Περίληψη: 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή: Τα βιβλιοπωλεία Public στήριξαν το podcast “Book O’ Clock” όπου διαβάστηκαν αποσπάσματα του βιβλίου «Ματωμένα Χώματα».
30 Μαΐου , 2022 • 2 MINS READ
30 Μαΐου , 2022 • 2 MINS READ
Περίληψη: 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή: Τα βιβλιοπωλεία Public στήριξαν το podcast “Book O’ Clock” όπου διαβάστηκαν αποσπάσματα του βιβλίου «Ματωμένα Χώματα».
Τα podcasts του ελculture μας συντροφεύουν καθημερινά γι’ αυτό και με χαρά στηρίζουμε ένα από αυτά. Τα Public είναι χορηγός στο “Book o’ clock” podcast που μόλις ξεκίνησε από το ελculture. Θέμα του, όπως καταλαβαίνεις και από το όνομα, είναι ο μαγικός κόσμος των βιβλίων. Το πρώτο επεισόδιο είναι αφιερωμένο στη Μικρασιατική Καταστροφή καθώς φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την μαύρη αυτή σελίδα της ιστορίας.
Οικοδεσπότης του podcast είναι ο Γιώργος Βουδικλάρης, ο οποίος στο πρώτο επεισόδιο του “Book o’ clock” διαβάζει αποσπάσματα του εμβληματικού βιβλίου της Διδώς Σωτηρίου «Ματωμένα χώματα». Στο βιβλίο ξεκινάμε διαβάζοντας για την καθημερινότητα στα παράλια της Μικράς Ασίας και της Σμύρνης και καταλήγουμε στο θλιβερό τέλος της ιστορίας. Δεν αγνοείται, όμως, το πολιτικό, στρατιωτικό και ιστορικό πλαίσιο των γεγονότων. Η σκοπιά που προβάλει το μυθιστόρημα είναι αυτή ενός καθημερινού ανθρώπου, του οποίου η ζωή άλλαξε (και καταστράφηκε) κατά τη Μικρασιατική εκστρατεία. Κεντρικός ήρωας του βιβλίου είναι ο Μανώλης Αξιώτης, ο οποίος ήταν υπαρκτό πρόσωπο και λέγεται πως ο ίδιος περιέγραψε τη ζωή του στη Διδώ Σωτηρίου και επάνω σε αυτές τις περιγραφές βασίστηκε η συγγραφέας για να γράψει το μυθιστόρημα.
Μπορείς να βρεις το “Book o’ clock” τόσο στη σελίδα του ελculture όσο και σε όλες τις γνωστές υπηρεσίες podcast. Ή απλά πάτα play στο Spotify widget που βρίσκεται στο τέλος του άρθρου.
«[…]Ο Ισμαήλ Αγάς δεν ήταν εξαίρεση, κόβονταν ακόμα για μας οι απλοί άνθρωποι της Τουρκιάς. Τη χρειαζόντανε τη φιλία και τη συνεργασίας μας. Μας είχε γεννήσει και τους δύο λαούς η ίδια γη. Στα βάθη της ψυχής μας ούτε εμείς τους μισούσαμε, ούτε αυτοί.» ακούμε τον Γιώργο Βουδικλάρη να μας διαβάζει.
Μπορεί σε αυτό το επεισόδιο να φιγουράρει ένα μυθιστόρημα, αλλά μέσα από τη μυθοπλασία γίνεται πολλές φορές πιο προσβάσιμη η ιστορία. Ή στην περίπτωση τέτοιων καταστροφών όπως της Μικρασιατικής, η μυθοπλασία είναι προτιμότερη από την «ωμή» ιστορία. Το 1922 συντελέστηκε μία από τις μεγαλύτερες συμφορές του ελληνισμού και μέσα από βιβλία μπορούμε όλοι να κατανοήσουμε καλύτερα το πολύπλοκο αυτό ιστορικό γεγονός – ακόμα και τα παιδιά. Όσο καλά κι αν γνωρίζεις την ιστορία, πάντα υπάρχει κάτι καινούργιο να μάθεις. Το podcast του Γιώργου Βουδικλάρη, με τη χορηγία των βιβλιοπωλείων Public, είναι μία ευκαιρία να εξερευνήσεις περισσότερο το ζήτημα.
Ο Μάιος στο Public είναι αφιερωμένος σε βιβλία με θέμα τη Μικρασιατική Καταστροφή. Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τα τραγικά γεγονότα και η ανάγνωση έχει τη μοναδική ικανότητα να μεταφέρει διαφορετικές πτυχές της ιστορίας. Με το κατάλληλο βιβλίο μπορείς να μελετήσεις τα ιστορικά γεγονότα, το πολιτικό υπόβαθρο, τις μαρτυρίες ανθρώπων που ήταν εκεί, και πολλά ακόμα. Γι’ αυτό και στηρίζουμε προσπάθειες όπως τα podcast του ελculture, που παρουσιάζουν αυτό το τεράστιο ιστορικό γεγονός μέσα από τα βιβλία.
Το podcast “Book o’ clock” έκλεισε με μία μουσική πρόταση ενός ιστορικού δίσκου της ελληνικής δισκογραφίας. Αυτό είναι το concept άλμπουμ «Άγιος Φεβρουάριος» σε στίχους Μάνου Ελευθερίου και μουσική Δήμου Μούτση. Πρόκειται για έναν αρκετά τολμηρό δίσκο με σύγχρονο ήχο ο οποίος έχει σαν θέμα τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Το podcast “Book o’ clock”, όπως και το «3 στον Αέρα» στο οποίο ήταν πρόσφατα προσκεκλημένος ο Νίκος Βαρβαδούκας, ήταν μόνο η αρχή. Στο Public Blog θα βλέπουμε κάθε εβδομάδα ενδιαφέρουσες προτάσεις από podcasts για να προσθέσεις στη λίστα σου. Μείνε συντονισμένος εδώ για να βλέπεις κάθε εβδομάδα τις επιλογές μας.