Refurbished vs μεταχειρισμένο iPhone: Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Περίληψη: Επιλέγοντας refurbished ή μεταχειρισμένο iPhone εξοικονομείς χρήματα. Τι από τα δύο είναι καλύτερο όμως; Εδώ θα αναλύσουμε όλα τα θετικά και αρνητικά.

Το επόμενο κινητό σου δεν χρειάζεται να είναι καινούργιο, ειδικά αν μιλάμε για iPhone. Τα smartphone της Apple είναι εξαιρετικά δημοφιλή και υποστηρίζονται από την εταιρεία για πάρα πολλά χρόνια. Μπορείς να βρεις ακόμα και παλιότερα μοντέλα που παραμένουν up to date κι ας μην πωλούνται πλέον ως καινούργια. Οπότε μπορείς να εξερευνήσεις και την αγορά refurbished ή μεταχειρισμένου iPhone για να αντικαταστήσεις την παλιά σου συσκευή! Με αυτό τον τρόπο, και θα βγεις κερδισμένος καθώς θα γλιτώσεις χρήματα σε σχέση με μία καινούργια συσκευή, και θα βοηθήσεις στην ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας. Μεταξύ refurbished και μεταχειρισμένου iPhone όμως, τι συμφέρει περισσότερο; Κάθε κατηγορία έχει τα θετικά και τα αρνητικά της. Παρακάτω θα εξερευνήσουμε και τα δύο, για να είσαι πλήρως ενημερωμένος πριν κάνεις την επιλογή σου.

Refurbished iPhone: Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Πλεονεκτήματα refurbished iPhone

Πλεονεκτήματα 1: Επιβεβαιωμένα πλήρως λειτουργική συσκευή

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα ενός refurbished iPhone είναι πως μπορείς να είσαι βέβαιος για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Στα Public βρίσκεις πλέον ανακατασκευασμένα Second Go iPhone, τα οποία έχουν ελεγχθεί διεξοδικά από τους έμπειρούς τεχνικούς της iRepair, και έχει πιστοποιηθεί πως όλα δουλεύουν ρολόι πριν γίνουν διαθέσιμα προς πώληση. Έτσι, η συσκευή που θα επιλέξεις μπορεί να λειτουργεί απρόσκοπτα για πάρα πολύ καιρό, αν την προσέξεις κι εσύ.

Πλεονεκτήματα 2: Κάλυψη από εγγύηση

Έχοντας περάσει τις refurbished συσκευές από εξονυχιστικό έλεγχο 28 σημείων, μπορούμε να εγγυηθούμε την καλή τους λειτουργία. Ξέρουμε ότι όλα τα μέρη ενός iPhone λειτουργούν σωστά, πριν γίνει διαθέσιμο προς πώληση. Και γι’ αυτό ακριβώς το λόγο μπορούμε και προσφέρουμε εγγύηση 12 μηνών στα refurbished iPhone. Αν συμβεί οτιδήποτε μέσα σε διάστημα ενός έτους από την ημέρα που θα αποκτήσεις την Second Go συσκευή σου, είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε.

Πλεονεκτήματα 3: Αγορά με τον τρόπο πληρωμής που σε εξυπηρετεί

Οι Second Go συσκευές μπορούν να γίνουν δικές σου με παραπάνω από έναν τρόπους πληρωμής. Μπορείς φυσικά να πληρώσεις με μετρητά και να εξοφλήσεις άμεσα την αγορά σου. Ίσως κάτι τέτοιο να μην σε βολεύει πάντα όμως. Με τα refurbished iPhone μας δεν χρειάζεται να περιορίζεσαι. Έχεις τη δυνατότητα πληρωμής και με πιστωτική κάρτα, οπότε μπορείς να επιλέξεις εξόφληση με άτοκες δόσεις και να προσθέσεις ευελιξία στις αγορές σου.

Πλεονεκτήματα 4: Δυνατότητα επιστροφής

Άλλαξες γνώμη; Μπορείς να επιστρέψεις τη refurbished συσκευή σου σε εμάς εντός 30 ημέρων, χωρίς καμία επίπτωση. Θέλουμε οι refurbished συσκευές να συνεχίσουν να είναι μέρος της οικονομίας, οπότε αν τελικά δεν σου ταιριάζει, θα χαρούμε να την λάβουμε ξανά και να την κάνουμε διαθέσιμη στον επόμενο χρήστη της.

Μειονεκτήματα refurbished iPhone

Μειονέκτημα 1: Πιθανώς υψηλότερο κόστος σε σχέση με μεταχειρισμένο

Το μόνο μειονέκτημα που μπορεί να υπάρξει αφορά το κόστος αγοράς. Συγκεκριμένα, αν μιλάμε για το ίδιο μοντέλο σε ανακατασκευασμένο και μεταχειρισμένο, το μεταχειρισμένο δεν έχει στάνταρ τιμή. Αυτό σημαίνει πως ίσως εντοπίσεις κάποιες ευκαιρίες όπου η τιμή μίας μεταχειρισμένης συσκευής είναι χαμηλότερη από τον μέσο όρο της αγοράς.

Μεταχειρισμένα iPhone: Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Πλεονεκτήματα μεταχειρισμένου iPhone:

Πλεονέκτημα 1: Ίσως χαμηλότερη τιμή

Όπως είπαμε και παραπάνω, ένα μεταχειρισμένο iPhone δεν έχει σταθερή τιμή. Αυτό μπορεί να αποτελέσει πλεονέκτημα για έναν αγοραστή, καθώς κάποιες φορές μπορείς να διαπραγματευτείς την τιμή αγοράς με τον πωλητή για να πετύχεις ένα λίγο καλύτερο deal.

Πλεονέκτημα 2: Αγορά ειδικών εκδόσεων, από όλο τον κόσμο

Στο χώρο των ηλεκτρονικών αγορών δεν υπάρχουν πλέον σύνορα. Αυτό σου προσφέρει ένα πλεονέκτημα, όταν ψάχνεις για μεταχειρισμένο iPhone. Αν, για παράδειγμα, έχει κυκλοφορήσει σε άλλη περιοχή του κόσμου μία έκδοση iPhone σε ένα χρώμα που δεν κυκλοφορεί εδώ, ή έχει κάποιο feature που δεν βρίσκεις σε έκδοση άλλης χώρας, ίσως μπορείς να παραγγείλεις αυτό το μοντέλο από το εξωτερικό μέσω internet. Βέβαια, αυτό έρχεται με μία σειρά από ρίσκα (ασυμβατότητες δικτύων, χρόνος παράδοσης κ.α.) και ίσως μεγάλο κόστος (άρα αναιρείται το πρώτο πλεονέκτημα), αλλά είναι γεγονός πως μπορείς να βρεις πολλά μεταχειρισμένα iPhone από όλο τον κόσμο, τα οποία ίσως δεν έχουν κυκλοφορήσει εδώ με τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά.  

Μειονεκτήματα μεταχειρισμένου iPhone:

Μειονέκτημα 1: Μικρότερη ή καθόλου εγγύηση

Σε αντίθεση με τις πιστοποιημένες refurbished Second Go συσκευές, επιλέγοντας ένα μεταχειρισμένο iPhone δεν καλύπτεσαι από εγγύηση. Ίσως είναι σε ισχύ ακόμα η εργοστασιακή εγγύηση από την ημέρα που απέκτησε τη συσκευή ο αρχικός της κάτοχος, αλλά αυτό συμβαίνει μόνο σε σχετικά καινούργια μοντέλα. Οπότε, αν κάτι πάει στραβά, συνήθως δεν έχεις καμία κάλυψη, οπότε μπορεί πολύ σύντομα να βρεθείς να ψάχνεις πάλι για κινητό τηλέφωνο.

Μειονέκτημα 2: Άγνωστη κατάσταση συσκευής

Πριν αποκτήσεις ένα μεταχειρισμένο iPhone, ο μόνος έλεγχος που μπορείς να του κάνεις είναι εξωτερικά. Ίσως το κινητό που σε ενδιαφέρει να έχει σημάδια χρήσης, αλλά εσύ να είσαι εντάξει με αυτό και να θες να το αποκτήσεις. Δεν μπορείς να ξέρεις όμως τι συμβαίνει εσωτερικά και αν όλα τα κομμάτια δουλεύουν όπως πρέπει. Δεν μπορείς να ελέγξεις, για παράδειγμα, αν το iPhone που σε ενδιαφέρει έχει εσωτερική βλάβη από νερό. Αυτό το γεγονός, σε συνδυασμό με την απουσία εγγύησης, προσθέτει μεγαλύτερο ρίσκο στην αγορά μεταχειρισμένου iPhone.

Μειονέκτημα 3: Αγορά μόνο με μετρητά

Η αγορά μεταχειρισμένου συνεπάγεται την άμεση πληρωμή για το κινητό. Άρα πληρωμή με μετρητά ή με τραπεζική κατάθεση. Αυτό μπορεί να αποτελεί περιοριστικό παράγοντα για τις αγορές σου. Και αν μιλάμε για ιδιωτική πώληση, δεν παρέχεται κάποια απόδειξη για την εκάστοτε συναλλαγή. Οπότε θα πρέπει να βεβαιωθείς για την αξιοπιστία του πωλητή πριν κάνεις την αγορά. Σε διάφορα online site δημοπρασιών ή αγοραπωλησιών (π.χ. eBay) υπάρχουν αξιολογήσεις χρηστών, οι οποίες μπορεί να βοηθήσουν, αλλά δεν παρέχεται σε όλες τις πλατφόρμες αυτή η πληροφορία, ούτε είναι πάντα 100% αντιπροσωπευτική.

Άρα τα καλύτερα μεταχειρισμένα iPhone είναι τελικά τα refurbished;

Και οι δύο επιλογές έχουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους. Αν ζυγίσουμε τα υπέρ και τα κατά των δύο επιλογών, όμως, μπορούμε να πούμε με σχετική βεβαιότητα πως, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, η αγορά refurbished iPhone είναι η καλύτερη επιλογή. Γι’ αυτό το λόγο, αλλά και για τα περιβαλλοντικά οφέλη, επιλέξαμε να φέρουμε τις refurbished Second Go συσκευές στα Public,

Ό,τι και αν επιλέξεις τελικά να κάνεις, όμως, θέλουμε εδώ να σου υπενθυμίσουμε να δώσεις την παλιά σου συσκευή για ανακύκλωση (και το ίδιο να κάνεις για όλες σου τις συσκευές από εδώ και πέρα). Δίνοντας μία συσκευή για ανακύκλωση, ακόμα και αν αυτή είναι χαλασμένη, διάφορα μέρη της μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν. Έτσι μειώνονται τα απόβλητα που καταλήγουν στα σκουπίδια και μειώνονται οι ανάγκες για παραγωγή νέων ανταλλακτικών. Ενισχύεις έτσι την κυκλική οικονομία, ζεις μία πιο βιώσιμη καθημερινότητα, και συμβάλεις ενεργά στη δημιουργία ενός καλύτερου αύριο για τον πλανήτη.