό σε περιμένει στο Public.gr!