Οι καλύτερες ηλεκτρικές σκούπες και πώς θα διαλέξεις την κατάλληλη

Περίληψη: Οι καλύτερες ηλεκτρικές σκούπες είναι εδώ και εμείς σου δίνουμε συμβουλές για να διαλέξεις αυτήν που κάνει τικ σε όλες σου τις ανάγκες!

Το σκούπισμα ίσως να μην είναι η αγαπημένη σου δουλειά στο σπίτι, αλλά με τον κατάλληλο σύμμαχο μπορεί και να γίνει! Το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να επιλέξεις την κατάλληλη ηλεκτρική σκούπα για εσένα. Τώρα βέβαια, η επιλογή μπορεί να μην είναι και τόσο εύκολη υπόθεση. Γι’ αυτό είμαστε εμείς εδώ, για να ξεδιαλύνουμε τα πράγματα, να σου παρουσιάσουμε με απλά λόγια όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις, και έτσι να καταλήξεις στις καλύτερες ηλεκτρικές σκούπες βάσει των αναγκών και για να επιλέξεις αυτή που ανταποκρίνεται περισσότερο στις απαιτήσεις σου.

Ποιες είναι άραγε οι καλύτερες ηλεκτρικές σκούπες σήμερα;

Η απάντηση, όπως καταλαβαίνεις, είναι διαφορετική για τον καθένα από εμάς. Η καλύτερη ηλεκτρική σκούπα δεν είναι μία. Ο εντοπισμός της εξαρτάται από τις απαιτήσεις και τις ανάγκες κάθε ανθρώπου και κάθε σπιτιού. Κάποια χαρακτηριστικά που είναι απαραίτητα για εμάς ίσως είναι αχρείαστα για εσένα. Για να σε βοηθήσουμε να κάνεις τη σωστή επιλογή λοιπόν, θα δούμε παρακάτω τους σημαντικότερους κατασκευαστές στο χώρο και θα αναλύσουμε τα βασικότερα κριτήρια επιλογής μία ηλεκτρικής σκούπας.

Ηλεκτρικές σκούπες Miele

Η Miele ξεχωρίζει και στις ηλεκτρικές σκούπες και οι λόγοι είναι αρκετοί. Τα μοντέλα της συνδυάζουν υψηλή απόδοση με έξυπνα χαρακτηριστικά και κομψό σχεδιασμό. Επιπλέον, διαθέτουν μεγάλη ακτίνα δράσης και καινοτόμες λειτουργίες όπως το Parquet Twister, για να σκουπίζεις ξένοιαστα κάθε επιφάνεια. Η Complete C3 Silence είναι μία από τις πιο προσιτές προτάσεις της Miele αλλά είναι εξαιρετικά απορροφητική, διαθέτει χρήσιμα εξαρτήματα και λειτουργεί σε χαμηλά επίπεδα θορύβου.

Ηλεκτρικές σκούπες Bosch

Οι προτάσεις της Bosch καλύπτουν μία ευρεία γκάμα αναγκών και επιπέδων τιμής. Οπότε είναι σχεδόν σίγουρο ότι κάποιο από τα μοντέλα της ταιριάζει στις ανάγκες σου. Επιπλέον, το μοτέρ έρχεται με 10 χρόνια εγγύηση, οπότε μπορείς να είσαι βέβαιος πως θα απολαμβάνεις υψηλή απόδοση καθαρισμού για πολλά χρόνια. Η Bosch BGLS2BA1 είναι η ιδανική σκούπα αν έχεις περιορισμένο χώρο. Είναι μικρή, οπότε είναι ευέλικτη και αποθηκεύεται εύκολα, αλλά ταυτόχρονα είναι και ισχυρή, με μοτέρ 600W.

Ηλεκτρικές σκούπες Rowenta

Οι ηλεκτρικές σκούπες της Rowenta ξεχωρίζουν για τη χαμηλή στάθμη θορύβου που παράγουν, ακόμα και στα πιο ισχυρά μοντέλα. Είτε ενδιαφέρεσαι για σκούπα με κάδο είτε για σκούπα με σακούλα, η Rowenta έχει αθόρυβες σκούπες με εξαιρετική απόδοση σε κάθε κατηγορία. Από τις επιλογές της ξεχωρίζει σίγουρα η Rowenta X-Ô IX7777. Πρόκειται για μία κορυφαία σκούπα με κάδο και λειτουργεί με μπαταρία. Διαθέτει τεράστια αυτονομία αλλά και εξαιρετικά ισχυρή απορροφητικότητα.

Ενεργειακή κλάση

Είναι γεγονός πως για όποια οικιακή συσκευή και να μιλάμε, η κατανάλωση ενέργειας έχει μετατραπεί σε ένα από τα σημαντικότερα κριτήρια επιλογής. Η κατανάλωση της σκούπας που θα επιλέξεις εξαρτάται από την ισχύ του μοτέρ, η οποία μετριέται σε Watts (W). Όσο πιο ισχυρό το μοτέρ, τόσο πιο μεγάλη η κατανάλωση. Αλλά, αν το μοτέρ είναι πιο ισχυρό, δεν θα καθαρίζει καλύτερα η σκούπα; Όχι απαραίτητα είναι η απάντηση. Οπότε τι κάνεις σε αυτή την περίπτωση; Στις ηλεκτρικές σκούπες, όπως συμβαίνει σε άλλες ηλεκτρικές συσκευές, υπάρχει η ενεργειακή ετικέτα για να σε βοηθήσει. Η πιο ενεργειακά αποδοτικές σκούπες έρχονται με βαθμολογία «Α».

Επιφάνεια: καθαρισμός σε πάτωμα ή σε χαλί;

Αφήνεις τα πατώματα όλο το χρόνο χωρίς χαλιά ή στρώνεις; Συνήθως το δεύτερο, οπότε θες μία σκούπα που μπορεί να καθαρίζει με την ίδια ευκολία σε κάθε επιφάνεια, είτε αυτή είναι παρκέ, πλακάκι ή χαλί. Τα καλά νέα εδώ είναι πως οι περισσότερες ηλεκτρικές σκούπες έχουν ρύθμιση στο πέλμα, για να επιλέγεις μεταξύ σκουπίσματος σε χαλί και σε σκληρή επιφάνεια. Το ίδιο ισχύει και για τις σκούπες stick. Υπάρχουν και σκούπες με ξεχωριστά εξαρτήματα ανά επιφάνεια όμως, αν έχεις πιο εξειδικευμένες ανάγκες ή θες να προστατέψεις το παρκέ για παράδειγμα.

Με σακούλα ή χωρίς;

Στις περισσότερες περιπτώσεις η επιλογή εδώ είναι θέμα προσωπικής προτίμησης. Οι ηλεκτρικές σκούπες με σακούλα απαιτούν αγορά αναλώσιμων ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ οι ηλεκτρικές σκούπες με κάδο χρειάζονται απλώς άδειασμα/καθαρισμό. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει ένας σημαντικός λόγος για να επιλέξεις μοντέλο με σακούλα και αυτό είναι οι αλλεργίες και η ποιότητα του αέρα. Οι σκούπες με σακούλα εγκλωβίζουν τη σκόνη σε ένα κλειστό σημείο με το οποίο δεν θα έρθεις σε επαφή. Επιπλέον, ακριβώς επειδή το σύστημα είναι πιο αεροστεγές, με μία σκούπα με σακούλα απολαμβάνεις συνήθως πιο καθαρή ατμόσφαιρα.

Επιστροφή σκόνης

Το θέμα της ποιότητας αέρα είναι πολύ σημαντικό και έχεις τον τρόπο να ελέγξεις πώς αποδίδει η σκούπα που θα επιλέξεις. Το κριτήριο που πρέπει να κοιτάξεις σε αυτή την περίπτωση είναι η εκπομπή σκόνης. Ανάλογα με το ποσοστό σκόνης που επιστρέφεται στον αέρα από τη σκούπα, προκύπτει και μία βαθμολογία παρόμοια με την ενεργειακή ετικέτα. Οι σκούπες με την καλύτερη απόδοση σε αυτό το κομμάτι παίρνουν βαθμολογία «Α» καθώς αφήνουν τη λιγότερη σκόνη να επιτρέψει στην ατμόσφαιρα.

Ακτίνα δράσης

Όσο μεγαλύτερη είναι η ακτίνα δράσης μίας ηλεκτρικής σκούπας, τόσο μεγαλύτερη η απόσταση που μπορείς να φτάσεις μακριά από την πρίζα. Με απλά λόγια, αυτό το χαρακτηριστικό αναφέρεται στο μήκος του καλωδίου ρεύματος και το μήκος του σωλήνα. Η μεγάλη ακτίνα δράσης είναι πολύ βολική καθώς μπορείς να σκουπίσεις μεγαλύτερη επιφάνεια και περισσότερα δωμάτια χωρίς να βγάλεις τη σκούπα από την πρίζα.

Συμβατότητα της σκούπας με...τα κατοικίδια

Αν έχεις κατοικίδια στο σπίτι τότε σίγουρα ξεκινάς από αυτό το σημείο. Υπάρχουν ηλεκτρικές σκούπες ειδικά σχεδιασμένες για σπίτια που έχουν κατοικίδια. Αυτά τα μοντέλα είναι συνήθως ισχυρότερα και άρα καλύτερα στο να απορροφούν την τρίχα από ζωάκια. Επιπλέον, έρχονται με ειδικά εξαρτήματα για την αποδοτικότερη συλλογή της τρίχας των κατοικίδιων από κάθε σημείο.

Τελικά ποια τα χαρακτηριστικά συνθέτουν τις καλύτερες ηλεκτρικές σκούπες;

Για τα βασικότερα χαρακτηριστικά μιλήσαμε ήδη. Αν προσέξεις τα παραπάνω, τότε το καθάρισμα θα γίνει παιχνιδάκι. Για να τα έχεις όλα, όμως, υπάρχουν και μερικά ακόμα χαρακτηριστικά που παρότι δεν θα βοηθήσουν στο πιο αποδοτικό καθάρισμα, θα κάνουν τη ζωή σου ευκολότερη. Το πρώτο είναι τα φίλτρα. Όπως υπάρχουν σκούπες για κατοικίδια, έτσι υπάρχουν και σκούπες για όσους έχουν αλλεργίες. Αυτές οι σκούπες συγκρατούν αποδοτικότερα τη σκόνη καθώς εξοπλίζονται με ειδικά φίλτρα, όπως φίλτρα HEPA. Τέλος, για να μην σε «ξεκουφαίνει» η σκούπα κάθε φορά που καθαρίζεις, μεταξύ των μοντέλων που έχουν τα χαρακτηριστικά που θες, επίλεξε αυτό με τη χαμηλότερη στάθμη θορύβου (η οποία μετριέται σε dB)

Ο απόλυτος προορισμός για τις καλύτερες ηλεκτρικές σκούπες είναι μόνο τα Public

Σε αυτό το άρθρο εστιάσαμε στις ηλεκτρικές σκούπες με σακούλα και με κάδο, αλλά και στις σκούπες stick. Υπάρχουν όμως και οι σκούπες robot, απλά δεν τις αναφέραμε εδώ γιατί καλύπτουν διαφορετικές ανάγκες και τα κριτήρια επιλογής τους είναι διαφορετικά. Όποια ηλεκτρική σκούπα κι αν ταιριάζει στις ανάγκες σου όμως, σίγουρα θα την βρεις εδώ. Διαθέτουμε μία τεράστια ποικιλία σε κάθε είδος, για να επιλέξεις την καλύτερη ηλεκτρική σκούπα για εσένα!