Οι τέλειες λήψεις του βυθού θέλουν αδιάβροχες κάμερες!

Περίληψη: Το καλοκαίρι θέλει ήλιο, θάλασσα και πολλές μα πολλές φωτογραφίες. Ετοιμάσου φέτος για φανταστικές λήψεις με αδιάβροχες κάμερες τελευταίας τεχνολογίας!

Το καλοκαίρι είναι εδώ και πιθανολογούμε πως ήδη λοξοκοιτάζεις υποψήφιους προορισμούς για τις διακοπές σου. Η χώρα μας, ως γνωστόν, είναι γεμάτη με πανέμορφες παραλίες, ονειρικά γαλαζοπράσινα νερά και μαγευτικά τοπία.  Εξίσου εντυπωσιακός είναι και βυθός των θαλασσών μας, που κόβει την ανάσα με τα πολύχρωμα χρώματά του. Ένα τοπίο ανεξερεύνητο που αξίζει να απαθανατίσεις και να έχεις για πάντα μαζί σου. Με ποιον τρόπο όμως; Μπορεί το smartphone ως ένα σημείο να τα βγάζει πέρα με την αδιαβροχοποίηση ή την αδιάβροχη θήκη του, οι τέλειες λήψεις κάτω από το νερό θέλουν αδιάβροχες κάμερες.

Action cameras για extreme καλοκαιρινές λήψεις

Οι action κάμερες κερδίζουν όλο και περισσότερους fans τα τελευταία χρόνια. Αντί για στατικές λήψεις, πλέον έχουμε λήψεις γεμάτες δράση και ενέργεια. Σε ποιον άλλωστε δεν αρέσει να θυμάται για πάντα τις πιο συναρπαστικές του περιπέτειες; Πλέον δε χρειάζεσαι να είσαι επαγγελματίας YouTuber, TikToker ή vlogger. Υπάρχουν διάφοροι τύποι action cams, για όλα τα γούστα και για κάθε budget!

GoPro Hero11

Το όνομα της GoPro θεωρείται συνώνυμο των action cams και αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο. Η GoPro Hero11 είναι η πιο ισχυρή κάμερα της εταιρείας που έχουμε δει μέχρι στιγμής. Το βίντεο ανάλυσης 5.3K και ο αισθητήρας των 27MP σε βοηθούν να ξαναζήσεις τις καλύτερες στιγμές σου με εκπληκτική λεπτομέρεια, ενώ η λειτουργία σταθεροποίησης HyperSmooth 5.0 με το Horizon Lock, διατηρεί τα πλάνα στην ευθεία ακόμα και αν η κάμερα σου περιστρέφεται 360°.

adiavroxes-cameres-01

Insta360 X3

Η Insta360 X3 είναι η κορυφαία, κυριολεκτικά all around, action camera. Μικρή, ελαφριά και ανθεκτική, διαθέτει φωτεινή οθόνη αφής 2.29”, δύο φακούς με ανάλυση 5.7K και δυνατότητα εγγραφής 4K video στα 120 fps. H εμβληματική action cam υποστηρίζει βίντεο HDR και λήψεις με καλύτερο δυναμικό εύρος, ενώ ανάμεσα στα εντυπωσιακά της features, ξεχωρίζει η δυνατότητα δημιουργίας 360° timelapse video σε 8K!

Πού πρέπει να δώσεις βάση;

Ασφαλώς οι επιλογές σε action cams και αδιάβροχες κάμερες τείνουν οριακά στο «άπειρο». Για να μη χαθείς με specs, λειτουργίες και όρους που πιθανώς να μη γνωρίζεις, ας δούμε μερικά σημεία που πρέπει να δώσεις προσοχή για να επιλέξεις την κάμερα που θα απογειώσει τις φετινές σου διακοπές.

Διαστάσεις & βάρος

Ξεκινάμε από το μέγεθος. H πλειοψηφία όταν πηγαίνει διακοπές θέλει μια κάμερα που να μεταφέρεται εύκολα χωρίς πολλά πολλά. Λογικό, αν σκεφτείς πως θα είσαι όλη μέρα στο πόδι. Δες προσεκτικά τις διαστάσεις και το βάρος της κάμερας, και μην ξεχάσεις να υπολογίσεις και τον όγκο των αξεσουάρ, που μπορεί να χρειαστείς να έχεις μαζί σου.

Αδιαβροχοποίηση

Η ανθεκτικότητα της κάμερας είναι το Α και το Ω για να πετύχεις εκείνο το ονειρικό κλικ στον πανέμορφο βυθό. Όλες οι αδιάβροχες κάμερες έχουν σχεδιαστεί για να είναι ανθεκτικές στο νερό. Το μάξιμουμ βάθος στο οποίο μπορούν να φτάσουν όμως, είναι διαφορετικό από συσκευή σε συσκευή. Φρόντισε, λοιπόν, η κάμερα που θα διαλέξεις να έχει αρκετά υψηλό βαθμό προστασίας από το νερό.

Ανάλυση φωτογραφίας

Η ανάλυση είναι εξαιρετικά σημαντική, για να μπορείς να ξαναζείς της στιγμές σου σαν να ήσουν και πάλι εκεί, όταν βλέπεις στο μέλλον τις φωτογραφίες που τράβηξες στις διακοπές. Τι καλύτερο, επομένως, από μια αδιάβροχη compact μηχανή; Ούτε πολλές ρυθμίσεις, ούτε μεγάλη ταλαιπωρία. Με δυο κινήσεις μπορείς να τραβήξεις πραγματικά εντυπωσιακές φωτογραφίες. Παρά το μικρό τους μέγεθος, οι βολικές αυτές φωτογραφικές μηχανές διαθέτουν υψηλή ανάλυση, ενώ ο χειρισμός τους είναι κυριολεκτικά πανεύκολος. Όσο για τις action cams, μπορεί η χρήση τους να αφορά κυρίως την εγγραφή βίντεο, όμως σε περίπτωση που οι συνθήκες γίνουν δύσκολες, μπορούν να ανταπεξέλθουν άνετα και στο κομμάτι της φωτογράφησης.

adiavroxes-cameres-04

Ποιότητα εγγραφής βίντεο

Αν δεν αρκείσαι στις απλές φωτογραφίες κάτω από το νερό και θες να απαθανατίσεις όλη την ομορφιά του βυθού, η ποιότητα των βίντεο που τραβάς θα πρέπει να είναι όσο μεγαλύτερη γίνεται. Τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί άλματα στην τεχνολογία εγγραφής βίντεο. Σε αυτή την περίπτωση, η καλύτερη επιλογή είναι αναμφίβολα οι action cams. Για τα περισσότερα μοντέλα, τα 1080p και τα 60 fps πρέπει να είναι το minimum στα χαρακτηριστικά που ψάχνεις. Οι πιο προηγμένες αδιάβροχες κάμερες προσφέρουν ανάλυση 4K, ενώ υπάρχουν και μοντέλα που φτάνουν τα 8K.

Dos and don'ts για αρχάριους

Είτε ασχολείσαι σοβαρά με τη φωτογραφία είτε τώρα κάνεις τα πρώτα σου βήματα, το σίγουρο είναι πως οι πανέμορφες ελληνικές θάλασσες προσφέρονται το καλοκαίρι για αμέτρητες φανταστικές φωτογραφίες που θα μείνουν χαραγμένες για πάντα στη μνήμη σου. Εκτός όμως από την ίδια την κάμερα, υπάρχουν μερικά tips για λήψεις επαγγελματικών προδιαγραφών.

Το εγχειρίδιο χρήσης είναι ο οδηγός σου

Αφού τελειώσεις με το unboxing άσε – για λίγο – στην άκρη την κάμερα και πιάσε το εγχειρίδιο χρήσης. Υπάρχει λόγος που το μικρό αυτό βιβλιαράκι έρχεται μαζί με την κάμερά σου. Προτού ανοίξεις την κάμερα αφιέρωσε λίγο χρόνο για να διαβάσεις το manual της κάμερας. Πάνω κάτω οι αδιάβροχες κάμερες λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο, ωστόσο, η κάθε συσκευή έχει τα δικά της settings που θα σε βοηθήσουν να πετύχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Έχε πάντα μαζί σου έξτρα μπαταρίες

Το να ξεμείνεις από μπαταρία είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να σου συμβεί στις διακοπές σου. Ό,τι ισχύει για το κινητό, ισχύει και για την κάμερά σου. Φόρτισε στο full την κάμερα πριν πας στην παραλία και μαζί με τα απαραίτητα αξεσουάρ βάλε στο backpack σου και έξτρα μπαταρίες για παν ενδεχόμενο. Better safe than sorry, δε συμφωνείς;

Φωτισμός, πλαίσιο και φόντο

Ο φωτισμός, το πλαίσιο και το φόντο παίζουν μεγάλο ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα. Εάν οι φωτογραφίες σου βγαίνουν πολύ σκούρες εξαιτίας του χαμηλού φωτισμού, δοκίμασε να επιλέξεις νυχτερινό πορτραίτο ή να ενεργοποιήσεις τη λειτουργία Nightscape, αν διαθέτει η κάμερά σου. Για το πλαίσιο, μπορείς να μεγεθύνεις ή να σμικρύνεις την προβολή συγκεκριμένων στοιχείων, ενώ για λήψεις κάτω από το νερό αξίζει να αφιερώσεις λίγο χρόνο ώστε να βρεις το σημείο με το κατάλληλο background.

adiavroxes-cameres-02

Extra εξοπλισμός για τέλεια κλικ

Στις διακοπές δε θέλουμε η βαλίτσα να γεμίσει με συσκευές, gadgets και λοιπά παρεμφερή. Από την άλλη, με μικρές προσθήκες μπορούμε να κάνουμε τη φωτογράφηση στο νερό πιο εύκολη αλλά και πιο διασκεδαστική. Το καλό είναι πως στην περίπτωσή μας δε χρειαζόμαστε πολλά. Δύο, τρία πράγματα, όπως θα δεις, αρκούν.

Βάση στήριξης

Ένα mount συμβατό με action cams όχι μόνο θα σου «λύσει» τα χέρια αλλά θα σου προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη ποικιλία επιλογών. Μπορείς, για παράδειγμα, να τοποθετήσεις την action κάμερά σου με ασφάλεια πάνω στο κράνος του ποδηλάτου για εντυπωσιακά POV βίντεο πάνω και κάτω από το νερό.

Κάρτα μνήμης

Όσες φωτογραφίες και να βγάλεις στις διακοπές σου δεν είναι ποτέ αρκετές. Τόσα όμορφα μέρη, τόσες φανταστικές εμπειρίες, τόσα αξέχαστα σκηνικά. Με μία κάρτα μνήμης έχεις όλο τον αποθηκευτικό χώρο που χρειάζεσαι (και ακόμα παραπάνω) για non-stop κλικ, στην παραλία, στη θάλασσα, στην εξοχή και όπου αλλού βρεθείς!

Ειδική θήκη

Αν δηλώνεις φίλος των καταδύσεων και αναζητάς καθηλωτικές λήψεις σε μεγαλύτερα βάθη χωρίς πρόβλημα, μην ξεχάσεις να πάρεις μαζί σου και μια ειδική θήκη. Η προσθήκη ειδικής θήκης θα αυξήσει την αντοχή της κάμερας καθώς το περίβλημα προστατεύει τη συσκευή ακόμα και σε βάθος δεκάδων μέτρων.

Αδιάβροχες κάμερες: Μήπως ξεφεύγουμε από το budget;

Και τώρα θα ρωτήσεις: Μήπως με όλα αυτά το budget ξεφεύγει; Καλή ερώτηση! Η απάντηση είναι πως οι αδιάβροχες κάμερες είναι μια budget-friendly επιλογή για τα πλάνα σου κάτω από το νερό, τόσο από άποψη άνεσης όσο και από άποψη κόστους. Το ύψος της επένδυσης σε μία αδιάβροχη κάμερα είναι σαφέστατα μικρότερο από το αντίστοιχο μιας mirrorless κάμερας, πόσο μάλλον μιας DSLR. Για παράδειγμα, οι αδιάβροχες compact κάμερες της Aquapix ή της Lamtech, μπορούν με λίγη εξάσκηση να δώσουν εξαιρετικά κλικ, με το κόστος τους να κινείται σε διψήφια νούμερα.

adiavroxes-cameres-03

Action cams: Ήρθαν για να καταγράψουν τα πάντα!

Οι φωτογραφίες είναι μακράν το καλύτερο αναμνηστικό κάθε καλοκαιριού. Αν το σχέδιο των διακοπών έχει για φέτος νησί, οι action cams είναι η top επιλογή για εσένα που λατρεύεις το windsurfing, τις καταδύσεις, το κολύμπι, ή απλά να απολαμβάνεις τη ασύγκριτη ομορφιά της θάλασσας. Σε κάθε περίπτωση, οι top action cameras σε περιμένουν στα καταστήματά μας και στο Public.gr. Ανακάλυψέ τις και ετοιμάσου να «αιχμαλωτίσεις» τη στιγμή!