«Αρχηγός»: Το ποδοσφαιρικό ταξίδι του Θ. Ζαγοράκη γίνεται βιβλίο!

Περίληψη: Από τα τοπικά της Καβάλας στην κορυφή της Ευρώπης! Η αυτοβιογραφία του «αρχηγού» Ζαγοράκη διηγείται τη «δική του αλήθεια» για το «Έπος της Πορτογαλίας» και όχι μόνο!

4 Ιουλίου του 2004, στάδιο da Luz. Ο αρχηγός της εθνικής ομάδας Θοδωρής Ζαγοράκης σηκώνει το τρόπαιο Henri Delaunay στον ουρανό της Λισαβόνας. Μαζί του και 11 εκατομμύρια Έλληνες απ' όλες τις γωνιές της γης. Ήταν ο τέλειος επίλογος στο μαγικό παραμύθι που είχε ξεκινήσει ένα μήνα νωρίτερα στο Πόρτο. Ήταν η πιο συναρπαστική στιγμή στην ιστορία των Euro. Και το επιστέγασμα μιας μεγάλης ποδοσφαιρικής καριέρας. Είκοσι χρόνια μετά το «Έπος της Πορτογαλίας», ο Θοδωρής Ζαγοράκης μοιράζεται για πρώτη φορά τη δική του αλήθεια από την τεράστια διαδρομή που διένυσε στα γήπεδα της Ελλάδας και του εξωτερικού μέχρι τον ελληνικό θρίαμβο στη χώρα της ιβηρικής χερσονήσου. Η αυτοβιογραφία του «Αρχηγού» είναι γεμάτη συγκινήσεις, άγνωστο παρασκήνιο, προσωπικές μαρτυρίες, μνήμες και συναισθήματα από ένα ταξίδι που θα μείνει για πάντα αξέχαστο.

Θοδωρής Ζαγοράκης: Ένας αληθινός αρχηγός εντός και εκτός γηπέδων!

«Εκείνο που με εντυπωσίαζε στον Θοδωρή ήταν το απαράμιλλο πάθος του, η αγάπη του για την εθνική ομάδα, για τη γαλανόλευκη. Έτοιμος ανά πάσα στιγμή να κουβαλήσει ένα μεγάλο φορτίο και να διατηρήσει την ομάδα ενωμένη». Έτσι προλογίζει την αυτοβιογραφία του «Αρχηγού», ο Otto Rehhagel ο έταιρος συγκυβερνήτης του φημισμένου «Πειρατικού». Στο Euro της Πορτογαλίας, ο Θοδωρής Ζαγοράκης έκανε τις πιο ώριμες εμφανίσεις της καριέρας του. Μιας καριέρας με πολλές ακόμα επιτυχίες και μεγάλες στιγμές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Αυτές τις στιγμές περιγράφει ο ίδιος ο Θοδωρής τόσο γλαφυρά στην αυτοβιογραφία του, την οποία μπορείς να απολαύσεις και σε audiobook από την Bookvoice.

arxigos-thodoris-zagorakis-vivlio-02

Από τα τοπικά της Καβάλας όπου γνώρισε τη στρογγυλή θέα, μέχρι την ποδοσφαιρική του «ενηλικίωση» στον ΠΑΟΚ και από εκεί στα γήπεδα της Αγγλίας και της Ιταλίας για λογαριασμό της Leicester City και της Bologna. Ασφαλώς, η καριέρα και η καρδιά του Θοδωρή Ζαγοράκη είναι σφιχτά δεμένη με την εθνική. Ο επί χρόνια ηγέτης της Ελλάδας ήταν αυτό που λέει και ο τίτλος της αυτοβιογραφίας του. Αρχηγός. Από το 1994, όταν και πρωτοφόρεσε τη φανέλα με το εθνόσημο, ο «Ζαγόρ» τα έζησε όλα. Την αποτυχία της πρόκρισης στο Euro του 2000, το δύσκολο ξεκίνημα της εποχής Rehhagel, την πρόκριση της Ελλάδας - για μόλις δεύτερη φορά στην ιστορία της - σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, και φυσικά τη μεγαλύτερη, για πολλούς, υπέρβαση στην ιστορία του αθλήματος. Ο τότε μέσος της ΑΕΚ ήταν ο καταλύτης της κατάκτησης του τροπαίου. Ποιος μπορεί να ξεχάσει την φανταστική ντρίπλα στον Lizarazu και τη σέντρα «πάρε-βάλε» προς τον Χαριστέα για το 1-0 επί της Γαλλίας;

Σε όλη τη διάρκεια του τουρνουά, ο Θοδωρής Ζαγοράκης ήταν ο συνδετικός κρίκος, ο ηγέτης και η ψυχή της «χρυσής» ομάδας. Αρκεί μόνο να πούμε πως έλαβε τον τίτλο του MVP της διοργάνωσης χωρίς καν να σκοράρει. Ήταν ο γενναίος καπετάνιος του «Πειρατικού», που ταξίδεψε μικρούς και μεγάλους στα λιμάνια του Πόρτο και του Φάρο πριν αγκυροβολήσει τελικά στη Λισαβόνα. Την πόλη όπου για ένα καλοκαίρι χτυπούσε η καρδιά όλης της Ελλάδας.

Χρήστος Σωτηρακόπουλος & Αλέξης Σπυρόπουλος θυμούνται τον «Ζαγόρ»!

Με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από το ανεπανάληπτο καλοκαίρι στην Πορτογαλία, οι Εκδόσεις Πεδίο παρουσιάζουν το audiobook για τον απόλυτο θρίαμβο του ελληνικού ποδοσφαίρου στο «da Luz» της Λισαβόνας. To audiobook της Bookvoice περιλαμβάνει το bonus spin-off «Euro 2004», μια μοναδική συζήτηση διάρκειας 30', ανάμεσα στον Αλέξη Σπυρόπουλο και τον Χρήστο Σωτηρακόπουλο για την παρέα των 23 ποδοσφαιριστών που πριν από δύο δεκαετίες άλλαξε την ιστορία του ποδοσφαίρου!

arxigos-thodoris-zagorakis-vivlio-01

Οι δύο έμπειροι sportcasters, οι οποίοι έζησαν από κοντά το θαύμα της Πορτογαλίας, μιλούν για το χαρακτήρα και την πορεία που χάραξε ο Θοδωρής Ζαγοράκης, αποτιμώντας το έργο και την κληρονομιά που άφησε πίσω του ο μεγάλος αρχηγός της γαλανόλευκης.

Ήξερες ότι...

  • Ο Θοδωρής Ζαγοράκης ξεκίνησε την καριέρα του στην ερασιτεχνική Δόξα Λυδίας το 1988.
  • O πρώτος τίτλος του «Ζαγόρ» ήρθε στις 24 Αυγούστου του 1988, όταν κέρδισε στο ΟΑΚΑ το πανελλήνιο πρωτάθλημα «Μικτών Ενώσεων» με την ομάδα της Μικτής ΕΠΣ Καβάλας.
  • Ο Θοδωρής Ζαγοράκης έκανε ντεμπούτο με τη φανέλα της «γαλανόλευκης» στον εκτός έδρας αγώνα εναντίον των Νήσων Φερόε, για τα προκριματικά του Euro 1996.
  • Μετά τον τίτλο του MVP του Euro 2004, ο Θοδωρής Ζαγοράκης ήταν υποψήφιος και για τη «Χρυσή Μπάλα». Έλαβε την 5η θέση, αφήνοντας πίσω του θρύλους του ποδοσφαίρου όπως ο Αdriano, o Pavel Nedved, ο Wayne Rooney και ο Ruud Van Nistelrooy.
  • Το πρώτο επίσημο γκολ του Ζαγοράκη με το «Πειρατικό» ήρθε στο 101ο (!) του παιχνίδι, σκοράροντας κόντρα στη Δανία για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006.
  • Εκτός από το κέντρο της Leicester, ο «Theo» υπερασπίστηκε και τα γκολπόστ των «Αλεπούδων». Μετά την αναγκαστική αλλαγή των δύο γκολκίπερ της ομάδας σε έναν αγώνα League Cup με αντίπαλο την Crystal Palace, ο «Theo» φόρεσε τα γάντια του τερματοφύλακα για 20' λεπτά.
  • Ο Θοδωρής Ζαγοράκης εμφανίστηκε στο εξώφυλλο της ελληνική έκδοσης του FIFA 2001.
  • Το 2021, ο Ζαγοράκης επιλέχθηκε από την Διεθνή Ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου στην καλύτερη ενδεκάδα όλων των εποχών του ελληνικού ποδοσφαίρου.

arxigos-thodoris-zagorakis-vivlio-03

Meet & Greet με τον Θοδωρή Ζαγοράκη!

Τα Public σου δίνουν την ευκαιρία να συναντήσεις από κοντά τον captain του φημισμένου «Πειρατικού». Τον άνθρωπο που στις 4 Ιουλίου του 2004 σήκωσε το βαρύτιμο τρόπαιο μέσα στο da Luz, στέλνοντας όλη την Ελλάδα στα ουράνια. Κάνοντας δική σου την αυτοβιογραφία του Θοδωρή Ζαγοράκη «Αρχηγός-Η δική μου αλήθεια» και οποιαδήποτε τηλεόραση, μπαίνεις αυτόματα στην κλήρωση για ένα meet & greet με τον αιώνιο αρχηγό της εθνικής!

Καλή επιτυχία!