11 χρόνια Βραβεία Βιβλίου Public: Ας θυμηθούμε τις καλύτερες στιγμές!

Περίληψη: Τα βραβεία βιβλίου Public έρχονται φέτος για 11η χρονιά! Πριν την ανάδειξη των μεγάλων νικητών, ας κάνουμε μία αναδρομή στην ιστορία του θεσμού!

Τα βραβεία βιβλίου Public ετοιμάζονται να μπουν στην εφηβεία! Φέτος θα διοργανωθούν για 11η φορά και η πρώτη φάση της ψηφοφορίας έχει ξεκινήσει. Μπες και ψήφισε τα αγαπημένα σου βιβλία από την περασμένη χρονιά για να τα βοηθήσεις να πάρουν θέσεις στις βραχείες λίστες των έργων που θα διεκδικήσουν τα βραβεία της κάθε κατηγορίας. Εδώ όμως δεν είμαστε για να μιλήσουμε για τα φετινά βραβεία. Η πολυετής ιστορία του θεσμού μας έχει χαρίσει μοναδικές στιγμές, τις οποίες θα θυμηθούμε μαζί παρακάτω!

Η συμμετοχή του κοινού από το 2014 μέχρι σήμερα

Η αρχή για τα Βραβεία Βιβλίου Public δόθηκε το 2014, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Εκεί διοργανώθηκε η πρώτη τελετή απονομής των βραβείων μας, με το κοινό να αναδεικνύει τα αγαπημένα του αναγνώσματα για το 2013. Από την πρώτη στιγμή η διοργάνωση αγκαλιάστηκε από τους Έλληνες αναγνώστες, με τη συμμετοχή το 2014 να φτάνει τις 83 χιλιάδες και τις ψήφους που δόθηκαν να ξεπερνούν τις 176.000! Χρονιά ορόσημο ήταν το 2019, όταν οι ψήφοι ξεπέρασαν για πρώτη φορά τις 300.000! Το δικό της ρεκόρ έσπασε και η περσινή διοργάνωση καθώς στα Public Book Awards 2023 η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προηγούμενο! Συγκεκριμένα, 211.000 αναγνώστες συμμετείχαν στις ψηφοφορίες για την ανάδειξη των 11 νικητών.

Οι πολυνίκεις του θεσμού

Μετά από 10 επιτυχημένες διοργανώσεις, έχουν πλέον υπάρξει και πολλοί συγγραφείς που έχουν τιμηθεί με πολλαπλά βραβεία. Νούμερο 1 στη σχετική λίστα είναι ο Αύγουστος Κορτώ, ο οποίος έχει λάβει 3 Βραβεία Βιβλίου Public για τα έργα του (2014, 2018 και 2021), ενώ ήταν και ο μεταφραστής του βιβλίου «Οι διαθήκες» της Margaret Atwood, το οποίο το 2021 αναδείχθηκε ως το καλύτερο μεταφρασμένο μυθιστόρημα της χρονιάς. 4 Βραβεία Βιβλίου Public έχει στη συλλογή του και ο Αντώνης Παπαθεοδούλου, ο οποίος έχει κερδίσει το 2017, το 2019, και το 2020, όταν και έφυγε από τη βραδιά με 2 βραβεία. Εξαιρετικά αγαπημένος του ελληνικού κοινού τα τελευταία 10 χρόνια είναι και ο Κώστας Κρομμύδας, ο οποίος έχει λάβει 3 φορές βραβείο βιβλίου Public (2017, 2022, 2023). Από 2 βραβεία έχουν μέχρι σήμερα οι: Δημοσθένης Παπαμάρκος, Άκης Πετρετζίκης, Θεόδωρος Παπακώστας. Για να δούμε αν τα Βραβεία Βιβλίου Public 2024 θα προσθέσουν νέα ονόματα στη λίστα με τους πολυνίκεις του θεσμού ή αν φέτος θα επικρατήσουν συγγραφείς που βραβεύονται για πρώτη φορά!

Εμβληματικές στιγμές της τελευταίας δεκαετίας

Στη 2η χρονιά της διεξαγωγής του θεσμού, ανάμεσα στους ανθρώπους που ανέβηκαν στη σκηνή για να παραδώσουν βραβεία στους αντίστοιχους νικητές ήταν και ο Σάκης Ρουβάς. Ο αγαπημένος Έλληνας τραγουδιστής βρέθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ως Αγγελιοφόρος του Συλλόγου Ελπίδα για να δώσει το βραβείο ελληνικής παιδικής λογοτεχνίας, αλλά και να παραλάβει την προσφορά μίας παιδικής βιβλιοθήκης από τα Public στην «Ογκολογική Μονάδα Παίδων Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ».

Δυνατές στιγμές μάς έχουν χαρίσει και τα μουσικά performances που έχουμε απολαύσει ανά τα έτη στις τελετές των Βραβείων Βιβλίου Public. Το 2017 η Μαρίζα Ρίζου μάς συνεπήρε με τις μουσικές επιλογές της. Μία χρονιά αργότερα, η Μαρίνα Σάττι, πολύ πριν γίνει διάσημη πανευρωπαϊκά με τη συμμετοχή της στη Eurovision, εμφανίστηκε ζωντανά στα Βραβεία Public 2018 και τραγούδησε μαζί με ακόμα 4 υπέροχες ερμηνεύτριες ως μέρος του μουσικού σχήματος «Fonές». Το 2018 μας τίμησε με την παρουσία τους και ο χρυσός Ολυμπιονίκης Λευτέρης Πετρούνιας, ο οποίος απένειμε το βραβείο εφηβικής λογοτεχνίας.

Τα μέρη που έχουμε τιμήσει

Η διοργάνωση του 2018 ήταν ιδιαίτερη για ακόμα έναν λόγο. Εκείνη τη χρονιά η Αθήνα είχε ανακηρυχθεί σε Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου. Έτσι και τα Βραβεία Βιβλίου Public τίμησαν αυτή την διάκριση της Πρωτεύουσας μέσα από το ειδικό αφιέρωμα «Λογοτέχνες της Αθήνας». Μέσω αυτού συστήθηκαν στο αναγνωστικό κοινό Έλληνες και ξένοι συγγραφείς που έχουν τιμήσει την Αθήνα μέσα από το έργο τους, αλλά αναδείχθηκαν και σημεία της πόλης που έχουν συνδεθεί στενά με λογοτεχνικά έργα.

Σε αυτά τα 10 χρόνια του θεσμού, πέρα από το αφιέρωμα στην Αθήνα, μέσα από τα βραβεία έχουμε τιμήσει και διάφορές χώρες ή περιοχές για τη συνεισφορά τους στη λογοτεχνία. To 2021, για παράδειγμα, τιμήθηκαν οι Βόρειες Χώρες, ενώ το 2020 τιμώμενη λογοτεχνία ήταν αυτή της Ιβηρικής. Μία χρονιά νωρίτερα, το 2019, τιμήσαμε τη λογοτεχνία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Φέτος βραβεύουμε και τα audiobooks

Με τα χρόνια οι κατηγορίες που επιβραβεύουμε κάθε φορά διαφοροποιούνται ελαφρώς. Φυσικά και υπάρχουν Βραβεία Βιβλίου Public που θα δεις να απονέμονται κάθε χρονιά, αλλά υπάρχουν και κατηγορίες που έχουν προστεθεί ή αφαιρεθεί μέσα σε αυτά τα 10 χρόνια. Μία τέτοια αλλαγή έχουμε και φέτος καθώς στα Public Book Awards 2024 θα μπορείς να ψηφίσεις για πρώτη φορά το Audiobook της Χρονιάς. Εδώ και ένα χρόνο έχουμε φέρει τα audiobooks στα Public, σε συνεργασία με τη Bookvoice, οπότε η νέα αυτή αναγνωστική εμπειρία επιβάλλεται να αναγνωριστεί με τον δικό της ξεχωριστό τρόπο στα βραβεία μας. Η δεύτερη νέα κατηγορία στην οποία θα μπορείς να ψηφίσεις φέτος είναι αυτή για τον καλύτερο πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα.

Με την πρώτη φάση της ψηφοφορίας να έχει ήδη ξεκινήσει, δεν πρέπει να χάσεις την ευκαιρία να αναδείξεις τα δικά σου αγαπημένα αναγνώσματα από την χρονιά που μας πέρασε. Μπες στο publicbookawards.gr και δώσε τις ψήφους σου!