Summer reading: Βραβευμένα βιβλία που θα σου κάνουν παρέα στο νησί!

Περίληψη: Τι χρειάζεσαι για φανταστικό καλοκαίρι; Όμορφες παραλίες, καλή παρέα και ένα απολαυστικό βιβλίο. Πριν κλείσεις βαλίτσες, τσέκαρε τη reading list των διακοπών!

Ε-ε-έρχονται. Τι έρχεται; Οι καλοκαιρινές διακοπές φυσικά! Τα σαραντάρια κάνουν την εμφάνισή τους και ο καιρός πλέον θέλει επειγόντως παραλία. Βουτιές στα γαλαζοπράσινα νερά, δροσερά κοκτειλάκια, διασκεδαστικά παιχνίδια με την παρέα και απολαυστικές στιγμές χαλάρωσης διπλά στο κύμα. Must συνοδευτικό των καλοκαιρινών διακοπών είναι το βιβλίο. Τι να πρωτοδιαβάσεις όμως; Για διακοπές μιλάμε, και φυσικά δε γίνεται να πάρεις κοντά όλη σου τη βιβλιοθήκη. Οπότε αναγκαστικά θα επιλέξεις. Εμείς είμαστε εδώ για να σε βγάλουμε από τον κόπο και σου φτιάχνουμε μία μίνι reading list με βραβευμένα βιβλία για να γεμίσεις με ιστορίες το καλοκαίρι σου!   

Ξέρουμε τι θα διαβάσεις φέτος το καλοκαίρι

reading-vraveumena-vivlia-01

Αν έχεις επισκεφθεί πρόσφατα ένα κατάστημα Public, γνωρίζεις ότι η ποικιλία σε ελληνικά και ξενόγλωσσα βιβλία είναι τεράστια. Γι’ αυτό ακολουθήσαμε τις προτάσεις του αναγνωστικού κοινού για τη reading list σου. Περισσότεροι από 200.000 αναγνώστες ψήφισαν τα αγαπημένα τους βιβλία στα Public Book Awards 2023, και εννοείται πως οι νικητές έχουν θέση και στην τσάντα θαλάσσης σου.

«Δούρειος Ίππος» – Κώστας Κρομμύδας

Πρώτη μας πρόταση ο «Δούρειος Ίππος» του Κώστα Κρομμύδα. Για δεύτερη συνεχή χρονιά ο αγαπημένος συγγραφέας του αναγνωστικού κοινού απέσπασε το Βραβείο Καλύτερου Ελληνικού Μυθιστορήματος. Παιχνίδια εξουσίας, επτασφράγιστα μυστικά και θανατηφόρες περιπλανήσεις οδηγούν τους ήρωες σε ένα τεντωμένο σχοινί, όσο ο κίνδυνος μια σύγκρουσης ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία μαίνεται, και το Αιγαίο θυμίζει καζάνι που βράζει. Δράση, σασπένς και πολύπλοκοι χαρακτήρες συνθέτουν το μυθιστόρημα του Κώστα Κρομμύδα, αποδεικνύοντας γιατί ανήκει στους επιφανέστερους συγγραφείς της γενιάς του.

«Μπίλι Σάμερς» - Stephen King

Οποιοδήποτε βιβλίο του μεγάλου Stephen King αξίζει μια θέση στη βαλίτσα των διακοπών. Μπορεί να είναι διάσημος απ’ άκρη σε άκρη για τα ανατριχιαστικά του μυθιστορήματα, ωστόσο στη βιβλιογραφία ενός τόσου πολυγραφότατου συγγραφέα βρίσκουμε έργα με διαφορετικό ύφος. Στο βιβλίο «Μπίλι Σάμερς», πρωταγωνιστεί ένας πληρωμένος δολοφόνος και βετεράνος του Ιράκ. Η τελευταία του όμως «δουλειά», θα τον φέρει αντιμέτωπο με τους δικούς του δαίμονες και τον ίδιο του τον εαυτό. Εν μέρει πολεμική ιστορία, εν μέρει ερωτική επιστολή στην Αμερική των μικρών πόλεων, το μυθιστόρημα του Stephen King είναι ένα βιβλίο για την αγάπη, την τύχη, τη μοίρα και την ύστατη προσπάθεια για εξιλέωση.

reading-vraveumena-vivlia-03

«Το νησί της βροχής» - Δανάη Δραγωνέα

Στο «νησί της βροχής», η ηρωίδα Ίζι «γνωρίζει» στις σελίδες ενός παλιού φθαρμένου ημερολογίου την Αριάνα. Μια γυναίκα που έζησε στην Ελλάδα την εποχή της Μπελ Επόκ, η οποία περιβάλλεται από ένα δαιδαλώδες μυστήριο. Μαζί με το συμμαθητή της Βικέντιο, η Ίζι θα ακολουθήσει καλά κρυμμένα ίχνη, θα κυνηγήσει φτερωτά λιοντάρια και θα γνωρίσει την «πραγµατική» Κέρκυρα, όπου το χθες και το παρελθόν μπλέκεται και γίνεται ένα με το σήμερα. Το περιπετειώδες εφηβικό μυθιστόρημα της Δανάης Δραγωνέα καταπιάνεται με σημαντικά θέματα όπως η θέση της γυναίκας στην Ελλάδα του 19ου αιώνα.

«Όλα είναι σκέψεις» - Ελευθέριος Γ. Ελευθεριάδης

Μυθιστορήματα ή ευ ζην; Δύσκολη η απάντηση για τον καλοκαιρινό «βασιλιά» των βιβλίων. Αν είσαι φουλ από fiction και ψάχνεις ένα βιβλίο γεμάτο θετική ενέργεια, πρόσθεσε στη reading list το βραβευμένο «Όλα είναι σκέψεις» του Ελευθέριου Γ. Ελευθεριάδη. Μέσα από τις εμπειρίες του, ο διακεκριμένος ψυχολόγος απομυθοποιεί το άγχος, τις αρνητικές σκέψεις, τις φοβίες και το στρες. Στις σελίδες του μικρού αυτού βιβλίου διαβάζουμε επίσης για τον άνθρωπο, τις σχέσεις, την ελπίδα και τον Θεό. Μαθαίνουμε τον τρόπο για να διαχειριζόμαστε τα αρνητικά συναισθήματα και πώς να αναπνέουμε πραγματικά ελεύθεροι. Γιατί σε τελική ανάλυση όλα δεν είναι παρά σκέψεις.

«Αρχαιολογία αγάπη μου …έλα πάρε με από δω» - Θεόδωρος Παπακώστας

Η αρχαιολογία κουβαλά το στίγμα μιας «βαριάς» επιστήμης, αποκλειστικά ή σχεδόν αποκλειστικά για τους καλά μυημένους. Αμ δε! Ο Θεόδωρος Παπακώστας ταξιδεύει στο παρελθόν με όχημα το χιούμορ και το μοναδικό του τρόπο να αφηγείται ιστορίες. Ακόμα και αν αυτές είναι χιλιάδων ετών. Στο «Αρχαιολογία αγάπη μου …έλα πάρε με από δω» ο Archaeostoryteller πετάγεται σαν roller coaster από τη μια άκρη της αρχαιότητας στην άλλη, μιλώντας για το συλλογικό μας παρελθόν, με τρόπο ευφάνταστο και αντισυμβατικό. Είχε άραγε αγαπημένο εργολάβο ο Περικλής; Υπήρχε «Σπάρτακος» λίγο πριν από τον Σπάρτακο;  Πώς βίωσε το body shaming ο Ηρακλής; Είχε η αρχαία Αθήνα στοιχειωμένα σπίτια; Και πολλά ακόμη βαθιά ερωτήματα για τον αρχαίο κόσμο.

reading-vraveumena-vivlia-02

Για καλοκαιρινά βιβλία ραντεβού στα Public!

Οπότε, ώρα σιγά σιγά να ετοιμάζεις βαλίτσες! Μη ξεχνάς πως τα φετινά summer sales έχουν ήδη ξεκινήσει με εκπτώσεις που φτάνουν το -50%! Για ακόμα περισσότερες προτάσεις βιβλίων, ρίξε μια ματιά στον καλοκαιρινό μας κατάλογο και μείνε συντονισμένος στο Public Blog!

Καλή ανάγνωση!