Τα καλύτερα compact smartphones του 2023: μοντέλα για κάθε budget

Περίληψη: Ψάχνεις smartphone σε μικρότερες διαστάσεις; Υπάρχουν ακόμα επιλογές για σένα και είναι διαθέσιμες σε κάθε κατηγορία τιμής.

Τα smartphones σήμερα έρχονται με «άπειρες» δυνατότητες, πολλές κάμερες, μεγάλες μπαταρίες και εντυπωσιακές οθόνες. Όλα αυτά προσφέρουν μία εξαιρετική εμπειρία χρήσης στην πλειοψηφία των περιπτώσεων. Υπάρχει όμως ένας τομέας που υστερούν και αυτός είναι η εργονομία. Με τόσο μεγάλες οθόνες το μέγεθος δεν είναι πάντα βολικό και αρκετοί ψάχνουν για smartphones με μερικότερες διαστάσεις. Ναι, ένα compact smartphone συνήθως έχει μικρότερη μπαταρία και οθόνη, αλλά αν μπορείς να δεχτείς αυτά τα δεδομένα, υπάρχει κάτι εκεί έξω για σένα; Υπάρχει! Μπορεί οι επιλογές να μην είναι πολλές, αλλά θα τις βρεις σε κάθε κατηγορία οπότε σίγουρα υπάρχει κάποιο μικρό smartphone που σου ταιριάζει! Πάμε να γνωρίσουμε τα καλύτερα compact smartphones του 2023 για κάθε budget.

Οικονομικό Compact smartphone : TCL 403

Στην οικονομική κατηγορία η πιο ποιοτική πρόταση είναι το TCL 403. Διαθέτει οθόνη 6ʺ, η οποία είναι μία από τις μικρότερες που μπορείς να βρεις σε καινούργιο smartphone σήμερα. Η συσκευή μόλις παρουσιάστηκε, στα πλαίσια της MWC 2023, οπότε είναι αρκετά σύγχρονη. Φυσικά, απευθύνεται στη low-end κατηγορία, οπότε οι δυνατότητές της δεν μπορούν να συγκριθούν με ακριβότερα μοντέλα. Έρχεται όμως με Android 12 Go Edition, μία πιο ελαφριά έκδοση του λογισμικού της Google, η οποία είναι ειδικά σχεδιασμένη για να χρησιμοποιείται σε οικονομικά smartphones.

Μικρό mid-range smartphone: Sony Xperia 10 IV

Αν ψάχνεις κάτι πλήρως εξοπλισμένο, αρκετά ισχυρό, σε προσιτή τιμή και με «μαζεμένες» διαστάσεις, τότε ψάχνεις το Sony Xperia 10 IV. Διαθέτει κι αυτό οθόνη 6ʺ αλλά είναι ακόμα πιο compact από το TCL που μόλις είδαμε. Το καταφέρνει αυτό καθώς το πάνελ έχει αναλογία πλευρών 21:9. Αυτό σημαίνει πως το smartphone της Sony είναι αρκετά ψηλό, αλλά με πολύ περιορισμένο πλάτος. Αυτό μεταφράζεται σε πολύ εύκολο κράτημα και χρήση με το ένα χέρι. Επιπλέον, το Xperia 10 IV διαθέτει υποστήριξη 5G, γρήγορο επεξεργαστή με 6GB RAM και 3 κάμερες. Και το καλύτερο; Παρά της περιορισμένες διστάσεις η μπαταρία του έχει χωρητικότητα 5.000mAh οπότε η αυτονομία είναι εξαιρετική!

Το καλύτερο compact smartphone της Apple: iPhone 13 Mini

Η Apple αναγνωρίζει επίσης την ανάγκη πολλών χρηστών για smartphone μικρότερων διαστάσεων. Γι’ αυτό και δημιούργησε τη σειρά Mini. Με την ανακοίνωση της γενιάς iPhone 14 στο Far Out event δεν υπήρξε Mini μοντέλο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει εναλλακτική. Το iPhone 13 Mini παραμένει ένα από τα πιο γρήγορα smartphones της αγοράς και οι διαστάσεις του είναι οι μικρότερες που μπορείς να βρεις σήμερα. Αυτό επιτυγχάνεται χάρη στην οθόνη 5,4ʺ με τα πολύ μικρά περιθώρια. Με τον Apple A15 Bionic στο εσωτερικό όμως απολαμβάνεις αστραπιαία απόκριση. Εξαιρετική πρόταση παραμένει και το iPhone SE 3rd Gen, με οθόνη 4,7ʺ αλλά αρκετά μεγαλύτερα bezels περιμετρικά. Και αυτό έρχεται με τον A15 Bionic, αλλά επιλέγοντάς το θα έχεις μικρότερη αυτονομία από το 13 Mini και μία μόνο κάμερα στην πίσω πλευρά.

Flagship, Android, compact smartphone: Samsung Galaxy S23

Στο πρώτο unpacked της χρονιάς γνωρίσαμε την ολοκαίνουργια σειρά Galaxy S23 της Samsung. Τις εντυπώσεις έκλεψε το Galaxy S23 Ultra, χάρη στην κάμερα 200MP. Εσύ που ψάχνεις για compact smartphone το 2023 όμως σίγουρα έστρεψες την προσοχή σου στο Galaxy S23. Και καλά έκανες γιατί η οικονομικότερη flagship πρόταση της Samsung διαθέτει πολύ καλό μέγεθος. Το S23 εξοπλίζεται με οθόνη 6,1ʺ η οποία έχει πολύ μικρά bezels. Έτσι το κινητό καταλήγει να είναι το μικρότερο Android flagship που μπορείς να αποκτήσεις σήμερα. Ως flagship διαθέτει κορυφαία χαρακτηριστικά, όπως τον Snapdragon 8 Gen 2, 3 κάμερες και 8GB RAM, αλλά το μέγεθός είναι αρκετά περιορισμένο για τα δεδομένα της κατηγορίας.

Samsung Galaxy Z Flip 4: Διπλώνει και γίνεται πιο μικρό από όλα

Θα κλείσουμε με το πιο compact smartphone του 2023. Τόσο compact που χωράει ακόμα και στη μικρότερη τσέπη. Αυτό δεν είναι άλλο από το αναδιπλούμενο Samsung Galaxy Z Flip 4! Μπορεί να έχει οθόνη 6,7ʺ, αλλά από τη στιγμή που αυτή διπλώνει, μπορείς να διαχειριστείς πολύ πιο εύκολα το μέγεθός του. Φυσικά οι επιδόσεις του είναι κορυφαίες, οι κάμερές του βγάζουν πανέμορφες φωτογραφίες και η οθόνη του είναι εντυπωσιακή, αλλά αυτό που θα σε κάνει να μην επιστρέψεις ποτέ σε συμβατικό κινητό είναι το form factor. Όταν μπορείς να κόψεις το ύψος του κινητού σου στο μισό, τότε θα σταματήσει να σε απασχολεί το πόσο μεγάλη είναι η οθόνη.

Τα καλύτερα compact smartphones του 2023 στα Public

Όπως βλέπεις, υπάρχει σίγουρα ένα smartphone που μπορεί να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις σου. Μπορεί τα κινητά με μεγάλες οθόνες να είναι ο κανόνας, αλλά ακόμα υπάρχουν επιλογές compact smartphones για όλα τα budgets.