Οι συσκευές σου μπορούν να ζήσουν περισσότερο! Ακολούθησε τα tips μας

Περίληψη: Κράτα τις αγαπημένες σου συσκευές σε τέλεια κατάσταση! Ζήσε πιο πράσινα ακολουθώντας τις συμβουλές μας για να επεκτείνεις τον κύκλο ζωής των συσκευών σου.

Όταν μία συσκευή χαλάσει, επιβάλλεται να την ανακυκλώσεις. Έτσι θα γίνεις κι εσύ μέρος της κυκλικής οικονομίας, βοηθώντας τον πλανήτη. Επιλέγοντας να ανακυκλώσεις μία συσκευή, εξοικονομούνται πολύτιμοι πόροι και εκλύεται λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Στα Public συνεργαζόμαστε εδώ και χρόνια με την Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε., τοποθετώντας κάδους ανακύκλωσης στα καταστήματά μας και αναλαμβάνοντας να ανακυκλώσουμε τις συσκευές που δεν χρειάζεσαι πια. Μία ακόμα καλύτερη λύση για τον πλανήτη, όμως, θα ήταν να μην χρειαστεί καν να αλλάξεις συσκευή, αλλά να συνεχίσεις να χρησιμοποιείς αυτή που έχεις. Μην ξεχνάς πως από τα τρία «R» της βιωσιμότητας (Reduce, Reuse, Recycle), η ανακύκλωση έρχεται τελευταία. Οπότε κι εμείς στραφήκαμε στους ειδικούς της ανακύκλωσης για προτάσεις. Η Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε., στα πλαίσια του επιδοτούμενου προγράμματος Life Re-Weee, δημιούργησε έναν αναλυτικό οδηγό με συμβουλές για το πώς μπορείς να κρατήσεις ζωντανές τις ηλεκτρονικές και ηλεκτρικές συσκευές σου για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Πάμε να δούμε τι μας προτείνουν.

Γενικά tips για την αύξηση του χρόνου ζωής του Ηλεκτρικού & Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού

Αγοράστε Πιστοποιημένες συσκευές

Όλα ξεκινούν από μία αξιόπιστη αγορά. Για να είστε βέβαιοι ότι η συσκευή σας θα έχει τον αναμενόμενο χρόνο ζωής θα πρέπει να αγοράζετε πάντα ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό (ΗΗΕ) που να τηρεί τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Κάθε συσκευή θα πρέπει να διαθέτει την ειδική σήμανση CE. Η σήμανση CE αποδεικνύει ότι το προϊόν σας έχει ελεγχθεί και πληροί όλες τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές ως προς την ασφάλεια και την προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος.

Διατηρήστε τις Συσκευές σας καθαρές από σκόνη και υπολείμματα

Η καθαριότητα των συσκευών επηρεάζει την απόδοσή της λειτουργίας τους ενώ ταυτόχρονα η έλλειψη καθαριότητας μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα βλάβης ή/και φθοράς των κατασκευαστικών στοιχείων του εξοπλισμού. Η σκόνη και τα υπολείμματα που συγκεντρώνονται στην επιφάνεια των ΗΗΕ θα πρέπει να καθαρίζονται συχνά, καθώς με την πάροδο του χρόνου εισέρχονται στον εσωτερικό των συσκευών εμποδίζοντας την σωστή λειτουργία τους.

Κρατήστε τις συσκευές σας μακριά από την υγρασία

Η υγρασία, αν εισέλθει στο μηχανισμό λειτουργίας των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, επηρεάζει την απόδοση της συσκευής ή μπορεί και να οδηγήσει σε σοβαρή βλάβη ή και καταστροφή της. Επιπλέον, αν οι συσκευές είναι εκτεθειμένες στην υγρασία, καθώς το εξωτερικό τους κάλυμμα μπορεί να είναι μεταλλικό, κινδυνεύουν να σκουριάσουν.

Ακολουθήστε τις προδιαγραφές του κατασκευαστή

Η κάθε συσκευή έχει κατασκευαστεί με συγκεκριμένες προδιαγραφές λειτουργίας που αφορούν, για παράδειγμα, το φορτίο που μπορούν να εξυπηρετήσουν, όπως είναι τα κιλά των ρούχων που πρέπει να μπαίνουν σε ένα πλυντήριο ρούχων ή το βάρος και ο όγκος των υλικών που χωράνε σε ένα αναμίκτη (μίξερ) κ.α. Υπερφορτώνοντας μία συσκευή ή λειτουργώντας τη σε ακατάλληλες συνθήκες, καταπονούνται τα εξαρτήματά της και είναι πολύ πιθανό να δημιουργηθεί βλάβη πολύ σύντομα ή και καταστροφή της συσκευής. Επιπλέον, σε ακατάλληλες συνθήκες λειτουργίας μία συσκευή έχει χαμηλότερη απόδοση και είναι πιθανό να μην προκύπτει το επιθυμητό αποτέλεσμα από τη λειτουργία της (π.χ. καθαρά ρούχα, γρήγορος υπολογιστής κτλ.).

Κρατήστε τις συσκευές μακριά από μικρά παιδιά και κατοικίδια

Τα μικρά παιδιά αλλά και τα κατοικίδια μπορεί να προκαλέσουν μικρές ή μεγάλες φθορές στις συσκευές σας ανά πάσα στιγμή, οι οποίες στη συνέχεια επηρεάζουν και την απόδοσή τους.

Αντικαταστήστε τα χαλασμένα ή φθαρμένα εξαρτήματα

Η άμεση αντικατάσταση των χαλασμένων ή φθαρμένων εξαρτημάτων είναι ιδιαίτερα σημαντική για την σωστή λειτουργία των ΗΗΕ. Η λειτουργία μίας συσκευής με χαλασμένα εξαρτήματα επιβαρύνει κάποια άλλα εξάρτημα οδηγώντας γρηγορότερα στην καταστροφή της συσκευής

Προστατευτείτε από τις διακυμάνσεις του ρεύματος

Οι έντονες διακυμάνσεις της τάσης ρεύματος που προέρχονται από το δίκτυο παροχής της ηλεκτρικής ενέργειας είναι αλήθεια ότι μπορεί να βλάψουν τις συσκευές σας. Διακυμάνσεις μπορεί να προκύψουν είτε λόγω μη σταθερής παροχής από το ίδιο το δίκτυο είτε λόγω έκτακτων περιστατικών, όπως μία κακοκαιρία (π.χ. κεραυνοί), που θα επηρεάσουν τη λειτουργία του δικτύου. Αν μπορείτε να προβλέψετε κάποιο τέτοιο περιστατικό (π.χ. από ισχυρές βροχοπτώσεις) καλό είναι να απενεργοποιείτε και να αποσυνδέετε τις ηλεκτρικές συσκευές. Πραγματοποιήστε τις προβλεπόμενες συντηρήσεις σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή.

Πώς θα αυξήσετε το χρόνο ζωής του φορητού υπολογιστή σας

1. Αφαιρείτε τακτικά τη σκόνη και τα υπολείμματα από το πληκτρολόγιο και την οθόνη του laptop τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Αν δεν γνωρίζετε πώς να καθαρίσετε με ασφάλεια εσωτερικά τον υπολογιστή απευθυνθείτε στο αντίστοιχο κέντρο εξυπηρέτησης/επισκευών.

2. Απομακρύνετε την μπαταρία του φορητού υπολογιστή σε τακτά χρονικά διαστήματα προκειμένου να καθαρίσετε τις μεταλλικές συνδέσεις με ένα στεγνό καθαρό πανί ώστε να απομακρυνθούν οι σκόνες.

3. Μεταφέρετε πάντα τον φορητό υπολογιστή σε προστατευτική θήκη.

4. Μην εμποδίζετε τη λειτουργία του ανεμιστήρα της συσκευής ώστε να αποφεύγεται η υπερθέρμανση του υπολογιστή. Επιπλέον, μην τοποθετείτε τον φορητό υπολογιστή δίπλα σε πηγές θερμότητας ή σε άμεσο ηλιακό φως καθώς μπορεί να οδηγήσουν σε υπερθέρμανση της συσκευής.

5. Ελέγξτε ότι ο φορητός υπολογιστής διαθέτει την βέλτιστη χωρητικότητα της μνήμης RAM.

6. Αποσυνδέστε επιπρόσθετα εξαρτήματα του υπολογιστή που δεν χρησιμοποιείτε, καθώς χρησιμοποιούν άσκοπα ενέργεια από την μπαταρία. 

7. Απενεργοποιήστε την ασύρματη σύνδεση (wireless local area network – WLAN) όταν δεν τη χρειάζεστε καθώς καταναλώνει ενέργεια από την μπαταρία άσκοπα.

8. Ρυθμίστε τη φωτεινότητα της οθόνης κατάλληλα για εξοικονόμηση ενέργειας. 

9. Η εξάλειψη του κατακερματισμού (defragmentation) στο σκληρό δίσκο επιτρέπει την καλύτερη απόδοση του λειτουργικού συστήματος. 

10. Ρυθμίστε το χρόνο που ο φορητός υπολογιστής μπαίνει σε κατάσταση αναστολής λειτουργίας, επιτυγχάνοντας εξοικονόμηση ενέργειας.

11. Κάνετε συχνά επικαιροποίηση του λογισμικού και του λειτουργικού συστήματος.

12. Αν o φορητός υπολογιστής σας διαθέτει μπαταρία λιθίου (Li-Ιon battery), συστήνεται να την φορτίζετε πριν αποφορτιστεί τελείως και να μην τη φορτίζετε μέχρι την πλήρη φόρτιση (100%) (Battery University 2018, Hoffart 2008). Κατά την φόρτιση η μπαταρία θα πρέπει να διατηρείται σε φυσιολογική θερμοκρασία (Battery University 2018, TechAdvisor 2018, Hoffart 2008).

13. Αναβαθμίστε/αντικαταστήστε τα λειτουργικά μέρη (hardware) του φορητού υπολογιστή που έχουν χαλάσει με μέρη που έχουν προκύψει από την διαδικασία της προετοιμασίας για επαναχρησιμοποίηση (σύμφωνα με τα προτεινόμενα χαρακτηριστικά του κατασκευαστή) ή με καινούρια.

Πώς θα αυξήσετε το χρόνο ζωής του κινητού τηλεφώνου σας

1. Αφαιρείτε τακτικά τη σκόνη και τα υπολείμματα από την οθόνη του κινητού σας.

2. Χρησιμοποιείτε θήκη και προστατευτικό οθόνης για το κινητό σας τηλέφωνο, ώστε να προλαμβάνονται χτυπήματα, φθορές και ζημιές κατά την τοποθέτηση του κινητού σε τσάντες ή τσέπες. Ταυτόχρονα η συσκευή προστατεύεται από σκόνες και ακαθαρσίες.

3. Ρυθμίστε τη φωτεινότητα της οθόνης κατάλληλα. 

4. Κάνετε συχνά επικαιροποίηση του λειτουργικού συστήματος

5. Συνδέσεις και σήμα: Απενεργοποιήστε το ασύρματο internet (Wi-Fi και δεδομένα τηλεφωνίας), το GPS και το Bluetooth όταν δεν το χρησιμοποιείτε για εξοικονόμηση ενέργειας. 

6. Απελευθερώστε χώρο διαγράφοντας τις εφαρμογές που δεν χρησιμοποιείτε

7. Απελευθερώστε χώρο μετακινώντας μεγάλα αρχεία εκτός του ενσωματωμένου αποθηκευτικού χώρου του κινητού.

8. Διατηρήστε τη θερμοκρασία του κινητού σε φυσιολογικά επίπεδα. Για το λόγο αυτό μην τοποθετείτε το κινητό δίπλα σε πηγές θερμότητας ή σε άμεσο ηλιακό φως που μπορεί να οδηγήσουν σε υπερθέρμανση της συσκευής. 

9. Κατά τη φόρτιση η μπαταρία θα πρέπει να διατηρείται σε φυσιολογική θερμοκρασία. Οι προστατευτικές θήκες που χρησιμοποιούνται στα κινητά και το σημείο φόρτισης συχνά ευθύνονται για την αύξηση της θερμοκρασίας κατά τη φόρτιση. Όταν φορτίζετε το κινητό. αφαιρέστε τη θήκη, μην τοποθετείτε το κινητό ανάμεσα σε σεντόνια ή σκεπάσματα/κουβέρτες που μπορεί να αυξήσουν τη θερμοκρασία του κινητού. Αποφεύγετε, επίσης, την γρήγορη φόρτιση.

10. Αν το κινητό σας διαθέτει μπαταρία λιθίου (Li-Ιon battery) συστήνεται να φορτίζετε την μπαταρία πριν αποφορτιστεί τελείως και να μην τη φορτίζετε μέχρι την πλήρη φόρτιση (100%). Πλήρη φόρτιση συστήνεται να πραγματοποιείτε περίπου μία φορά το μήνα 

11. Αντικαταστήστε την μπαταρία του κινητού αν είναι απαραίτητο. Στην περίπτωση που χρειάζεται να φορτίζετε το κινητό πιο συχνά, στην περίπτωση που το κινητό θερμαίνεται υπερβολικά κατά τη φόρτιση, ή αν το κινητό αποφορτίζεται πολύ γρήγορα σε σύντομο χρονικό διάστημα χωρίς να γίνεται έντονη χρήση, είναι σημαντική ένδειξη ότι θα πρέπει να αντικαταστήσετε την μπαταρία του με αντίστοιχη που έχει προκύψει από την διαδικασία της προετοιμασίας για επαναχρησιμοποίηση (σύμφωνα με τα προτεινόμενα χαρακτηριστικά του κατασκευαστή) ή με καινούρια. 

12. Αντικαταστήστε τα εξαρτήματα που έχουν υποστεί ζημιά με αντίστοιχα που έχουν προκύψει από την διαδικασία της προετοιμασίας για επαναχρησιμοποίηση (σύμφωνα με τα προτεινόμενα χαρακτηριστικά του κατασκευαστή) ή με καινούρια.

Πώς θα αυξήσετε το χρόνο ζωής του κλιματιστικού σας 

1. Διατηρείτε καθαρή την εξωτερική μονάδα του κλιματιστικού. Σκόνη και βρωμιές μπορεί να εμποδίζουν την αποτελεσματική λειτουργία της. 

2. Βεβαιωθείτε ότι οι αεραγωγοί – στην εσωτερική και την εξωτερική μονάδα – είναι καθαροί και δεν εμποδίζεται η ροή του αέρα. Καλύμματα, ριχτάρια, έπιπλα, μπορεί να εμποδίζουν τον αέρα να κυκλοφορεί και να διαχέεται ελεύθερα.

3. Καθαρίζετε τακτικά τα φίλτρα αέρα της εσωτερικής μονάδας. Να πλένετε τα φίλτρα στον νεροχύτη με σαπούνι και ένα πανί. Περιμένετε να στεγνώσουν πριν τα τοποθετήσετε πάλι στη θέση τους. Μια φορά την εβδομάδα μπορείτε επίσης να βγάζετε το φίλτρο και να διώχνετε τη σκόνη με το πιστολάκι ή την ηλεκτρική σας σκούπα.

4. Καθαρίζετε τακτικά τις γρίλιες και τα πτερύγια του εσωτερικού μηχανήματος από σκόνες για την καλύτερη ροή του αέρα.

5. Ρυθμίστε το θερμοστάτη του κλιματιστικού κατάλληλα. Οι συνθήκες θερμικής άνεσης σε ένα χώρο είναι μεταξύ 20 και 27°C

6. Αντικαταστήστε τα εξαρτήματα που έχουν υποστεί ζημιά (π.χ. σωληνώσεις, φίλτρα) με αντίστοιχα που έχουν προκύψει από την διαδικασία της προετοιμασίας για επαναχρησιμοποίηση (σύμφωνα με τα προτεινόμενα χαρακτηριστικά του κατασκευαστή) ή με καινούρια. 

7. Πραγματοποιείτε τις προβλεπόμενες συντηρήσεις εγκαίρως από εξειδικευμένο προσωπικό.

8. Όταν πρόκειται να φύγετε για μεγάλο χρονικό διάστημα, συστήνεται να βγάζετε τη συσκευή από την παροχή ρεύματος για να την προστατέψετε από ενδεχόμενες έντονες διακυμάνσεις της τάσης του ρεύματος.

Πώς θα αυξήσετε το χρόνο ζωής του ψυγείου/καταψύκτη

1. Όταν τοποθετείτε προϊόντα στην πόρτα του ψυγείου, τοποθετείτε τα πιο βαριά στην εσωτερική πλευρά (κοντά στους μεντεσέδες). 

2. Φροντίζετε τα λάστιχα της πόρτας τα οποία κρατούν το κρύο μέσα στο ψυγείο και τον καταψύκτη να είναι καλά κλεισμένα καθαρίζοντάς τα συχνά με σαπούνι και ζεστό νερό.

3. Μην παραγεμίζετε το ψυγείο και τον καταψύκτη καθώς έτσι τα κάνετε να υπερλειτουργούν και να καταπονούνται μειώνοντας το χρόνο ζωής τους.

4. Ελέγχετε ότι η θερμοκρασία στο χώρο ψύξης είναι η κατάλληλη. Ο θερμοστάτης του ψυγείου πρέπει να ρυθμίζεται στους 4⁰C και του καταψύκτη στους -18⁰C.

5. Φροντίζετε να υπάρχει επαρκής χώρος μεταξύ των τροφίμων για καλύτερη ροή του αέρα, ώστε να επιτυγχάνεται η κατάλληλη θερμοκρασία στο χώρο ψύξης.

6. Διατηρείτε ελεύθερο το χώρο μπροστά από τους αεραγωγούς που βρίσκονται μέσα στο χώρο ψύξης, ώστε να υπάρχει ανεμπόδιστη ροή αέρα

7. Απομακρύνετε τους πάγους από την κατάψυξη τουλάχιστον μία φορά το χρόνο (σε περίπτωση που δεν γίνεται αυτόματα από τη συσκευή σας – defrost).

8. Φροντίζετε ώστε τα σπιράλ που βρίσκονται στο πίσω μέρος του ψυγείου να απέχουν μερικά εκατοστά από τον τοίχο ή άλλο σταθερό σημείο που θα τοποθετηθεί η συσκευή.

9. Να καθαρίζετε τα σπιράλ (συμπυκνωτές σερπαντίνας) του ψυγείου κάθε 6 μήνες. Συνήθως βρίσκονται στο πίσω μέρος του ψυγείου ή κάτω από το ψυγείο. 

10. Οι εξωτερικές συνθήκες μπορεί να επηρεάσουν την απόδοση της συσκευής. Όταν η θερμοκρασία και η υγρασία του εξωτερικού χώρους είναι υψηλή, απενεργοποιείστε τη λειτουργία εξοικονόμησης ενέργειας. Όταν είναι ενεργοποιημένη, δεν λειτουργούν οι θερμαντές που ξηραίνουν το χώρο της ψύξης και απομακρύνουν την υγρασία. 

11. Μην τοποθετείτε το ψυγείο κοντά σε συσκευές που παράγουν θερμότητα.

12. Αδειάζετε και καθαρίζετε τακτικά τον εσωτερικό χώρο του ψυγείου και της κατάψυξης. 

13. Πραγματοποιείτε τις προβλεπόμενες συντηρήσεις εγκαίρως από εξειδικευμένο προσωπικό.

14. Αντικαταστήστε τα εξαρτήματα που έχουν υποστεί ζημιά με αντίστοιχα που έχουν προκύψει από την διαδικασία της προετοιμασίας για επαναχρησιμοποίηση (σύμφωνα με τα προτεινόμενα χαρακτηριστικά του κατασκευαστή) ή με καινούρια. 

15. Όταν πρόκειται να φύγετε για μεγάλο χρονικό διάστημα συστήνεται να αδειάζετε το ψυγείο και τον καταψύκτη και να βγάζετε τη συσκευή από την παροχή ρεύματος για να το προστατέψετε από ενδεχόμενες έντονες διακυμάνσεις της τάσης του ρεύματος.