Εκδόσεις Διόπτρα: Τα έργα του Ν. Καζαντζάκη σε συλλεκτικές εκδόσεις

Περίληψη: Τα φημισμένα βιβλία του Νίκου Καζαντζάκη επανακυκλοφορούν σε συλλεκτικές εκδόσεις από τις Εκδόσεις Διόπτρα και γίνονται κόσμημα για τη βιβλιοθήκη σου!

«Δεν ελπίζω τίποτα, δε φοβούμαι τίποτα, είμαι λεύτερος». Περισσότερο από κάθε άλλο Έλληνα συγγραφέα της γενιάς του, ο μεγάλος Νίκος Καζαντζάκης κατόρθωσε να στοχαστεί χωρίς φόβο και πάθος. Απότοκο της αμετανόητα ανήσυχης σκέψης του Καζαντζάκη είναι μια τεράστια λογοτεχνική κληρονομιά, διάσημη στα πέρατα του κόσμου. Με αφορμή τη συμπλήρωση 140 ετών από τη γέννηση του φημισμένου λογοτέχνη, οι Εκδόσεις Διόπτρα αποτίουν φόρο τιμής στο μεγαλείο της καζαντζακικής σκέψης με 6 πανέμορφες σκληρόδετες εκδόσεις διάσημων έργων του συγγραφέα. Πρόκειται για μια λεπτομερώς προσεγμένη hardback επανέκδοση των βιβλίων του Νίκου Καζαντζάκη, κόσμημα για κάθε μικρή και μεγάλη βιβλιοθήκη. Ας την ανακαλύψουμε!

Τα βιβλία του Καζαντζάκη όπως δεν τα έχεις ξαναδεί

Η βιβλιογραφία Νίκου Καζαντζάκη ανήκει στα πιο πολυδιάστατα δείγματα της ελληνικής λογοτεχνίας. Μυθιστορήματα, πεζά, ποιήματα, δοκίμια, μεταφράσεις, ο μεγάλος Κρητικός δημιουργός καταπιάστηκε με τα περισσότερα είδη λογοτεχνίας, αφήνοντας πίσω του βιβλία που σημάδεψαν τη νεότερη ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό.

syllektikes-ekdoseis-dioptra-02

Ασκητική

«Ερχόμαστε από μια σκοτεινή άβυσσο· καταλήγουμε σε μια σκοτεινή άβυσσο· το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή». Στην «Ασκητική», την περίφημη φιλοσοφική πραγματεία του Καζαντζάκη που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1927 στο περιοδικό Αναγέννηση, που διηύθυνε ο Δ. Γληνός, και πήρε την τελική μορφή της στην έκδοση του 1945, εμφανίζονται πολλές από τις φιλοσοφικές επιρροές που άφησαν το στίγμα τους στο μετέπειτα έργο του συγγραφέα. Η ηθική του Hegel, ο νιτσεϊκός υπεράνθρωπος, η ζωική ορμή του Bergson εναλλάσσονται με φόντο το διακαή πόθο της ελευθερίας, τον αγώνα προς την αυτοπραγμάτωση και την υπαρξιακή αναζήτηση. Στον πυρήνα της, η «Ασκητική» είναι ένα φιλοσοφικό μανιφέστο που χαρακτηρίζεται από έναν οραματικό αλλά και προφητικό τόνο, εμποτισμένο με την αστείρευτη λυρικότητα του δημιουργού της.

Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά

19 χρόνια μετά, το 1946, θα κυκλοφορήσει το για πολλούς magnum opus του Νίκου Καζαντζάκη. «Ο Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» είναι μια συναρπαστική ιστορία αφιερωμένη στο πνεύμα αλλά και τη σάρκα. Με όχημα την απελευθερωμένη από κάθε δεσμό προσωπικότητα του κεντρικού ήρωα, ο Καζαντζάκης καταφέρνει να μετουσιώσει τους φιλοσοφικούς του στοχασμούς σε μια ελεύθερη όσο και ανάλαφρη αφήγηση που αντανακλά το σύνολο της κοσμοθεωρίας του. Κεντρική θέση στο εμβληματικό μυθιστόρημα του Καζαντζάκη έχει η πάλη ανάμεσα στη θέληση του ανθρώπου για ελευθερία και στις αντιξοότητες που καλείται να αντιμετωπίσει στη ζωή του.

Ο Χριστός ξανασταυρώνεται

Οκτώ χρόνια μετά, το 1954, εκδίδεται για πρώτη φορά το μνημειώδες μυθιστόρημα «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται». Μέσα από την ιστορία της αναπαράστασης των Παθών του Ιησού σ' ένα ελληνικό χωριό της Ανατολής, ο Καζαντζάκης εξερευνά τη φιλοσοφική διάσταση του «χριστιανικού μύθου». Αποτέλεσμα, μια γενναία μυθιστορηματική ψυχογράφηση του ανθρώπου που γίνεται δέσμιος στα δικά του πάθη τη στιγμή που αναζητά απαντήσεις στα θεμελιακά ερωτήματα της ύπαρξης.

Ο φτωχούλης του Θεού

Ένα από τα χαρακτηριστικά της πεζογραφίας του Καζαντζάκη είναι η σύγκλιση της ιστορίας, της θρησκείας και της φιλοσοφίας. «Ο φτωχούλης του Θεού» είναι η μυθιστορηματική βιογραφία του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης. Όταν ο φράτε Λέονε, ένας ταπεινός ζητιάνος, συναντήσει τον Ιταλό μονάχο και άγιο της Καθολικής Εκκλησίας, οι δύο άνδρες θα ξεκινήσουν μαζί μία στοχαστική περιπλάνηση γύρω από την ηθική, την αλήθεια, το χρέος του ανθρώπου στη γη, και τη φύση του Θεού.

Ο Καπετάν Μιχάλης

Ο Νίκος Καζαντζάκης ανήκει στους Έλληνες λογοτέχνες με το μεγαλύτερο εκτόπισμα τόσο στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα βιβλία, και κυρίως, τα μυθιστορήματα του πολυμεταφρασμένου συγγραφέα διαβάζονται σήμερα σε όλο τον κόσμο. Πλάι στον «Ζορμπά», τον «Τελευταίο πειρασμό» και το «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται», «Ο Καπετάν Μιχάλης» είναι το έταιρο μεγάλο μυθιστορημάτικο έργο του Καζαντζάκη. Γραμμένο το 1953, το ιστορικό μυθιστόρημα που εκτυλίσσεται στην υποδουλωμένη Κρήτη του 19ου αιώνα, μελετά την πραγματική και φιλοσοφική διάσταση της δικαιοσύνης, της τυραννίας, της ελευθερίας, του θανάτου και της αγάπης για τη ζωή.

syllektikes-ekdoseis-dioptra-01

Ο Ανήφορος

Ο συγγραφικός χείμαρρος που λέγεται Καζαντζάκης δεν περιορίστηκε μόνο στα βιβλία που έμελλε τελικά να εκδοθούν όσο ήταν ο ίδιος εν ζωή. Πέρυσι κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Διόπτρα για πρώτη φορά «Ο ανήφορος». Το μοναδικό ανέκδοτο, μέχρι πρότινος, βιβλίο του Καζαντζάκη είναι ένα ακόμα ιστορικό μυθιστόρημα, μπολιασμένο με τις ιδέες και τις ανησυχίες του σπουδαίου πεζογράφου. Στα μέσα της δεκαετίας του ’40, αμέσως μετά τον «Ζορμπά», ο Καζαντζάκης γράφει τον «Ανήφορο», ένα κείμενο εσωτερικό, με βαθιά μελαγχολία αλλά και λυτρωτική διάθεση. Η δράση του εκτυλίσσεται αμέσως μετά την Κατοχή, με την ιστορία του Κοσμά και της Νοεμής να αντικατοπτρίζει τη λαβωμένη Ελλάδα που παλεύει να κλείσει τις πληγές της.

Νίκος Καζαντζάκης: Όλα τα βιβλία του Μεγάλου Κρητικού σε περιμένουν στα Public

Στοχαστικός, ποιητικός μα πάντα επίκαιρος ο Νίκος Καζαντζάκης αξίζει μια θέση σε κάθε βιβλιοθήκη που τρέφει αληθινή «αγάπη» για την ιστορία, την τέχνη, τη λογοτεχνία και τη φιλοσοφία. Η σκληρόδετη επανέκδοση των βιβλίων του Καζαντζάκη είναι η καλύτερη αφορμή για να εμβαθύνεις στα πολυσχιδή μα πάντα ενδιαφέροντα μονοπάτια της σκέψης του μεγάλου Έλληνα πεζογράφου. Εν αναμονή και των Χριστουγέννων, οι 6 συλλεκτικές εκδόσεις είναι επίσης το τέλειο δώρο για κάθε βιβλιόφιλο. Δες τις από κοντά και θα καταλάβεις! Πού; Στο Public.gr και τα καταστήματα Public. Εκεί όπου θα βρεις όλα τα γνωστά και άγνωστα βιβλία του Καζαντζάκη.