Περίληψη: Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, διαβάζουμε βιβλία από συγγραφείς που αναδεικνύουν με το έργο τους τους αγώνες των γυναικών σε όλο τον κόσμο!
28 Φεβρουαρίου , 2023 • 3 MINS READ
28 Φεβρουαρίου , 2023 • 3 MINS READ
Περίληψη: Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, διαβάζουμε βιβλία από συγγραφείς που αναδεικνύουν με το έργο τους τους αγώνες των γυναικών σε όλο τον κόσμο!
Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι πολλά παραπάνω από μια ακόμη γιορτή. Κάθε χρόνο η 8η Μαρτίου είναι εδώ για να μας θυμίζει τους σπουδαίους αγώνες των γυναικών σε όλη την υφήλιο. Κοινωνικές και πολιτικές κατακτήσεις οι οποίες σε καμία των περιπτώσεων δε χαρίστηκαν. Μόνο κερδίθηκαν με συνεχείς διεκδικήσεις, πολλές φορές κόντρα σε αντίξοες συνθήκες. Με αφορμή τον εορτασμό της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, ξεχωρίσαμε ορισμένα βιβλία, γραμμένα από γυναίκες για γυναίκες. Βιβλία ανατρεπτικά, που προσεγγίζουν το γυναικείο φύλο, το καθένα με το δικό του τρόπο. Πότε με στοχαστική διάθεση, πότε με περίσσειο χιούμορ.
Λίγες συγγραφείς μπορούν να ψυχογραφήσουν τη γυναικεία ύπαρξη με την ακρίβεια, το σεβασμό και τη λεπτότητα της Clarissa Pinkola Estés. Στο βιβλίο με τίτλο «Γυναίκες που τρέχουν με τους λύκους», η Αμερικανίδα ψυχαναλύτρια και ποιήτρια επιχειρεί να αναλύσει το αρχέτυπο της «Άγριας Γυναίκας», μέσα από ένα συναρπαστικό ταξίδι στο παρελθόν, ενώνοντας την παράδοση, τα παραμύθια και την μυθολογία, με την ιστορία με την γιουνγκιανή ψυχολογία. Αντλώντας έμπνευση από τη Δήμητρα και την Περσεφόνη έως το κοριτσάκι με τα σπίρτα και το ασχημόπαπο, η Clarissa Pinkola Estés προτείνει ένα διαφορετικό γυναικείο πρότυπο, το οποίο ωστόσο φέρει κρυφά μέσα της κάθε γυναίκα.
Βαθιά συγκινητικό και πέρα για πέρα ανθρώπινο είναι το «Κορίτσι, γυναίκα, άλλο» της Bernardine Evaristo. Το διεθνές best seller αγαπήθηκε από το αναγνωστικό κοινό, κερδίζοντας μάλιστα το βραβείο Booker του 2019. Οι συγκλονιστικές ιστορίες των 12 μεταναστριών που συνθέτουν το διήγημα της Evaristo, παρουσιάζουν με μοναδική ειλικρίνεια τον αγώνα των γυναικών κατά του ρατσισμού, του σεξισμού και των φυλετικών διακρίσεων. Σημείο αναφοράς στη λογοτεχνική εκφραστικότητα της Evaristo, η ολοκληρωτική απουσία σημείων στίξης, η οποία δίνει έναν ακόμα πιο δυναμικό και ξεχωριστό χαρακτήρα στο σπουδαίο της έργο.
Αν υπάρχει ένα βιβλίο που να ενσαρκώνει την δύναμη της γυναίκας να σταθεί όρθια απέναντι σε κάθε μορφής εμπόδιο, τότε αυτό είναι η «Μορφωμένη» της Tara Westover. Όταν κυκλοφόρησε, το αυτοβιογραφικό διήγημα της Αμερικανίδας συγγραφέως προκάλεσε αίσθηση για την ειλικρινή του διάθεση και το σοκαριστικό περιεχόμενο. Στο βιβλίο, βλέπουμε την πορεία της Tara Westover, από την απομόνωση στα βουνά του Idaho μέχρι τα έδρανα του Πανεπιστημίου Cambridge. Ένα λογοτεχνικός ύμνος στην αγάπη και τη θέληση για ζωή. Γρήγορα, η αυτοβιογραφία της Westover βρέθηκε στην κορυφή της best selling list των New York Times, ενώ έχει ήδη μεταφραστεί σε περισσότερες από 40 γλώσσες.
Αλλάζοντας ύφος, το μυθιστόρημα «Μαθήματα Χημείας» καταφέρνει να στηλιτεύσει την πατριαρχία και τις ανδροκρατούμενες κοινωνικές αντιλήψεις, μέσα από μια ευφάνταστη ιστορία εποχής γεμάτη οξυδέρκεια, χιούμορ και ιδιόρρυθμους χαρακτήρες. Η αντισυμβατική και ασυµβίβαστη χημικός Elisabeth Zott δε διστάζει να τα βάλει ευθέως με το μισογυνισμό, το φανατισμό και την μισαλλοδοξία. Η Bonnie Garmus μας παραδίδει ένα αστείο όσο και πνευματώδες φεμινιστικό παραμύθι που καταφέρνει να διασκεδάζει και να προβληματίζει.
Ο σεξισμός, η πατριαρχία και τα αντιδραστικά κινήματα απέναντι στους αγώνες των γυναικών δεν αποτελούν φαινόμενα μόνο της δικής μας εποχής. Στο βιβλίο «Η πτώση της πατριαρχίας», τo βραβευμένο δίδυμο Marta Breen και Jenny Jordahl προσφέρει μια ανασκόπηση της πολιτισμικής ιστορίας της πατριαρχίας από τον Αριστοτέλη και τις Σουφραζέτες έως τις σύγχρονες ακτιβίστριες και τον Woody Allen. Μια ανασκόπηση γεμάτη χιούμορ, ευφάνταστα σχόλια και δεικτική διάθεση.
Αν και ο αγώνας για τα κοινωνικά και ατομικά δικαιώματα της γυναίκας πηγαίνει αιώνες πίσω, ωστόσο η φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι μια καλή ευκαιρία, για να θυμηθείς – ή να μάθεις – τα ονόματα των γυναικών, οι οποίες με τη δύναμη και την αυταπάρνησή τους κατάφεραν να δημιουργήσουν έναν καλύτερο και πιο δίκαιο κόσμο. Στο βιβλίο «Γυναίκες: 40 αγωνίστριες για την ισότητα» η Isabelle Motrot μας παρουσιάζει το πορτραίτο 40 γυναικών που αγωνίστηκαν κατά της βίας και της στέρησης της ελευθερίας, βοηθώντας ώστε να ακουστεί η φωνή των γυναικών σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.
Από τη Marie Curie, έως τη Virginia Woolf και από τη Simone de Beauvoir έως τη Malala Yousafzai, η ιστορία είναι γεμάτη με παραδείγματα γυναικών που πήγαν κόντρα στο κατεστήμενο και βγήκαν νικήτριες. Πολλές από αυτές άφησαν πίσω τους πλούσιο συγγραφικό έργο, το οποίο αξίζει σίγουρα να μελετήσεις. Στα Public θα βρεις τη μεγαλύτερη γκάμα δώρων και βιβλίων για να μάθεις τα γεγονότα πίσω από τους κοινωνικούς αγώνες των γυναικών, και να τιμήσεις όσες, μέχρι σήμερα, συνεχίζουν να μάχονται ακατάπαυστα για την ελευθερία και την αυτοδιάθεση!