Love Earth: Αναλαμβάνουμε δράση για ένα πιο πράσινο μέλλον

Περίληψη: Το πρόγραμμα Love Earth και το πρώτο Zero Waste κατάστημά μας είναι εδώ για τις δικές σου ανάγκες αλλά και για του περιβάλλοντος.

Η κλιματική αλλαγή είναι ένα φαινόμενο που γίνεται πλέον αντιληπτό ακόμα και με «γυμνό μάτι». Όλοι παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια πως τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα κάνουν πιο συχνά την εμφάνισή τους και οι θερμοκρασίες γίνονται πιο ακραίες το χειμώνα και το καλοκαίρι, ενώ τα επίπεδα CO2 που εκπέμπουμε είναι περισσότερα από ποτέ. Η βιωσιμότητα, λοιπόν, δεν μπορεί να είναι απλά ένα buzzword, αλλά μία φιλοσοφία που υπάρχει στο επίκεντρο κάθε μας απόφασης. Στο Public Group συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες σου και γινόμαστε σύμμαχοι στην προσπάθεια για ένα πιο πράσινο αύριο. Στις μέρες μας είναι λογικό κάθε φορά που ψωνίζεις ή επισκέπτεσαι ένα κατάστημα να σκέφτεσαι και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των επιλογών σου. Στα Public, όμως, το να κάνεις τη βιώσιμη επιλογή παύει να είναι προβληματισμός. Μέσα από το νέο πρόγραμμα «Love Earth» και τη δημιουργία του πρώτου Zero Waste καταστήματος λιανικής το sustainability ενσωματώνεται στην καταναλωτική εμπειρία και σε βοηθάει να κάνεις με φιλικό τρόπο τις αγορές σου, χωρίς να το σκεφτείς.

Πώς το «Love Earth» μεταμορφώνει την εμπειρία σου στα Public

Σκέψου την τελευταία φορά που πήγες για ψώνια. Η διαδρομή από την αρχή μέχρι το τέλος είμαι σίγουρος πως πήγε κάπως έτσι: αφού περιηγήθηκες στο κατάστημα και επέλεξες αυτό που σου άρεσε, πέρασες στο ταμείο όπου περίμενες να το παραλάβεις (συνήθως μέσα σε πλαστική σακούλα), να πάρεις την απόδειξη και μετά να φύγεις. Σε όλη αυτή την απλή διαδικασία χωράνε πολλές βελτιώσεις και αυτός ακριβώς είναι ο σκοπός του «Love Earth». Τα πιο προφανή σημεία βελτίωσης είναι η πλαστική σακούλα και η απόδειξη. Γι’ αυτό και στο Public σε ενθαρρύνουμε να επιλέξεις την ηλεκτρονική απόδειξη, ενώ έχουμε ξεκινήσει και τη διαδικασία μετάβασης σε πιο φιλικές συσκευασίες.

Οι παραπάνω κινήσεις, όμως, έχουν μόνο μία μικρή συνεισφορά στην μείωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος. Για να πετύχουμε τους στόχους μας σκεφτήκαμε από την αρχή την λειτουργία μας και εφαρμόζουμε ριζικές αλλαγές. Ξεκινήσαμε από ένα βασικό συστατικό της λειτουργίας κάθε καταστήματος, την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας. Αν αυτή παράγεται με τρόπο που έχει αρνητική επίπτωση στο περιβάλλον, «ακυρώνονται» σε μεγάλο βαθμό οι βιώσιμες δράσεις εντός του καταστήματος. Για το λόγο αυτό φροντίσαμε η ενέργεια που φτάνει σε 57 καταστήματα Public να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. Επιπλέον, φροντίζουμε η συνολική κατανάλωση ενέργειας να είναι μικρότερη, με τη χρήση λαμπτήρων LED, σύγχρονων μονάδων κλιματισμού και αυτόματων αισθητήρων φωτός.

Η πρωτοβουλία «Love Earth» έχει στο επίκεντρό της τα «τρία R» της προστασίας του περιβάλλοντος: Reduce, Reuse, Recycle. Μάλιστα, η σειρά με την οποία έρχονται αυτά είναι πολύ σημαντική. Η ανακύκλωση έρχεται τρίτη και πρώτα εφαρμόζουμε μείωση και επαναχρησιμοποίηση. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Στο Public, μέσω των εξειδικευμένων κέντρων επισκευής ηλεκτρονικών συσκευών iRepair που λειτουργούν στο δίκτυο καταστημάτων, μπορείς να βρεις πλέον ανακατασκευασμένες συσκευές (refurbished). Προϊόντα που μας ήρθαν με κάποιο ελάττωμα δεν καταλήγουν σε κάποια χωματερή αλλά τους δίνεται δεύτερη ζωή. Η επέκταση της ζωής μίας ηλεκτρονικής συσκευής βοηθά στη μείωση του e-waste. Επιλέγοντας ένα ανακατασκευασμένο smartphone έναντι ενός καινούργιου, εξασφαλίζεις πως η αγορά σου έχει πολύ μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Public Συντάγματος: το πρώτο Zero Waste κατάστημα στην Ελλάδα

Η διάθεση refurbish συσκευών είναι μέρος μίας γενικότερης νοοτροπίας μείωσης των απορριμμάτων που πλέον εφαρμόζουμε, η οποία εκφράζεται στο μέγιστο βαθμό στο κατάστημα Public Συντάγματος. Κάνοντας τη βόλτα σου στο αγαπημένο κατάστημα Public στο κέντρο της Αθήνας θα παρατηρήσεις ένα νέο μήνυμα να σε καλωσορίζει στην είσοδο: «Just Go Zero Goes Public». Το μήνυμα αυτό σηματοδοτεί τη νέα πραγματικότητα στο κατάστημα, η οποία ασπάζεται πλήρως την κυκλική οικονομία και την μείωση των απορριμμάτων στο μηδέν. Αυτό δεν είναι κάποιος μελλοντικός στόχος ούτε wishful thinking. Το Public Συντάγματος είναι επισήμως το πρώτο Zero Waste κατάστημα λιανικής στην Ελλάδα. Σε συνεργασία με την Polygreen, τόσο το κατάστημα Συντάγματος όσο το Public Café εντάσσουν στη λειτουργία τους ολοκληρωμένα ρεύματα μείωσης, ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης υλικών, καλύπτοντας όλα τα οργανικά απόβλητα, τα υπολείμματα καφέ, τα καπνικά προϊόντα, καθώς και χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο και πλαστικό. Για κάθε επίσκεψή σου στο κατάστημα Public και στο Public Café από εδώ και πέρα μπορείς να είσαι σίγουρος πως έχεις κάνει την βιώσιμη επιλογή.

Στην ανάγκη για αντιστροφή των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής μπορούμε μαζί να έχουμε θετικό αντίκτυπο στον πλανήτη.