Διακοπές σε camping; Tips «επιβίωσης» για την πρώτη φορά!

Περίληψη: Καλωσορίζουμε τον Αύγουστο με τα βασικά tips «επιβίωσης» για εσένα που ετοιμάζεσαι να κάνεις για πρώτη φορά διακοπές στη σκηνή ενός camping!

Η ώρα των διακοπών πλησιάζει και φέτος είπες να το ζήσεις διαφορετικά. Με θάρρος και τόλμη αποφασίζεις να αφήσεις στην άκρη τη βολή του ξενοδοχείου και να απολαύσεις για πρώτη φορά την εμπειρία που λέγεται camping. Και εκεί έρχονται οι πρώτες απορίες για να σου τριβελίσουν το μυαλό. Ποιος είναι ο κατάλληλος προορισμός, πού θα κοιμηθώ το βράδυ, πόσα πράγματα να πάρω μαζί, και πολλά ακόμη ερωτήματα που βασανίζουν κάθε πρωτάρη camper. Ψυχραιμία. Ανοίγουμε το κεφάλαιο camping, με έναν πρώτο «οδηγό επιβίωσης» για εσένα που σε λούζει κρύος ιδρώτας όταν ακούς τη φράση «διακοπές στη φύση».

Camping 101: Εν αρχή ην ο εξοπλισμός!

Ένα γρήγορο disclaimer πριν ξεκινήσουμε. Αν αυτό είναι το πρώτο καλοκαίρι που αποφασίζεις να πας για camping, τότε είναι προτιμότερο να επιλέξεις τη διαμονή σε ένα οργανωμένο. Κακά τα ψέματα, οι διακοπές σε ελεύθερο camping προϋποθέτουν μια σχετική εξοικείωση και δεν συστήνονται για πρώτη φορά. Αφού τσεκάρεις προσεκτικά πιθανούς προορισμούς, επόμενο βήμα είναι να δεις τις παροχές που συμπεριλαμβάνονται στην τιμή. Αυτές κυμαίνονται από τα απολύτως basics, μέχρι διάφορες διευκολύνσεις που θα σε βοηθήσουν αρκετά στη διαμονή σου. Αναλόγως προσαρμόζεις και τον εξοπλισμό που θα πάρεις μαζί σου. 

camping-tips-01

Σε κάθε περίπτωση όμως υπάρχουν κάποια στάνταρ. Σκηνή (προφανώς), σακίδιοφουσκωτό στρώμα, μαξιλάρι, πετσέτες, μαγιό, προσωπικά είδη, ψάθα (για την είσοδο) και φαρμακείο. Αντικουνουπικά και σπρέι είναι εξίσου απαραίτητα για να τα βγάλεις πέρα με τα ζουζούνια που θα θέλουν να κάνουν πάρτι. Ένα φορητό ψυγείο είναι πάντα χρήσιμο μαζί με σπαστά καρεκλάκια και τραπεζάκια. Καλή η φύση αλλά να αράξεις και κάποια στιγμή να φας σαν άνθρωπος. Από εκεί και πέρα χρειάζεσαι σίγουρα ένα σκοινί για να απλώσεις τα βρεγμένα ρούχα, φακό, μπαταρίες, πολύπριζο και ένα powerbank για τις συσκευές σου. Ως άπειρος, το πιθανότερο είναι πως θα ξεχάσεις κάτι, οπότε για να μετριάσεις τυχόν απώλειες, καλό είναι να φτιάξεις μια λίστα με τα πράγματα που θα χρειαστείς να έχεις μαζί.

Το στήσιμο της σκηνής θέλει μελέτη

Έφτασες αισίως στο camping και τώρα πρέπει να ασχοληθείς με το στήσιμο της σκηνής. Πού στήνεις όμως; Όπου βρεις; Σίγουρα όχι. Είναι σημαντικό να στήσεις τη σκηνή σε σημείο που δε τη χτυπάει απευθείας ο ήλιος το πρωί όταν ανατέλλει. Φανταζόμαστε πως δε θες να ξυπνάς από τις 7 το πρωί λόγω της αφόρητης ζέστης. Καλό είναι να έχεις μια ιδέα για το στήσιμο της σκηνής από πριν, αν χρειαστεί όμως μη διστάσεις να ζητήσεις τη βοήθεια των άλλων campers. Ρωτώντας πας στην πόλη και σίγουρα ρωτώντας κάνεις camping. Μπορείς επίσης να στήσεις δοκιμαστικά τη σκηνή πριν ξεκινήσεις τις διακοπές, ώστε να μη βρεθείς προ εκπλήξεως.

camping-tips-02

Οργάνωση, οργάνωση, οργάνωση

Όπως καταλαβαίνεις η οργάνωση είναι το παν για να περάσεις όσο το δυνατόν πιο ξεκούραστα τις διακοπές σου. Υπολόγισε τα ρούχα που θα πάρεις μαζί αλλά και τις προμήθειες σε τρόφιμα, νερά, αναψυκτικά και ποτά. Εδώ είναι που το ψυγειάκι μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο. Κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρχει κάποιο mini market κάπου κοντά, αλλά γιατί να επιβαρυνθείς με περιττά έξοδα; Κάνε τα ψώνια λίγες μέρες πριν ώστε να μην μπαγιατέψουν μέχρι να φτάσεις στον προορισμό σου. Καλό είναι επίσης να φτάσεις στο χώρο του camping από νωρίς, ώστε να μην τρέχεις τελευταία στιγμή με τα της σκηνής. Έτσι θα γλυτώσεις πολύτιμο χρόνο, ειδικά αν δεν γνωρίζεις το μέρος. Αν ακολουθήσει μεγάλη παρέα μπορείτε να μοιράσετε «αρμοδιότητες» ώστε να τελειώσετε μια ώρα αρχύτερα. Μην ξεχάσεις να ρίξεις μια ματιά στον καιρό, γιατί ακόμα και το καλοκαίρι οι ξαφνικές μπόρες παραμονεύουν.

Σεβασμός στους άλλους campers

Μιας και η διαμονή σε camping δε μοιάζει με αυτή ενός συμβατικού καταλύματος, ο αλληλοσεβασμός ανάμεσα στους campers είναι βασικό προαπαιτούμενο για να περάσουν όλοι ευχάριστα τις διακοπές τους. Ο χώρος του camping δεν ανήκει σε κανέναν και όλοι οφείλουν να ακολουθήσουν μερικούς άγραφους κανόνες. Φρόντισε να μην το παρακάνεις με τη μουσική και γενικά απόφυγε να κάνεις κάτι που θα φέρει σε δύσκολη θέση τους υπόλοιπους κατασκηνωτές. Να θυμάσαι ότι όλοι πάνε camping για να χαλαρώσουν. Εννοείται πως σε καμία περίπτωση δε πρέπει να αφήσεις χάος φεύγοντας, γι' αυτό να έχεις πάντα μαζί σου έξτρα σακούλες σκουπιδιών.

camping-tips-03

Ξεκίνα τις διακοπές σου με καλή διάθεση

Αν υπάρχει ένα πράγμα που παλεύεται δύσκολα όταν κάνεις διακοπές αυτό είναι η γκρίνια. Το camping είναι πάνω απ' όλα χαλάρωση και διασκέδαση. Σίγουρα απρόοπτα θα συμβούν και κάποια πράγματα μπορεί να μην είναι ακριβώς όπως τα έχεις φανταστεί. Αυτό δεν είναι λόγος για να σου ρίξει τη διάθεση. Ξεκίνα το ταξίδι με χαμόγελο και θετική ενέργεια, και θυμήσου πως πας διακοπές! Δες τα πάντα χαλαρά και μετά από λίγο καιρό θα έχεις να θυμάσαι φανταστικές στιγμές. Ακόμα και αν καταλήξεις τελικά να κοιμάσαι με... θέα τον έναστρο ουρανό.

Ζευγάρια, οικογένειες, παρέες. Το camping είναι μια εξαιρετική εναλλακτική για όλους στις διακοπές του καλοκαιριού, αλλά και μια περιπέτεια που έχει άπειρη πλάκα. Πάρε μαζί το αγαπημένο σου καλοκαιρινό βιβλίο, ακολούθησε τα παραπάνω tips και μη παραξενευτείς αν γίνει η νέα σου καλοκαιρινή συνήθεια.

Καλές διακοπές!