Περίληψη: Οι τηλεοράσεις έχουν περάσει σε άλλο επίπεδο. Είναι όμως όλες ίδιες; Ποια είναι η καλύτερη τηλεόραση, αν είσαι σινεφίλ ή αν είσαι serial… binger;
24 Οκτωβρίου , 2023 • 4 MINS READ
24 Οκτωβρίου , 2023 • 4 MINS READ
Περίληψη: Οι τηλεοράσεις έχουν περάσει σε άλλο επίπεδο. Είναι όμως όλες ίδιες; Ποια είναι η καλύτερη τηλεόραση, αν είσαι σινεφίλ ή αν είσαι serial… binger;
Η τηλεόραση παραμένει η υπ' αριθμόν ένα συσκευή μέσα στο σπίτι. Είναι εκεί που θα κάτσεις για να χαλαρώσεις, για να ενημερωθείς, για να διασκεδάσεις. Αυτή τη στιγμή, το διαθέσιμο υλικό είναι περισσότερο από ποτέ. Τα μεγάλα στούντιο έχουν μπει σε δημιουργικό οργασμό, οι πλατφόρμες streaming φέρνουν στη διάθεσή μας νέες σειρές και ταινίες με ρυθμό πολυβόλου, ενώ πλέον μπορείς να δεις ακόμη και ταινίες που κυκλοφόρησαν πριν από δεκαετίες, ή σειρές που ολοκληρώθηκαν προτού γεννηθείς! Τώρα είναι η καλύτερη εποχή για να πάρεις νέα τηλεόραση!
Οι τηλεοράσεις όμως δεν είναι ίδιες, όπως αυτές με τις οποίες μεγαλώσαμε, στα σπίτια των γονιών μας. Πλέον οι τεχνολογίες είναι πολλές, οι διαστάσεις επίσης, ενώ ακούμε για διάφορα συστήματα και τεχνολογίες, πολλά από τα οποία δεν είναι σαφές τι ακριβώς κάνουν και για ποια χρήση ενδείκνυνται. Για τηλεοράσεις για gamers έχουμε μιλήσει ήδη. Πάμε να δούμε, τώρα, ποιες τηλεοράσεις είναι φτιαγμένες ειδικά για εσένα, τον σινεφίλ, εσένα, τον λάτρη των τηλεοπτικών σειρών, τον λάτρη του binge watching!
Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που πηγαίνουμε ακόμη στον κινηματογράφο! Η εικόνα θέλει μέγεθος για να την απολαύσεις και να μπεις μέσα στον κόσμο της ταινίας ή της σειράς που βλέπεις. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, τα μεγέθη έχουν εκτοξευτεί, ενώ οι τιμές έχουν κατακρημνιστεί. Πάνε οι εποχές που βλέπαμε μια 32-άρα τηλεόραση και μέναμε με το στόμα ανοιχτό. Πλέον οι 55 ίντσες είναι κάτι το πολύ νορμάλ σε ένα οποιοδήποτε σπίτι, ενώ υπάρχουν ακόμη και μεγαθήρια 100 ιντσών σε τιμές όχι αστρονομικές, όπως πριν ελάχιστα χρόνια. Διάλεξε ένα μέγεθος το οποίο θα ταιριάζει με τον χώρο σου και τις απαιτήσεις σου. Αν ο καναπές σου απέχει πάνω από 5 μέτρα από την τηλεόραση, τότε όντως μπορείς να πας σε μεγάλα μεγέθη. Για απόσταση κάτω των 2 μέτρων, πιστεύουμε πως οι 43 ίντσες είναι το βέλτιστο. Για ενδιάμεσες αποστάσεις, κοίτα κάτι μεταξύ 50 και 75 ιντσών.
Εκτός του μεγέθους της τηλεόρασης, σημαντικό ρόλο παίζει και η ανάλυση. Τι σημαίνει ανάλυση σε απλά Ελληνικά; Είναι ο αριθμός των pixels από τον οποίο αποτελείται η εικόνα! Πιο παλιά είχαμε την Full HD, η οποία σημαίνει 1920 pixels οριζοντίως επί 1080 pixels καθέτως. Πλέον αυτή η ανάλυση είναι το μίνιμουμ, με την 4k (ήτοι 3840×2160 pixels) να είναι πλέον η πιο συνηθισμένη ανάλυση, ενώ και μεγαλύτερες (5k ή και 8k) να έχουν κάνει την εμφάνισή τους. Εννοείται πως, όσο μεγαλύτερη είναι η ανάλυση, τόσο πιο λεπτομερής είναι η εικόνα. Για παράδειγμα, αν έχεις μια τεράστια τηλεόραση, πχ 65 ιντσών, με ανάλυση «μόνο» Full HD, τότε μάλλον θα μπορείς να ξεχωρίζεις τα μεμονωμένα pixels στην εικόνα. Από την άλλη, αν έχεις μικρότερη τηλεόραση ή βλέπεις από μεγάλη απόσταση, θα βλέπεις το ίδιο είτε η τηλεόραση έχει ανάλυση 4k είτε 8k. Άρα, διάλεξε το ιδανικό για την απόσταση και το μέγεθος που θέλεις να πάρεις.
Αυτά τα δύο είναι σχετιζόμενα. Και πάλι, όμως, εξαρτάται από τον χώρο και τις απαιτήσεις σου. Αν το σπίτι σου είναι ιδιαιτέρως φωτεινό, τότε θέλεις μια τηλεόραση με μεγάλη φωτεινότητα. Από την άλλη, αν βλέπεις τηλεόραση αποκλειστικά το βράδυ, με πολύ χαμηλό φωτισμό, τότε αυτό που θέλεις είναι το βαθύτερο μαύρο, κι ας έρχεται εις βάρος της μέγιστης φωτεινότητας. Με άλλα λόγια, μην εντυπωσιάζεσαι από τεράστια νούμερα στη φωτεινότητα, εάν ο στόχος σου είναι οι βραδινές προβολές, ούτε από εξωπραγματικά σκοτεινό μαύρο, εάν βλέπεις τηλεόραση υπό το φως του ήλιου.
Ναι, αυτά είναι τεχνολογίες που παίζουν πολύ τώρα τελευταία. Οι οργανικές δίοδοι δεν είναι κάτι παρά οι γνωστές μας OLED. Οι κβαντικές τελείες είναι οι Quantum Dots, ενώ οι υγροί κρύσταλλοι χρησιμοποιούνται στην τεχνολογία LCD, η οποία εξακολουθεί και μας συντροφεύει ακόμα, σε πάρα πολλές τηλεοράσεις, παρά το γεγονός πως δεν το αναφέρουν καν. Η τεχνολογία OLED έχει μικροσκοπικές διόδους οι οποίες παράγουν το δικό τους φως, επομένως δεν χρειάζονται LCD panel για τη διαχείριση του φωτός. Οι quantum dots είναι μια τεχνολογία η οποία χρησιμοποιείται για να παράξει το φως που φωτίζει την LCD από πίσω, ώστε να σχηματιστεί η εικόνα. Μοναδική «παραφωνία» σε αυτόν τον κανόνα, μια νέα τεχνολογία που δεν έχει ούτε 2 χρόνια που βγήκε, οι QD-OLED, η οποία συνδυάζει και τις δύο τεχνολογίες! Οι OLED έχουν στα υπέρ τους το βαθύτερο μαύρο, και γενικά μεγάλη φωτεινότητα. Οι LCD έχουν στα υπέρ τους το χαμηλότερο κόστος, αλλά και μεγαλύτερη φωτεινότητα. Τέλος, οι QD-OLED συνδυάζουν τα πλεονεκτήματα και των δύο, αλλά ακόμη είναι αρκετά ακριβές.
Είναι φανερό πως μια τηλεόραση μεγάλης ανάλυσης πάει χαμένη, αν το μόνο που παίζει είναι τηλεοπτικό σήμα σε ανάλυση Full HD, ή και μικρότερη. Έτσι, οι κατασκευαστές έχουν ενσωματώσει επεξεργαστές μεγάλης ισχύος και ειδικούς αλγόριθμους – κάποιες φορές με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης – ώστε να παίρνουν το «απλό» σήμα HD και να του ανεβάζουν ανάλυση, φτάνοντας στην ανάλυση που υποστηρίζει η ίδια η τηλεόραση. Σε συνδυασμό με άλλες τεχνολογίες παρεμβολής καρέ, οι οποίες μπορούν να κάνουν την κίνηση πιο ομαλή, βελτίωσης στα χρώματα, και διάφορες άλλες, το «απλό» σήμα μπορεί να ανέβει σε ποιότητα. Με όλα αυτά, η ποιότητα βελτιώνεται εντυπωσιακά και εκμεταλλεύεσαι τις δυνατότητες της τηλεόρασης που πήρες!
Μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις. Έλα στο Public που σε βολεύει και θα σου δείξουμε όλες τις τηλεοράσεις, για να τις δεις με τα μάτια σου και να αποφασίσεις ποια σου αρέσει και ποια θέλεις να φέρουμε σπίτι σου. Και κάν' τη δική σου σε πολλές δόσεις και με ευελιξία στις μεθόδους πληρωμής! Γιατί τηλεόραση ίσον Public!