Η Apple ετοιμάζει iPhone με USB-C αντί για Lightning port!

Περίληψη: Όλα δείχνουν πως η Apple θα αφήσει το Lightning port και θα ακολουθήσει τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ενιαία θύρα φόρτισης!

Κάθε χρόνο έχουμε παρόμοια κατάσταση: τα νέα iPhones δεν είναι παρά λίγους μήνες μακριά, οι φήμες οργιάζουν, οι διαρροές… διαρρέουν, και όλοι εμείς μένουμε με την αγωνία, διαβάζοντας κάθε είδηση και κάθε φήμη που βγαίνει, προσπαθώντας να μάθουμε λίγα περισσότερα πράγματα για τα επόμενα μοντέλα της Apple! Κάπως έτσι συμβαίνει και με τα φετινά iPhones, τα οποία φημολογείται εντόνως πως θα περάσουν στην εποχή του USB-C, αντικαθιστώντας την υφιστάμενη θύρα Lightning.

Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η όλη κατάσταση έχει ξεκινήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θέλει να επιβάλει σε όλους τους κατασκευαστές κινητών, smartphones και άλλων φορητών συσκευών μια κοινή θύρα για τη φόρτιση. Οι μόνες συσκευές που δικαιούνται εξαίρεσης είναι αυτές των οποίων το μέγεθος είναι τόσο μικρό που η USB-C απλά δεν χωράει! Για την Apple, αυτό σημαίνει πως το μοναδικό της προϊόν το οποίο δικαιούται εξαίρεσης είναι το Apple Watch! Για όλα τα υπόλοιπα, η μετάβαση σε USB-C είναι μονόδρομος, έστω και μόνο για την Ευρωπαϊκή αγορά! Η επερχόμενη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαγορεύει οποιαδήποτε ιδιόκτητη "κλειδωμένη" μορφή θύρας, σε μια προσπάθεια να μειωθούν τα λεγόμενα "ηλεκτρονικά απόβλητα", να αυξηθεί η διάρκεια ζωής και η βιωσιμότητα των προϊόντων, αλλά και να γίνει πιο εύκολη η χρήση συσκευών από διαφορετικούς κατασκευαστές.

Οι νομοθέτες θέλουν, επιπροσθέτως, να δουν πιο ξεκάθαρες ενδείξεις και πληροφορίες πάνω στις συσκευές, όσον αφορά τις επιλογές φόρτισης, καθώς και το εάν περιλαμβάνεται φορτιστής ή καλώδιο μέσα στη συσκευασία. Αυτό γίνεται για να μειωθεί η πιθανότητα παρανόησης ή παραπληροφόρησης, να διευκολυνθούν οι καταναλωτές στο να επιλέγουν την καλύτερη συσκευή, αλλά και να διευκολυνθούν οι καταναλωτές που ήδη έχουν διάφορες συσκευές και δεν χρειάζονται επιπλέον φορτιστές.

Προφανώς, σε όλα αυτά δεν υπήρχε περίπτωση να εξαιρεθεί η Apple, επομένως η μοίρα του γνωστού Lightning port ήταν "χρονικόν ενός προαναγγελθέντος θανάτου". Αν και η εταιρεία από το Cupertino έκανε ό,τι μπορούσε (και συνεχίζει να το κάνει) για να εξαιρεθεί από τη νομοθεσία, το μέλλον του Lightning είναι προδιαγεγραμμένο. Το μόνο που μένει να δούμε είναι το "πότε" αλλά και το "για ποιους".

Τα πλεονεκτήματα του USB-C

Το πρώτο και κύριο πλεονέκτημα της θύρας USB-C είναι το προφανές: διαλειτουργικότητα. Οι κάτοχοι συσκευών Apple δεν θα χρειάζεται να έχουν μαζί τους και ένα καλώδιο ή έναν φορτιστή για να μπορούν να φορτίζουν τις συσκευές τους. Καλώς ή κακώς, υπάρχουν πολύ περισσότεροι χρήστες συσκευών άλλων κατασκευαστών, οι οποίοι ήδη απολαμβάνουν τα οφέλη της θύρας USB-C, μιας και πλέον είναι σχεδόν αδύνατο να θέλεις να φορτίσεις το κινητό σου και να μην υπάρχει κάποιος με ένα καλώδιο USB-C.

Εκτός της διάδοσης του καλωδίου, η θύρα USB-C θα βελτιώσει και τις ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων στο iPhone, αλλά και την ταχύτητα φόρτισης, μιας και το USB-C υπερτερεί και στα δύο.

Υπάρχουν μειονεκτήματα για το USB-C;

Η πραγματικότητα είναι πως υπάρχουν μειονεκτήματα για το USB-C… όσον αφορά την Apple! Αυτή τη στιγμή, με το "ιδιόκτητο" Lightning port, η Apple απολαμβάνει τον απόλυτο έλεγχο της αγοράς. Οτιδήποτε χρησιμοποιεί Lightning port υπόκειται στον έλεγχο και την έγκριση της Apple, επομένως η εταιρεία μπορεί να εγγυηθεί για το οτιδήποτε. Διαθέτει και το πρόγραμμα "Made For iPhone" (MFi), μέσω του οποίου έχει έλεγχο της αγοράς περιφερειακών, δίνοντας πιστοποίηση σε όσους κατασκευαστές το επιθυμούν. Το USB-C, όμως, είναι κοινό για όλους και η Apple, εκτός του ότι θα χάσει τα έσοδα από τις άδειες για την "πατέντα" των βυσμάτων Lightning, θα χάσει και ένα μεγάλο μέρος του ελέγχου των συσκευών που κυκλοφορούν για τα iPhones και τις λοιπές συσκευές.

Επίσης, τουλάχιστον όπως λέει η Apple, η θύρα USB-C δεν είναι αδιάβροχη, επομένως θα "χαλάσει" την συνολική αντοχή των iPhones σε νερό. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει πως οι σχεδιαστές της Apple δε μπορούν να σχεδιάσουν μια (πιο) αδιάβροχη έκδοση του USB-C, όπως άλλωστε έκαναν και με το Lightning, αλλά η Apple θέλει να το πει κι αυτό.

Πότε έρχεται το USB-C;

Αν και ακόμη δεν έχει κυκλοφορήσει το iPhone 14, η Apple δεν (φαίνεται να) είναι έτοιμη για το USB-C ακόμη. Όλα δείχνουν πως και το επόμενο iPhone θα κυκλοφορήσει με Lightning port, με το iPhone 15, το οποίο αναμένεται μετά τα μέσα του 2023, να είναι το μοντέλο στο οποίο – μάλλον – θα δούμε τη θύρα USB-C να κάνει το ντεμπούτο της. Εκτός κι αν η Apple αλλάξει ξανά τα σχέδιά της. Πάντως οι φήμες οργιάζουν – και υπάρχουν και οι αντίστοιχες "διαρροές" – για το ότι η Apple έχει ήδη κατασκευάσει πρωτότυπα μοντέλα για να δοκιμάσει τις νέες θύρες.

Για την ώρα, πάντως, η Apple θα κυκλοφορεί τις συσκευές της με Lightning port και με κάποιον adapter από Lightning σε USB-C, τον οποίο η Apple έχει ήδη σχεδιάσει και ο οποίος, πιθανότατα, θα περιλαμβάνεται στη συσκευασία όλων των μελλοντικών συσκευών.