8+1 μικρές αλλαγές για να γυμνάζεσαι χωρίς γυμναστήριο!

Περίληψη: Θέλεις να βελτιώσεις τη φυσική σου κατάσταση αλλά έχεις… αλλεργία στο γυμναστήριο; Άλλαξε μερικές συνήθειες και θα δεις διαφορά!

Οι περισσότεροι άνθρωποι θα ήθελαν να έχουν πιο γυμνασμένο σώμα, μεγαλύτερη αντοχή, χαμηλότερο βάρος, «σμιλεμένους» μύες. Ταυτοχρόνως, όμως, οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν πως το fitness απαιτεί ιδρώτα, κούραση, ατελείωτες ώρες σηκώνοντας βάρη σε κάποιο γυμναστήριο. Εντάξει, σίγουρα αυτό είναι ένας τρόπος. Και σίγουρα, αν θέλεις σώμα τύπου Chris Hemsworth, είναι και απαραίτητο. Αλλά μπορείς να δεις μεγάλες αλλαγές στο σώμα σου, απλά αλλάζοντας μερικές μικρές καθημερινές συνήθειες.

Χρόνος, ο μεγαλύτερος σύμμαχος

Καλό θα ήταν να ξεκινήσουμε αναλύοντας λίγο κάτι που είπαμε πιο πάνω: μεγάλες αλλαγές στο σώμα μέσα από μικρές αλλαγές στις συνήθειες. Μπορεί να υπάρχει η πεποίθηση πως ακόμη και η μικρότερη αλλαγή στο σώμα απαιτεί τεράστιες θυσίες, αλλά αυτό είναι μύθος. Οι τεράστιες θυσίες απαιτούνται αν, για παράδειγμα, είναι αρχές Μαΐου και θέλεις beach bod μέχρι τις αρχές Ιουνίου. Δώσε στο σώμα σου χρόνο και μην απογοητεύεσαι αν το πρώτο δίμηνο αλλάζουν ελάχιστα. Το σώμα σου θέλει να κρατήσει την παλιά ισορροπία και χρειάζεται χρόνο μέχρι να προσαρμοστεί στην νέα κατάσταση.

Το 90% για το 10%

Αν θέλεις όντως σώμα τύπου Hemsworth, να γνωρίζεις πως το 90% της (πολύ εντατικής) γυμναστικής θα χρειαστεί για το τελευταίο 10% του αποτελέσματος. Με άλλα λόγια, μπορείς να φτάσεις στο 90% του… Hemsworth με πολύ λιγότερη γυμναστική, και πιο «λογική» διατροφή.

Πάμε να δούμε τα μικρά πράγματα που κάνουν μεγάλη διαφορά!

fitness-tips-01

1. Ανεβαίνω σκαλοπάτια, ανεβαίνω ανηφοριές

Η καθιστική ζωή είναι ο χειρότερος εχθρός της υγείας σου. Προσπάθησε να αυξήσεις το περπάτημα, αποφεύγοντας τα μηχανικά μέσα. Για παράδειγμα, στο μετρό μην πάρεις τις κυλιόμενες σκάλες αλλά τις κανονικές. Αν πρέπει να ανέβεις στον 2ο όροφο, πάρε τις σκάλες και όχι ασανσέρ. Την επόμενη φορά που θα πρέπει να πεταχτείς στο περίπτερο, μην πάρεις αυτοκίνητο αλλά πήγαινε με τα πόδια. Το περπάτημα βελτιώνει την κυκλοφορία και προάγει την ευεξία. Οι σκάλες είναι τέλεια άσκηση, ανεβάζει παλμούς και ενεργοποιεί τους μύες των ποδιών, τους πιο ενεργοβόρους μύες του σώματος.

2. Διαλέγω τι τρώω

«Είσαι ό,τι τρως». Η αρχαία φράση έχει σήμερα τεράστια σημασία. Δεν χρειάζεται προσεκτικά οργανωμένο πλάνο για το φαΐ κάθε μέρας, απλά προσπάθησε να αποφύγεις συγκεκριμένες τροφές και να τις αντικαταστήσεις με υγιεινές εναλλακτικές. Απόφυγε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, και ειδικά τα αλλαντικά και τις τροφές με υπερβολική ζάχαρη. Επίλεξε φρούτα, λαχανικά, ή ωμούς ξηρούς καρπούς, αντί για πατατάκια, μπισκότα, κρακεράκια, κουλούρια. Αυτό θα αυξήσει τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά στη δίαιτά σου και θα σου δώσει ενέργεια για περισσότερο.

3. Στην αγκαλιά του Μορφέα

Ο ύπνος είναι βασικός σε κάθε άνθρωπο. Προσπάθησε να «γράψεις» οκτώ ώρες ύπνου για να επιτρέψεις στο σώμα σου να επανορθώσει τις βλάβες της ημέρας. Ο καλός ύπνος βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, σταθεροποιεί τον μεταβολισμό, ενώ βελτιώνει τις λειτουργίες του εγκεφάλου. Επίσης, ακόμη κι αν ασκείσαι εντατικά, το σώμα σου χρειάζεται χρόνο ύπνου για να διορθώσει τους μύες και να χτίσει καινούριους!

4. Σύμμαχός σου το νερό

fitness-tips-02

Το νερό είναι θεμελιώδες. Το σώμα μας είναι τουλάχιστον 50% νερό. Όλες του οι λειτουργίες βασίζονται στο νερό και σε λεπτές ισορροπίες. Αν δεν πίνεις αρκετά υγρά, οι ισορροπίες διαταράσσονται και προκύπτουν διάφορα προβλήματα, από δυσκαμψία και κούραση, μέχρι και κράμπες ή δυσκοιλιότητα. Το νερό βοηθά και στην αποβολή των τοξινών, στο να μένουν οι μύες δυνατοί, το δέρμα ελαστικό, αλλά και το μυαλό σε καλή λειτουργία!

5. Χασμουρητό και τέντωμα

Μπορεί να φαίνεται αστείο, αλλά το τέντωμα – ή αλλιώς «stretching» – είναι πολύ χρήσιμο, τόσο το βράδυ πριν πέσεις για ύπνο, όσο και το πρωί! Το τέντωμα βοηθά στην ενεργοποίηση των μυών, στη μείωση των τραυματισμών, κρατά τις κλειδώσεις υγιείς, και αυξάνει το εύρος της κίνησης κάθε κλείδωσης. Προσπάθησε να αλλάζεις το είδος του τεντώματος κάθε μέρα, προσθέτοντας κι άλλες κινήσεις, όπως τέντωμα ποδιών ή περιστροφή αυχένα. Αλλά στην αρχή με μέτρο!

6. Ξεκίνα με το πράσινο!

Όχι στο φανάρι, στο πιάτο. Προσπάθησε να διαλέγεις πράσινα λαχανικά ή σαλάτες για συνοδευτικό στο φαγητό σου και ξεκίνα από αυτά! Μην ξεκινήσεις από τη μπριζόλα ή τα… παϊδάκια, αλλά από το μαρούλι ή το μπρόκολο! Το «κυρίως» μπορεί να περιμένει λίγο.

7. Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται

Ξεκίνα τη μέρα σου με λίγη γυμναστική. Μην τρομάζεις, δεν θα σου προτείνουμε να γράψεις 5 χιλιόμετρα τρέξιμο και να το βαφτίσουμε «λίγη». Αλλά μπορείς να ξεκινήσεις με 2-3 απλές και γρήγορες ασκήσεις, οι οποίες δεν θα σου πάρουν πάνω από 1-2 λεπτά. Για παράδειγμα, 10 push-ups, 10 καθίσματα (squats), 10 βυθίσεις (dips). Δεν χρειάζονται καν βάρη ή όργανα, θα τα ολοκληρώσεις σε ελάχιστο χρόνο, σχεδόν δεν θα ιδρώσεις, αλλά βάζοντας τις ασκήσεις αυτές στην πρωινή σου ρουτίνα, θα κάνουν θαύματα στην ενέργειά σου όλη την μέρα!

8. Πρωινό για βασιλιά

fitness-tips-03

Η παλιά παροιμία λέει «το πρωί να τρως σαν βασιλιάς». Ξεκίνα την ημέρα με τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες και απόφυγε τα παραδοσιακά δημητριακά. Μια ελαφρά ομελέτα ή ένα τοστ (ολικής) με αυγό και αβοκάντο θα σου δώσουν τα σωστά υγιεινά λιπαρά και τις πρωτεΐνες που χρειάζεται ο οργανισμός σου, εξαφανίζοντας το αίσθημα της πείνας για πολλές ώρες!

9. Πάτα Play!

Η μουσική είναι το ιδανικό κίνητρο. Αν θέλεις να εντάξεις ελαφρά άσκηση στην καθημερινότητά σου, ακόμη και μετά από μια εξαντλητική μέρα, η μουσική μπορεί να σε κάνει να πετάς. Βάλε ακουστικά, διάλεξε τα πιο ανεβαστικά κομμάτια, φτιάξε μια playlist, για να σου δώσει ενέργεια, όταν νομίζεις πως οι μπαταρίες σου είναι άδειες!

Ήρθε η ώρα για αλλαγή

Μπορεί να σκέφτεσαι πως δεν γίνεται. Ίσως δυσφορείς ακόμη και στην ιδέα. Αλλά – και δε μπορούμε να το πούμε πιο ξεκάθαρα – αν θέλεις το σώμα που δεν είχες ποτέ, θα πρέπει να κάνεις πράγματα που δεν είχες κάνει ποτέ. Αυτό που σου λέμε είναι πως μπορείς να πετύχεις πολλά, ακόμη και με μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά σου, και πως δεν χρειάζεται να λιώνεις στη γυμναστική!