«Τα εφτά φεγγάρια του Μάαλι Αλμέιντα»: Κέρδισε το best seller του Shehan Karunatilaka

Περίληψη: Στα «Εφτά φεγγάρια του Μάαλι Αλμέιντα» ο Shehan Karunatilaka παρουσιάζει την ιστορία της Σρι Λάνκα μπλέκοντας το μαγικό ρεαλισμό με τη σάτιρα και το παράλογο.

Ο Shehan Karunatilaka με μόλις τρία μυθιστορήματα στο ενεργητικό του θεωρείται από τις σπουδαιότερες φωνές της σύγχρονης παγκόσμιας λογοτεχνίας. Χρειάστηκε να περιμένουμε σχεδόν 12 χρόνια για να δούμε το διάδοχο του Chinaman, το οποίο έκανε τον συγγραφέα από τη μακρινή Σρι Λάνκα γνωστό σε όλο τον κόσμο. Η αναμονή όμως φαίνεται πως άξιζε τον κόπο. Με το μυθιστόρημα «Τα εφτά φεγγάρια του Μάαλι Αλμέιντα», τα μάτια των απανταχού βιβλιόφιλων στράφηκαν, και πάλι, στο έργο του. Το βιβλίο γνώρισε μεγάλη επιτυχία, έγινε γρήγορα best seller, κερδίζοντας μάλιστα το περσινό Booker Prize. Τώρα το πολυαναμενόμενο βιβλίο του Karunatilaka κυκλοφορεί και στα ελληνικά από τις Eκδόσεις Gutenberg. Αν σχεδιάζεις να περάσεις τις γιορτές του Πάσχα με ένα βιβλίο πραγματικά μοναδικό, τότε συνέχισε να διαβάζεις για να δεις πώς θα το κάνεις δικό σου!

«Τα εφτά φεγγάρια του Μάαλι Αλμέιντα»: Ένα μεταφυσικό ταξίδι ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο

Σρι Λάνκα, 1990. Η μικρή χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας σπαράσσεται από τον αιματηρό εμφύλιο πόλεμο. O Μάαλι Αλμέιντα, πολεμικός φωτογράφος και τζογαδόρος, ξυπνάει για να συνειδητοποιήσει πως είναι νεκρός. Το σώμα του βρίσκεται διαμελισμένο στην όχθη μιας λίμνης.

ta-efta-feggaria-tou-maali-almeinta-karunatilaka-01

Παγιδευμένος στον προθάλαμο του άλλου κόσμου, έχει περιθώριο μόλις επτά νύχτες για να βρει τον δολοφόνο του. Ένα κουτί με φωτογραφίες στο σπίτι του ήρωα περιέχει τις αποδείξεις για τα ειδεχθή εγκλήματα που έχουν διαπράξει όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές της σύγκρουσης. «Σε κάθε ψυχή επιτρέπονται εφτά φεγγάρια για να περιπλανηθούν στο Ενδιάμεσο. Να θυμηθούν προηγούμενες ζωές. Και μετά να ξεχάσουν. Θέλουν να ξεχάσεις. Γιατί όταν ξεχνάς, τίποτα δεν αλλάζει».

Πριν εγκαταλείψει οριστικά τη ζωή στη γη, ο αφηγητής αποφασίζει ως ύστατη πράξη αντίστασης να παρουσιάσει με τις φωτογραφίες του την αλήθεια πίσω από τα τραγικά γεγονότα. Στόχος του να κρατήσει ζωντανή τη μνήμη όσων χάθηκαν στα ερείπια του πολέμου. Για τον αφηγητή, ο θάνατος της μνήμης φαίνεται σημαντικότερος από το θάνατο του σώματος. Οι φωτογραφίες είναι η κληρονομιά του ήρωα προς το λαό της Σρι Λάνκα και ένα κάλεσμα να αφήσει πίσω του το σκοτεινό παρελθόν. Μαζί με αυτό, τα μίση και τα πάθη που αιματοκύλησαν τη χώρα για πάνω από δυόμιση δεκαετίες.  

Shehan Karunatilaka: Γιατί αξίζει να διαβάσεις «Τα εφτά φεγγάρια του Μάαλι Άλμειντα»

«Τα εφτά φεγγάρια του Μάαλι Αλμέιντα» πρόκειται για ένα μυθιστόρημα αλλόκοτο όσο και ξεχωριστό. Πολλές από τις λογοτεχνικές επιρροές του Shehan Karunatilaka, κάνουν με διακριτικό τρόπο αισθητή την παρουσία τους, συνθέτοντας ένα εκλεκτό μωσαϊκό που υπηρετεί τις ανάγκες της αφήγησης. Η δαντική λίμπο δίνει τη θέση της στον «Χαμένο Παράδεισο» του Milton, στον σουρεαλισμό του Gogol και το μαγικό ρεαλισμό του Rushdie. Η δυστυχία και ο ανθρώπινος πόνος εναλλάσσεται με το παράλογο του Albert Camus.Ταυτόχρονα όμως, το μυθιστόρημα είναι γεμάτο με καυστικό χιούμορ το οποίο αποδεικνύεται διέξοδος απέναντι στη σκληρή θεματολογία του βιβλίου. «Το μοναδικό θετικό που μπορεί κάποιος να πει για τη βόμβα, είναι το δεν δείχνει ρατσισμό ή σεξισμό ούτε ενδιαφέρεται για τις τάξεις» γράφει με φλέγμα ο Shehan Karunatilaka για να αναδείξει τον έσχατο μηδενισμό του πολέμου. Αφήνοντας στην άκρη τα αφηγηματικά κλισέ, ο συγγραφέας επιλέγει συνειδητά το β’ πρόσωπο, ανοίγοντας έναν φανταστικό διάλογο με τον αναγνώστη.

Το μεταφυσικό θρίλερ του συγγραφέα έγινε δεκτό με ενθουσιασμό σε όλο τον κόσμο. Τον Οκτώβριο η κριτική επιτροπή του Booker Prize 2022, ανέδειξε ομόφωνα νικητή τον συγγραφέα από τη Σρι Λάνκα, χαρακτηρίζοντας το μυθιστόρημα ως ένα «απολύτως σοβαρό φιλοσοφικό ξεφάντωμα που μεταφέρει τον αναγνώστη στη σκοτεινή καρδιά του κόσμου, στη δολοφονική φρίκη του εμφυλίου πολέμου».

ta-efta-feggaria-tou-maali-almeinta-karunatilaka-02

«Τα εφτά φεγγάρια του Μάαλι Αλμέιντα»: Διαγωνισμός

Τα Public και οι Εκδόσεις Gutenberg χαρίζουν τρία (3) αντίτυπα του βιβλίου «Τα εφτά φεγγάρια του Μάαλι Αλμέιντα» σε τρεις τυχερούς αναγνώστες. Αν θες να είσαι ένας από τους τυχερούς που θα κερδίσουν το βραβευμένο με βραβείο Booker μυθιστόρημα του Shehan Karunatilaka, συμπλήρωσε τα στοιχεία σου στην ειδική φόρμα συμμετοχής, και λάβε μέρος στο διαγωνισμό που θα τρέξει μέχρι τις 17 Απριλίου. Πολλαπλές συμμετοχές δε λαμβάνονται υπόψη. Για ακόμα περισσότερες προτάσεις βιβλίων, μείνε συντονισμένος στο Public Blog.

Καλή επιτυχία και καλές γιορτές!